NFT’s zijn misschien wel de meest gehypte tokens uit de cryptowereld. De ene dag is er een NFT verkocht voor $69 miljoen, de andere dag verkoopt iemand zijn huis om een plaatje van een aap te kopen, en weer een andere dag is het allemaal niks meer waard. Wat is toch de drijvende kracht achter al die gekkigheid? En wat kun je nou precies met deze non-fungible tokens? We behandelen het allemaal in dit artikel!
Wat is een NFT?
Een NFT is een token die een uniek digitaal bezit vertegenwoordigd. NFT’s zijn bijvoorbeeld een digitaal schilderij verpakt als token, de eerste tweet verpakt als token of de nieuwste hit van Ed Sheeran verpakt als token. NFT is een afkorting voor non-fungible token en betekent letterlijk dat deze token in principe niet één op één in te ruilen is voor een andere token. Ze zijn uniek.
Fungible tokens daarentegen zijn niet uniek. Ze zijn gemakkelijk voor elkaar in te ruilen. Ook is de waarde van bezittingen vaak weergeven in fungible tokens. Zo kost een huis bijvoorbeeld $400.000, of een CryptoPunk NFT 1000 ETH. De dollar en ETH zijn in deze voorbeelden fungible tokens.
Doordat unieke items worden omgezet in een token, kunnen unieke items voor het eerst in de geschiedenis gemakkelijk verhandeld worden. Dit gebeurt volgens volledig betrouwbare systemen (blockchains). Non-fungible tokens worden dan vaak verhandeld tegen fungible tokens, zoals cryptomunten of fiat.
Voorheen kon men unieke bezittingen kopiëren/plakken, en was het moeilijk of zelfs niet te bewijzen dat een exemplaar origineel was. De blockchain technologie maakt dit gemakkelijk, waardoor je kunt aantonen dat je bezitting digitaal schaars is. Hiermee kun je bijvoorbeeld bewijzen dat jij de enige eigenaar bent van een van de apen van de Bored Ape Yacht Club. Een NFT heeft dus waarde omdat je met de blockchain kunt bewijzen dat het schaars is.

Je herkent een NFT aan een aantal kenmerken. Een NFT:
- Is uniek
- Is bewezen schaars (door blockchain technologie)
- Is niet te imiteren
- Bestaat voor altijd
- Kun je niet aanpassen
Ten slotte is specifieke informatie gekoppeld aan iedere NFT. Zo kun je op de blockchain aflezen van wie de NFT is, wie het verkocht heeft, wanneer het verkocht is, of het gebruikt is om te staken, etc. Mede door deze informatie in de blockchain te vereeuwigen, is het onmogelijk om een NFT te imiteren.
Video: een korte uitleg (2 minuten) over NFT’s
Wat kun je doen met een NFT?
NFT’s kunnen op veel verschillende manieren worden ingezet. Bekende voorbeelden zijn digitale kunst, digitale verzamelobjecten, historische tv-momenten, muziek, games, domeinnamen, digitaal landgoed/vastgoed, fysiek vastgoed, mode items, en financiële producten. Hieronder behandelen we ze één voor één.
(Digitale) kunst
Voorbeelden: CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, Beeple.

Digitale kunstwerken kunnen dankzij blockchain technologie niet meer gestolen worden. Door hun digitale kunst in een NFT te verpakken, beschermen kunstenaars hun creaties. Tevens kunnen zij hun creaties gemakkelijker aan een groter publiek verkopen.
(Digitale) verzamelobjecten
Voorbeelden: Pokémon kaarten, postzegels, de eerste tweet.
In plaats van het bezoeken van internationale veilinghuizen en het inschakelen van notarissen, kun je met NFT’s gemakkelijk handelen in deze verzamelobjecten. Je koopt of verkoopt een object simpelweg vanachter je laptop, en de blockchain doet de rest.
Historische tv-momenten
Voorbeelden: doelpunt van Marco van Basten in de EK-finale van 1988, het instorten van de Twin Towers, het eerste weerbericht op tv.
Vooral in de VS hebben grote sporters bepaalde momenten van hen al aangeboden als NFT. Dit biedt mooie kansen voor fans en hobbyisten. Ook kunnen beleggers momenten kopen waarvan zij denken dat ze in de toekomst belangrijk worden.
Muziek
Voorbeelden: een nummer van The Beatles, een album van Stromae of een beat van een onontdekte DJ.
Met muziek-NFT’s kun je speculeren op welke muziek populair gaat worden, maar ook kun je profiteren van royalty’s. Zo is het mogelijk om The Beatles – Let It Be op te delen in een miljard stukjes, zodat je één miljardste deel van dit nummer kunt bezitten. Vervolgens ontvang je één miljardste deel van de betreffende royalty’s.
Daarnaast geeft dit meer artiesten de mogelijkheid om geld te verdienen aan hun muziek. Op grote streamingdiensten verdienen alleen de topartiesten goed aan hun uitgebrachte werk. Door de markt die via NFT’s gecreëerd wordt, kunnen mensen investeren in nummers, waardoor meer artiesten de kans krijgen op een carrière.
Games
Voorbeelden: een wapen in World of Warcraft, een skin in Fortnite, spelers in FIFA.

Hoewel mensen al langer digitale bezittingen kochten in games, waren deze bezittingen altijd gebonden aan de grenzen van de game. Door deze bezittingen te verpakken als NFT worden ze verhandelbaar.
Op deze manier kan dus letterlijk iedereen geld verdienen door te gamen.
Domeinnamen
Voorbeelden: crypto.zil, bitcoin.crypto, cryptopunk.nft.
Sinds het internet zijn domeinnamen om een plekje op het World Wide Web te claimen soms verkocht voor miljoenen euro’s. Met domeinnamen zoals mortgage.com en pizza.com heb je immers direct veel bezoek zonder een marketingcampagne te lanceren.
Door van een domeinnaam een NFT te maken, kun je er nog veel meer mee. Door de onderliggende blockchain technologie zal je domeinnaam een stuk veiliger worden. Verder kun je er een crypto-adres aan koppelen, zodat je niet meer een volledig wallet-adres hoeft door te geven om crypto te ontvangen. Daarnaast gebruik je je crypto-domeinnaam om op web3 websites en apps in te loggen, kun je websites beheren op web3 en heb 100% controle over jouw domeinnaam. Op Unstoppable Domains kun je jouw favoriete crypto domeinnaam aanschaffen.
Digitaal landgoed/vastgoed
Voorbeelden: Decentraland, Sandbox, Axi Infinity.

In de genoemde games kun je digitaal landgoed en vastgoed kopen. De games zijn digitale werelden waarin mensen en bedrijven zich kunnen manifesteren. Bedrijven hebben er bijvoorbeeld baat bij om veel bezochte plekken in de digitale wereld te kopen, zodat ze er kunnen adverteren.
Ook zou je je digitale stuk grond kunnen verhuren, of er een digitaal hotel op kunnen bouwen dat je kunt exploiteren. Allemaal mogelijk gemaakt door de blockchain technologie.
Vastgoed
Voorbeelden: huis, hotel, golfclub.
Vastgoed kun je met NFT’s opdelen in deeltjes, waardoor het wordt opengezet voor een veel breder investeerderspubliek.
Stel, een huis is 200.000 euro waard. Er wordt een NFT gemaakt van het huis, welke wordt opgedeeld in 200.000 stukjes. Vervolgens worden al deze stukjes aangeboden op de blockchain. Op die manier kan iedereen investeren in vastgoed, maar ook ben je als huizenkoper niet meer per se afhankelijk van een hypotheek. Als je 50.000 euro eigen geld hebt, hoef je de overige 150.000 euro niet meer te lenen van de bank. Die 150.000 euro wordt namelijk simpelweg door onbekende investeerders opgehoest.
Mode items
Voorbeelden: digitale Louis Vuitton tas, digitale Gucci pet, Bored Ape Yacht Club X Adidas.
Bekende kledingmerken profiteren van NFT’s door zeldzame items in digitale werelden te plaatsen. Zo zou je misschien ooit wel een zeldzame Louis Vuitton tas kunnen dragen in de Metaverse.
Ook kun je denken aan de samenwerking die Adidas heeft met de Bored Ape Yacht Club. Sommige van de originele apen hebben namelijk een Adidas-vestje aan.
Financiële producten
Voorbeelden: verzekeringen, een bepaalde mix van aandelen.
Zoals je weet, vertegenwoordigt een NFT een uniek bezit. Zo een uniek bezit kan ook een lening zijn. Daar speelt Uniswap V3 sterk op in.
Stel, in Uniswap je stort geld in een liquidity pool (pot met veel cryptogeld) zodat andere mensen ermee kunnen handelen. Als het ware leen je dan geld. In ruil voor deze lening, ontvang je LP-tokens (liquidity provider tokens). Deze LP-tokens vertegenwoordigen specifiek jouw lening. Met andere woorden: door de je LP-tokens te verkopen, verkoop je jouw lening.
Dus dit soort constructies maken het mogelijk om op een laagdrempelige manier te handelen in financiële producten.
Waar kun je NFT’s kopen?
Het bekendste en meest generieke platform om te handelen in NFT’s is OpenSea.
Hierop staan NFT’s in alle soorten en maten. Zo een beetje alle soorten non-fungible tokens die in dit artikel besproken zijn, zijn dan ook op OpenSea te vinden. Je kunt hier niet alleen NFT’s kopen, maar ook je eigen NFT’s genereren en plaatsen.
Andere interessante NFT platforms zijn Beyondlife.club, Rarible en Mintable.
Echter, waar OpenSea een zeer generiek NFT platform is, focust Beyondlife.club zich op “inspirerende” NFT’s. Ze omschrijven zichzelf als een inclusief NFT platform, waarop men elkaar op een positieve manier kan inspireren.
Rarible en Mintable zijn een vrij generieke platforms, maar er zijn minder gebruikers bij aangesloten dan bij OpenSea. Hierdoor is de handelsactiviteit wat minder liquide dan op OpenSea.
Video: NFT’s komen aan bod in Saturday Night Live
De populariteit van NFT’s is in korte tijd snel gegroeid. In maart 2021 behandelde de bekende Amerikaanse TV show Saturday Night Live het onderwerp zelfs: