Een nieuwsbericht, een podcast, een Youtube-video of misschien wel gewoon een willekeurige gast in je stamcafé: ze kunnen allemaal de trigger geweest zijn om je over te halen om crypto te kopen. Maar goed, de wil of zelfs de overtuiging om crypto te kopen is nog niet genoeg. Er zijn namelijk verschillende manieren om aan je kersverse cryptomunten te komen. Welke manier kies jij? En waarom? Na het lezen van dit artikel heb jij die antwoorden!

Waar kun je crypto kopen?

Waar kun je crypto kopen?

Je kunt crypto kopen bij zowel exchanges, brokers als gedecentraliseerde exchanges. Veel Nederlanders willen echter gewoon crypto kunnen kopen via iDEAL met hun bankrekening bij bijvoorbeeld de Rabobank, ING of ABN Amro. Dat kan! Later, in de stappenplan die in dit artikel staan, laten we zien hoe dat werkt.

Wat is een crypto exchange?

Wat is een crypto exchange?

Een crypto exchange is een handelsplatform waarop crypto’s worden verhandeld die worden beheerd door een centrale partij. Voorbeelden hiervan zijn Binance en Kucoin.

Crypto-exchanges, oftewel crypto handelsbeurzen, bieden een platform aan waarop mensen cryptomunten kunnen kopen en verkopen. Alle munten die op de exchange worden opgeslagen, staan onder beheer van die exchange. Cryptomunten die op een bepaalde exchange verhandeld willen worden, moeten daar vrij veel moeite voor doen. Vaak keert de handelsbeurs in kwestie de bedrijven achter deze munten binnenstebuiten om te kijken of ze aan allerlei voorwaarden voldoen. Ook is het gebruikelijk dat het bedrijf achter de betreffende cryptomunt een zak geld aan de exchange geeft voordat het hierop verhandeld mag worden.

Bovendien ontvangen exchanges een bepaalde commissie per transactie die plaatsvindt op het platform.

Wat is een crypto broker?

Wat is een crypto broker?

Een crypto broker is een partij die als tussenpersoon functioneert tussen de gebruiker en de markt. Voorbeelden van crypto-brokers zijn BTCdirect en Bitonic.

Crypto brokers zorgen ervoor dat jij gemakkelijk de grotere cryptomunten direct kunt kopen via betaalmethodes waar je al mee bekend bent, zoals iDeal en Paypal. Ook is het via crypto-brokers niet per se nodig om een account op een crypto handelsplatform aan te maken. Het enige dat je nodig hebt om de gekochte crypto’s te ontvangen is een crypto-wallet. Dit kan bijvoorbeeld een cold-storage-wallet van Ledger of een online wallet zijn.

Hun geld verdienen crypto-brokers via commissies die gebruikers afdragen per transactie die zij doen via de broker.

Wat is een gedecentraliseerde exchange?

Wat is een gedecentraliseerde exchange?

Een gedecentraliseerde exchange is handelsplatform waarop crypto’s worden verhandeld die worden beheerd door de gebruikers via een bepaalde wallet. Een gedecentraliseerde exchange wordt ook wel decentralized exchange of DEX genoemd. Uniswap is hier een goed voorbeeld van.

Net als crypto-exchanges bieden de gedecentraliseerde crypto-exchanges een platform aan waarop mensen hun cryptomunten kunnen kopen en verkopen. Het grote verschil is dat de partij die het platform gemaakt heeft de munten niet beheerd, want dat doen de gebruikers zelf. Ook wordt de liquiditeit van vaak niet gecreëerd door vraag en aanbod, maar door liquiditeitspools. Dit zijn digitale baden waar mensen een bepaald cryptomuntje kunnen vastzetten tegen een soort rente. Dit wordt staking genoemd. Deze vastgezette crypto-waarde wordt vervolgens gebruikt om aan koop- en verkooporders op het platform te voldoen.

Verder hoeven bedrijven die een cryptomunt lanceren niet onderzocht te worden en geen zak geld te betalen om verhandeld te worden op een gedecentraliseerde exchange. Zij kunnen namelijk geheel zelfstandig hun muntje lanceren op zo een exchange. Deze vrijheid in combinatie met staking zorgt ervoor dat er vaak veel verschillende soorten cryptomuntjes te vinden zijn op gedecentraliseerde exchanges.

Ook op gedecentraliseerde crypto-exchanges betaal je een commissie per transactie. Echter, deze commissie gaat volledig naar de mensen die hun geld hebben vastgezet in een liquiditeitspool: stakers.

Waar moet je op letten als je crypto koopt?

Waar moet je op letten als je crypto koopt?

Als je crypto koopt is het goed om te letten op de prijs, het aanbod en de betrouwbaarheid van de plaats waar je het koopt. Bij de verschillende aanbieders kun je terecht voor je gloednieuwe crypto-aankopen, maar toch zijn er significante verschillen. Bij de een zal je door wat meer hoepels moeten springen, terwijl je de andere een te hoge commissie betaalt.

De prijs

De dienst die jou wordt aangeboden als je crypto koopt, kost geld op wat voor manier dan ook. Het kanaal dat je gebruikt om je crypto te kopen, probeert op een of andere manier deze kosten terug te verdienen. Bijna altijd doen zij dit door middel van commissies: een percentage per transactie die via hun kanaal plaatsvindt.

Voor kleinere transacties (tot een paar duizend euro) zijn crypto-exchanges vaak het goedkoopst en gedecentraliseerde exchanges vaak het duurst.

Het aanbod

De variatie in het aanbod aan crypto’s dat je kunt kopen en verkopen, verschilt per kanaal. Over het algemeen zal je het laagst aantal munten zien bij brokers. Zij kopen en verkopen immers zelf de cryptomunten aangezien zij geen platform zijn. Het zou dus erg veel werk voor hen zijn om veel verschillende munten aan te bieden. Over het algemeen verkopen zij tussen de 1 en 5 munten.

Een grotere variaties aan muntjes zie je bij crypto-exchanges, maar veruit de meeste vind je toch bij de gedecentraliseerde exchanges. Dit heeft vooral te maken met de lage drempel om mee te doen en de liquiditeit die vrij snel te regelen is.

De betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van een kanaal om je crypto te kopen, hangt met name af van de mate waarin je geld veilig is. Zo is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat crypto-exchanges het grootste risico lopen om gehackt te worden. Echter, zij slaan veel van de crypto die zij in beheer hebben op in offline wallets. Verder hebben de grotere exchanges, zoals Binance en Kucoin, vaak een fonds om eventuele verliezen uit terug te betalen aan klanten. Bij crypto-brokers is van het hack-risico juist helemaal geen sprake, omdat zij de crypto na aankoop direct naar je wallet-adres sturen. Het komt dan aan op de betrouwbaarheid van je wallet.

De mate van betrouwbaarheid van een gedecentraliseerde exchange hangt vooral af van de soort wallet die gebruikt om je geld op te bewaren. Doorgaans wordt MetaMask beschouwd als veilige optie. Sommigen koppelen hun MetaMask wallet aan hun hardware wallet, zoals een Ledger, om het nog veiliger te maken.

Jouw doel

De meeste mensen kopen crypto om een van de volgende redenen: handelen op golven van grotere munten, crypto voor een paar weken vasthouden, crypto voor langere tijd vasthouden, handelen op golven van grotere munten, snelle winsten maken met kleine muntjes.

Voordat we de verschillende manieren van crypto kopen aan je voorleggen, willen we je voor elk van deze redenen een manier aanbevelen. Hierbij letten we vooral op de laagdrempeligheid, snelheid en veiligheid. Verderop in dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je crypto koopt op elk van deze websites.

Handelen op golven van grotere munten + crypto voor een paar weken vasthouden

Als dit je doel is met crypto, vinden wij het gebruik van zowel BTC Direct als Binance de beste manier van handelen. Aangezien Binance de meest bekende crypto exchange is die een goed reputatie heeft en BTC Direct de snelste manier is om met iDEAL crypto te kopen, is de combinatie van deze twee aan te raden voor dit doel.

Crypto voor langere tijd vasthouden

Als je crypto voor lange termijn wil vastzetten, is veiligheid het allerbelangrijkst. Daarom kiezen we hier voor Ledger als eindstation. Hoe je een Ledger in gereedheid brengt, lees je op de pagina over crypto bewaren. Verder is het via BTC Direct de kortste route om met iDEAL je crypto naar je Ledger te sturen.

Snelle winsten maken met kleine muntjes

Uniswap geeft je toegang tot ontzettend veel kleine muntjes die vaak nog niet door het grote publiek zijn ontdekt. Om je crypto daar zo gemakkelijk mogelijk heen te sturen, is BTC Direct de beste optie. Let er wel op dat je alleen Ethers (ETH) hier naartoe stuurt.

Hoe koop je veilig crypto?

Hoe koop je veilig crypto?

Crypto is relatief nieuw en er gaat veel geld in om. Met andere woorden: het is een aantrekkelijk target voor criminelen. Gelukkig worden crypto-bedrijven steeds behendiger in het weren van die criminelen. Hierdoor moet je als crimineel vandaag de dag van extreem goede huize komen om mensen met crypto op grote schaal op te lichten. Daarom is het goed om een aantal basis veiligheidschecks in acht te nemen als je crypto koopt.

 1. Controleer de URL van de website waar je crypto koopt. Zorg dat de naam van de aanbieder goed gespeld is in de URL, dat er een slotje te zien is in de URL-balk en dat er gebruik wordt gemaakt van “https” in plaats van “http”.
 2. Gebruik de Google Authenticator app om op crypto-websites in te loggen met twee factorauthenticatie (2FA). Hierdoor minimaliseer je de kans dat je account gehackt wordt.
 3. Bewaar je wachtwoord goed. Dit kun je bijvoorbeeld op een beveiligde USB-stick doen of op een password-manager in de cloud. Mocht je dit ook niet vertrouwen, kun je het wachtwoord splitsen. De eerste helft bewaar je op plaats A, de andere helft op plaats B.

Wat is de beste manier om crypto te kopen?

Wat is de beste manier om crypto te kopen?

Crypto kun je op allerlei manieren kopen. In deze sectie bespreken we vijf manieren waarop je dat kunt doen. Wij hebben hiervoor alvast de aanbieders voor je uitgekozen die wij het meest betrouwbaar vinden.

Voor bijna alle Nederlanders ligt de voorkeur voor het kopen van crypto bij iDEAL. Helaas is het vaak niet mogelijk, of slechts met een omweg mogelijk, om direct via iDEAL crypto te kopen. Daarom zullen we de beste en minst ingewikkelde manieren om crypto te kopen als doorsnee Nederlander hieronder uitwerken in kleine stappenplannen.

Voordat je jouw favoriete manier kiest, is het goed om te weten dat je geld niet binnen een paar seconden op je crypto-adres zal staan. Nadat je het geld hebt overgemaakt duurt dit namelijk vaak minstens 10 minuten voordat het geld op je account staat. Dit is onder andere afhankelijk van de munt die je koopt. Bij BTC gaat het vaak wat trager dan bij ETH. Schrik dus niet als je misschien anderhalf uur moet wachten op je BTC.

Mocht je meer informatie willen hebben over waar je gekochte crypto ongeveer is, kun je de blockchain explorer gebruiken. Hier kun je jouw transactie opzoeken, bijvoorbeeld door middel van de transactie-ID of je crypto-adres. Je ziet dan in hoeverre jouw transactie is bevestigd. Bij Bitcoin heeft een transactie over het algemeen 6 bevestigingen nodig om doorgevoerd te worden.

De stappenplannen die je hieronder tegenkomt, leggen uit hoe je crypto krijgt op plaats waar jij het wil hebben. Bijvoorbeeld op een exchange, gedecentraliseerde exchange of op een crypto-wallet. Hoe je hier vervolgens de munt mee koopt die jij wil hebben, leggen we uit door middel van een video. Die staat direct onder het betreffende stappenplan. Maak je geen zorgen, want het daadwerkelijk kopen van de crypto is misschien wel het meest eenvoudige deel van alles.

Binance

Algemene info
Binance is de bekendste crypto-exchange ter wereld met de in cryptoland bekende Changpeng Zhao, ook wel CZ, als oprichter en CEO. Vanaf 2017 weet Binance het vertrouwen te winnen van veel crypto-investeerders. Voor die tijd volgde het ene crypto-exchange schandaal het andere op. Dit kwam vaak omdat deze exchanges vaak gehackt werden. Hier heeft Binance iets op bedacht: vanaf de zomer van 2018 wordt 10% van alle transactiekosten die aan het platform worden betaald in een fonds gestort. Dit fonds is bekend onder de naam SAFU: Secure Asset Fund for Users. Mocht Binance worden gehackt, zullen gedupeerden dus uit deze pot worden betaald, waardoor gebruikers aanzienlijk minder risico lopen. Verder kreeg Binance vanaf het begin veel aandacht vanwege de duidelijke user-interface.

Relevante gegevens

 • Commissie per transactie: 0,1% (0,075% mits je BNB, Binance’s eigen munt, gebruikt)
 • Commissie per storting: geen
 • Commissie per opname: 0,0005 BTC – 0,01 ETH – 0.25 XRP
 • Aanbod: 100+ van de bekendste coins
 • Benodigdheden: (1) Binance-account en (2) iDEAL

Stappenplan: geld op Binance krijgen met iDEAL via BTCDirect (aanbevolen):

Hier leggen we uit hoe je geld op je Binance-account kunt krijgen via een broker. In dit geval BTC Direct. Je kunt hierbij gebruikmaken van iDEAL. Via deze route is het niet nodig om allerlei identificatiedocumenten te uploaden naar Binance. Ook heb je over het algemeen sneller je geld op je Binance-account. Wel betaal je in ruil daarvoor een kleine commissie aan BTCdirect. Dit is €1 + 2% van het bedrag dat je aan bitcoin koopt.

 • Stap 1: registreer je met 5% korting op je transactiekosten en log in.
 • Stap 2: voer op de homepagina in voor hoeveel euro je bitcoins wil kopen en klik op “Bitcoin kopen”.
 • Stap 3: zorg dat het “Koop” venster bovenaan geselecteerd is, klik op iDEAL en selecteer je bank.
 • Stap 4: voer je crypto-adres in.
  • Nadat je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd, vind je je crypto-adres van Binance via https://www.binance.com/nl/my/wallet/account/main/deposit/crypto/BTC. Zorg dat de munt is geselecteerd die je ook op BTCdirect hebt geselecteerd, bijvoorbeeld “BTC Bitcoin” bij het veld “Munt”. Vervolgens check je aan de rechterkant van het scherm bij “Stortingsnetwerk” of “BTC” is geselecteerd. Dan zie je onder de QR-code het Bitcoin-adres staan waar je je Bitcoin heen kan sturen vanaf BTCdirect.
 • Stap 5: vink op BTCdirect de twee vakjes aan (waarmee je aangeeft te betalen vanaf je eigen bankrekening en dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden).
 • Stap 6: klik op “Bitcoins kopen”, log in op je bankaccount en volg de stappen totdat je betaald hebt.

Stappenplan: geld op Binance krijgen direct met iDEAL:

Hoe je geld direct via iDEAL op Binance krijgt, leggen we je in onderstaand stappenplan uit. Hierbij maak je dus geen gebruik van een tussenpersoon. Let op dat je hierbij een aantal documenten moet uploaden naar Binance en een paar uur tot een paar dagen moet wachten totdat deze zijn goedgekeurd.

 • Stap 1: ga naar Binance, registreer je en log in (via deze link krijg je 5% korting op je transactiekosten).
 • Stap 2: klik via het profiel-icoontje (bovenaan) op je e-mailadres en klik via “instellingen” (aan de linkerkant) en “algemene gegevens” op de goudgele “Verifiëren”-knop.
 • Stap 3: doorloop de verificatiestappen en wacht op goedkeuring. Vereiste verificatiegegevens:
  • Voor- en achternaam
  • Geboortedatum
  • Woonadres
  • Foto van je ID
  • Foto van jezelf
 • Stap 4: klik in je Binance-account rechtsboven via “Wallet” op “Spot” in het uitklapmenu en klik vervolgens achter “EUR Euro” op “Storten”.
 • Stap 5: klik op “iDEAL” en maak euro’s over naar je Binance-account.

Hoe koop je na het volgen van een van bovenstaande stappenplannen crypto op Binance?

Aanbevolen van 09:31 tot 15:12:

Onze mening
Wij vinden Binance de meest betrouwbare en gebruiksvriendelijke crypto exchange. Allereerst hebben zij het grootste dagelijkse handelsvolume van alle crypto exchanges. Dit houdt in dat er veel orders, zowel koop- als verkoop-orders, in het orderboek staan. Hierdoor zal jouw order ook sneller uitgevoerd worden. Tevens is het de meest bekende crypto exchange, waardoor ze een naam te verliezen hebben. Dit gaat niet alleen op voor de naam van Binance, maar ook voor die van de CEO: CZ. Als publiek figuur spreekt hij zich vaak uit over zaken in de crypto-wereld, spreekt hij op conferenties en mengt hij zich duidelijk in de crypto-gemeenschap op Twitter. Een soort Elon Musk uit de crypto-wereld dus. Om hun betrouwbaarheid nog meer versterking te geven, heeft Binance SAFU waardoor je vrijwel nooit geld zult verliezen als Binance ooit gehackt wordt. Het redelijk strenge verificatieproces voor als je met iDEAL wil betalen of als je van plan bent voor meer dan 2 BTC op te nemen, kan als nadeel gezien worden. Echter, dit hoeft maar één keer te gebeuren. Wil je dit verificatieproces liever helemaal overslaan? Stort dan geld op je Binance-account via BTCdirect.

Kucoin

Algemene info
Kucoin is een grote crypto-exchange die sinds 2017 een snelle groei heeft doorgemaakt. Hun populariteit hebben ze te danken aan de klantgerichtheid. Hun doel is om het handelen in crypto zo makkelijk mogelijk te maken, terwijl ze de kosten zo laag mogelijk proberen te houden. Ook Kucoin heeft een soortgelijk fonds als SAFU van Binance.

Relevante gegevens

 • Commissie per transactie: 0,1%
 • Commissie per storting: geen, op sommige coins na
 • Commissie per storting: geen, op sommige coins na
 • Aanbod: 200+ van de bekendste coins
 • Benodigdheden: (1) Kucoin-account en (2) creditcard, debitcard of crypto-adres met daarop crypto. Dit laatste kan bijvoorbeeld via Binance

Stappenplan: geld op Kucoin krijgen met iDEAL via BTCDirect:

Met deze manier gebruik je iDEAL en BTC Direct om geld op Kucoin te krijgen. Er zijn meerdere manieren om geld op Kucoin te krijgen, maar die zijn omslachtiger. Houd er rekening mee dat BTC Direct een commissie pakt van één euro plus 2% van de waarde waarvoor je koopt.

 • Stap 1: ga naar https://www.btcdirect.eu/nl-nl, registreer en log in.
 • Stap 2: voer op de homepagina in voor hoeveel euro je bitcoins wil kopen en klik op “Bitcoin kopen”.
 • Stap 3: zorg dat het “Koop” venster bovenaan geselecteerd is, klik op iDEAL en selecteer je bank.
 • Stap 4: voer je crypto-adres in.
  • Nadat je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd, vind je je crypto-adres van Kucoin via https://www.kucoin.com/assets/coin/. Zorg dat de munt is geselecteerd die je ook op BTC Direct hebt geselecteerd, bijvoorbeeld “BTC Bitcoin” bij het veld “Munt”. Selecteer op Kucoin in het tweede veld op de deposit-pagina “Main Account”. Vervolgens geef je aan de risico’s te begrijpen door het hokje aan te vinken en klik op “Continue”. Nu verschijnt je bitcoin-adres van Kucoin in beeld.
 • Stap 5: vink op BTC Direct de twee vakjes aan (waarmee je aangeeft te betalen vanaf je eigen bankrekening en dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden).
 • Stap 6: klik op “Bitcoins kopen”, log in op je bankaccount en volg de stappen totdat je betaald hebt.
 • Stap 7: ga naar je Main Account via “Assets” en “Main Account” (https://www.kucoin.com/assets/main-account). Klik op “transfer” achter de munt die je wil gebruiken om een andere munt te kopen. Maak in het venster dat verschijnt crypto over naar je Trading Account.

Hoe koop je na het volgen van bovenstaand stappenplan crypto op Kucoin?

Aanbevolen van 05:40 tot 08:02:

Onze mening
Kucoin komt op ons over als klantvriendelijke exchange die bewezen heeft op te komen voor haar klanten als het misgaat. De klantvriendelijkheid is bijvoorbeeld af te lezen aan het feit dat hun klantenservice 24/7 open is en dat je niet allerlei identiteitsbewijsstukken hoeft op te sturen voordat je kunt beginnen met handelen. Zonder identificatie kun je zelfs tot 5 BTC per dag opnemen en voor €1000 per dag handelen. Bewijzen op te komen voor hun klanten deden ze bijvoorbeeld in 2020, toen Kucoin werd beroofd van ruim $150 miljoen. Klanten merkten hier niks van omdat Kucoin hun balansen had aangevuld. Hiermee vinden wij Kucoin zeker geen verkeerde optie.


BTC Direct

Algemene info
BTC Direct bestaat al sinds 2013 en is een van de grootste Nederlandse crypto-brokers. Hun missie is om de acceptatie van Bitcoin in Nederland te vergroten. Deze missie vullen zij vooral in door een laagdrempelige manier van handelen aan te bieden voor vijf bekende cryptomunten. Je kunt hier crypto kopen en verkopen met onder andere iDeal, bankoverschrijving en creditcard.

Relevante gegevens

 • Commissie per aankoop: 2% voor BTC, 3% voor de andere coins
 • Commissie per verkoop: 1% voor BTC, 2 voor de andere coins
 • Aanbod: BTC, ETH, LTC, BCH, XRP
 • Benodigdheden: (1) BTC Direct-account, (2) bankrekening en (3) crypto-wallet (zoals een Ledger of een Binance-account)

Stappenplan: geld op gewenste crypto-adres krijgen via BTC Direct:
 • Stap 1: heb een crypto-wallet klaar staan om de crypto heen te sturen. Dit kan bijvoorbeeld een Binance-account zijn of de meest veilig optie: een Ledger.
 • Stap 2: ga naar https://www.btcdirect.eu/nl-nl, registreer en log in.
 • Stap 3: voer op de homepagina in voor hoeveel euro je bitcoins wil kopen en klik op “Bitcoin kopen”.
 • Stap 4: zorg dat het “Koop” venster bovenaan geselecteerd is, klik op iDEAL en selecteer je bank.
 • Stap 5: voer je crypto-adres in.
  • Binance: (1) registreer je met 5% korting op je transactie-commissie en log in. (2) Ga naar https://www.binance.com/nl/my/wallet/account/main/deposit/crypto/BTC. (3) Selecteer de munt die je ook op BTCdirect hebt geselecteerd, bijvoorbeeld “BTC Bitcoin” bij het veld “Munt”. (4) Vervolgens check je aan de rechterkant van het scherm bij “Stortingsnetwerk” of “BTC” is geselecteerd. Dan zie je onder de QR-code het Bitcoin-adres staan waar je je Bitcoin heen kan sturen vanaf BTCdirect.
  • Kucoin: (1) registreer je en log in. (2) Ga naar https://www.kucoin.com/assets/coin/. (3) Zorg dat de munt is geselecteerd die je ook op BTCdirect hebt geselecteerd, bijvoorbeeld “BTC Bitcoin” bij het veld “Munt”. (4) Selecteer op Kucoin in het tweede veld op de deposit-pagina “Main Account”. (5) Vervolgens geef je aan de risico’s te begrijpen door het hokje aan te vinken en klik op “Continue”. Nu verschijnt je bitcoin-adres van Kucoin in beeld.
  • Ledger: (1) log in op je Ledger Live app, (2) klik op “Receive” aan de linkerkant, (3) selecteer de munt die je naar je Ledger wil sturen, (4) volg de stappen die voorbijkomen totdat het crypto-adres in beeld verschijnt.
  • Uniswap: (1) ga naar https://app.uniswap.org/#/swap , (2) klik rechtsbovenaan op “Connect to Wallet”, waarna het ontvangst adres in beeld verschijnt. Hier kun je ETH en alle ERC20-token heen sturen. Let op: hier moet je wel een wallet, zoals MetaMask voor hebben opgezet.
 • Stap 6: vink op BTCdirect de twee vakjes aan (waarmee je aangeeft te betalen vanaf je eigen bankrekening en dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden).
 • Stap 7: klik op “Bitcoins kopen”, log in op je bankaccount en volg de stappen totdat je betaald hebt.

Onze mening
Wij zien BTC Direct als zeer handige tussenpersoon om als Nederlander op een gemakkelijke manier aan crypto te komen. Je kunt er helaas je geld niet stallen, maar de crypto aanschaffen en het naar een gewenste locatie sturen is zeker mogelijk. Wat ons betreft is het de meest laagdrempelige wijze om crypto te kopen. Mocht je met deze crypto direct willen beginnen met handelen, raden wij aan om je geld naar een Binance-account te sturen. Mocht je de voorkeur hebben om het veilig op te slaan, raden wij aan om het geld naar een Ledger te sturen. Het enige nadeel aan BTCdirect is de commissie die je aan ze betaalt wanneer je gebruik van ze maakt.


Bitonic

Algemene info
Vanaf 2012 is Bitonic al actief in Nederland als crypto-broker. Hiermee waren zij de eerste Nederlandse bitcoinonderneming. Hun doel is om het kopen van bitcoins makkelijker te maken. Bitonic biedt aan om bitcoins te kopen en te verkopen via iDeal en Bancontact. Dit is voorlopig ook de enige cryptomunt die zij aanbieden.

Relevante gegevens

 • Commissie per aankoop: flexibel, afhankelijk van hoe goed Bitonic inkoopt
 • Commissie per verkoop: flexibel, afhankelijk van hoe goed Bitonic inkoopt
 • Aanbod: BTC
 • Benodigdheden: (1) Bitconic-account, (2) bankrekening en (3) crypto-wallet (zoals een Ledger of een Binance-account)

Stappenplan: geld op gewenste crypto-adres krijgen via Bitonic:
 • Stap 1: heb een crypto-wallet klaar staan om de crypto heen te sturen. Dit kan bijvoorbeeld een Binance-account zijn of de meest veilig optie: een Ledger.
 • Stap 2: als dit de eerste keer is dat je crypto koopt via Bitonic: ga naar https://bitonic.nl/verification en laat je account verifiëren. Je wordt per e-mail op de hoogte gehouden van de verificatie van je account.
 • Stap 3: voer op de homepagina in voor hoeveel euro je bitcoins wil kopen en selecteer “iDEAL” als betaalmethode. Zorg dat het “Koop” venster bovenaan geselecteerd is, en klik op “Bitcoin kopen”.
 • Stap 4: voer je Bitcoin-adres in, e-mailadres en rekeningnummer in. Ga ook akkoord met de voorwaarden en klik op “Bitcoin kopen”.
  • Binance: (1) registreer je met 5% korting op je transactie-commissie en log in. (2) Ga naar https://www.binance.com/nl/my/wallet/account/main/deposit/crypto/BTC. (3) Selecteer de munt die je ook op BTCdirect hebt geselecteerd, bijvoorbeeld “BTC Bitcoin” bij het veld “Munt”. (4) Vervolgens check je aan de rechterkant van het scherm bij “Stortingsnetwerk” of “BTC” is geselecteerd. Dan zie je onder de QR-code het Bitcoin-adres staan waar je je Bitcoin heen kan sturen vanaf BTCdirect.
  • Kucoin: (1) registreer je en log in. (2) Ga naar https://www.kucoin.com/assets/coin/. (3) Zorg dat de munt bitcoin (BTC) is,  (4) Selecteer op Kucoin in het tweede veld op de deposit-pagina “Main Account”. (5) Vervolgens geef je aan de risico’s te begrijpen door het hokje aan te vinken en klik op “Continue”. Nu verschijnt je bitcoin-adres van Kucoin in beeld.
  • Ledger: (1) log in op je Ledger Live app, (2) klik op “Receive” aan de linkerkant, (3) selecteer de munt die je naar je Ledger wil sturen, (4) volg de stappen die voorbijkomen totdat het crypto-adres in beeld verschijnt.
 • Stap 5: vink op Bitonic het vakje aan waarmee je dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.
 • Stap 6: klik op “Bitcoins kopen”, log in op je bankaccount en volg de stappen totdat je betaald hebt.

Onze mening
Net als BTCdirect is ook Bitonic een handige en betrouwbare tussenpersoon. Het is via iDEAL zeer gemakkelijk om hier aan bitcoins te komen. Je hebt alleen een plaats nodig om het heen te sturen: Binance als je wil handelen en je Ledger als je het wil vasthouden. Hun variabele commissie kun je zowel als voordeel en nadeel zien. Over het algemeen proberen ze goede deals te sluiten, die zij dan ook doorbereken aan de klant. Maar die goede deals kunnen ze niet altijd sluiten, waardoor je soms duur uit kunt zijn. Verder kun je hier alleen bitcoins kopen. Voor mensen die snel hun crypto op de eindbestemming willen hebben, is dit niet optimaal. Vaak worden ethers (ETH) namelijk gebruikt om crypto snel van A naar B te verplaatsen. Kortom, een betrouwbare tussenpersoon mits ze de commissie laag kunnen houden op het moment van kopen.


Uniswap

Algemene info
Uniswap is een gedecentraliseerd exchange protocol dat is gebouwd op Ethereum. Hierop kunnen gebruikers ERC20-tokens met elkaar “swappen”, oftewel verruilen. Net zoals bij andere gedecentraliseerde exchanges komt ook hier de vraag voort uit liquiditeitspools. Hierdoor kun je op Uniswap dus vaak de allerkleinste ERC20-muntjes vinden. Om crypto te kunnen kopen op Uniswap moet je eerst Ether (ETH) in een crypto-wallet hebben.

Relevante gegevens

 • Commissie per transaction: 0,3% (vaak aanzienlijk hoger door drukte op het Ethereum netwerk)
 • Aanbod: bijna alle ERC20-tokens
 • Benodigdheden: (1) Een door Ethereum ondersteunde wallet, zoals MetaMask of TrustWallet, en (2) ETH of ERC20-tokens

Stappenplan: Ether (ETH) op Uniswap krijgen:
 • Stap 1: maak een wallet aan die je kunt verbinden aan Uniswap, zoals MetaMask.
 • Stap 2: ga naar https://app.uniswap.org/#/swap, klik op “Connect to wallet” en selecteer je MetaMask-wallet.
 • Stap 3: stuur Ether (ETH) naar je MetaMask-wallet.
  • Via Binance:
   • (1) registreer je met 5% korting op je transactie-commissie en log in. Zorg dat je Ethers (ETH) op je account hebt.
   • (2) ga bovenaan via “Wallet” naar “Fiat and Spot” en selecteer onder het woord “Withdraw” “Crypto”. Selecteer ook als coin “ETH Ethereum”. Je komt dan op https://www.binance.com/en/my/wallet/account/main/withdrawal/crypto/ETH.
   • (4) voer het Ethereum-adres van je MetaMask-wallet in aan de rechterkant en selecteer “Ethereum (ETH)” onder het kopje “Transfer network”.
   • (5) voer de hoeveelheid Ethers (ETH) in die je wil versturen en klik op “Submit”.
  • Via Kucoin:
   • (1) registreer je en log in. Zorg dat je Ethers (ETH) op je account hebt staan. Zorg ook dat deze in je “Main Account” staan en niet in je “Trading Account”.
   • (2) ga bovenaan via “Assets” naar “Main Account (Deposit and Withdrawal”. Klik daarna achter “ETH Ethereum” op “Withdraw”. Je komt dan op https://www.kucoin.com/assets/withdraw/ETH.
   • (3) vul hier het Ethereum-adres van je MetaMask-wallet in, de hoeveelheid ETH die je wil versturen en klik op “Confirm”.
  • Via BTCDirect:
   • (1) ga naar https://www.btcdirect.eu/nl-nl, registreer en log in.
   • (2) selecteer op de homepage “Ethereum” waar nu “Bitcoin” staat, voer in voor hoeveel euro je Ether (ETH) wil kopen en klik op “Ethereum kopen”.
   • (3) zorg dat het “Koop” venster bovenaan geselecteerd is, klik op iDEAL en selecteer je bank.
   • (4) voer het Ethereum-adres van je MetaMask-wallet in.
   • (5) vink op BTCdirect de twee vakjes aan (waarmee je aangeeft te betalen vanaf je eigen bankrekening en dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden).
   • (6) klik op “Ethers kopen”, log in op je bankaccount en volg de stappen totdat je betaald hebt.

Hoe koop je na het volgen van bovenstaand stappenplan crypto op Uniswap?

Aanbevolen vanaf 00:45:

Onze mening
Als bekendste gedecentraliseerde crypto-exchange is Uniswap niet te missen op onze radar. De honderdduizenden mensen die al na een paar jaar dagelijks gebruikmaken van Uniswap, zeggen veel over de gebruiksvriendelijkheid en de populaire use-case van het platform. Bovendien hangt de betrouwbaarheid grotendeels af van de wallet die je gebruikt. MetaMask of Ledger zijn bijvoorbeeld heel veilige opties, waardoor je Uniswap ook veilig kunt gebruiken. Voor mensen die op zoek zijn naar de nieuwste hypes in cryptoland, is Uniswap ideaal. Letterlijk bijna iedere ERC-20-token is hier te vinden. Hoewel Uniswap zelf niet heel veel commissie rekent, kan de commissie hoog oplopen. Dit heeft te maken met de drukte op het Ethereum-netwerk. Hierdoor kun je eigenlijk pas op Uniswap handelen met een lage commissie als je (1) veel geduld hebt, (2) geluk hebt of (3) met minstens een paar duizend euro handelt. Echter, dit maakt veel Uniswap-gebruikers niet veel uit, aangezien ze de kleine muntjes kopen in de hoop op een ROI van 10.000% of meer. Die commissie is dan nog maar een schijntje. Al met al is Uniswap een betrouwbaar platform waar veel gebruikers op zoek zijn naar snelle en vooral extreem grote winsten. Vergeet echter niet dat bij potentieel hoge beloningen ook een hoog risico hoort.


Overzicht van manieren om crypto te kopen

Overzicht van crypto aanbieders

Een prijs-overzicht van de verschillende manieren om crypto te kopen, vind je hier:

Commissie per transactieCommissie per aankoop/stortingCommissie per verkoop/opname
Binance0,075% – 0,1%Geen0,0005 BTC, 0,01 ETH, 0,25 XRP
Kucoin0,1%Geen, op sommige coins naGeen, op sommige coins na
BTC DirectN.v.t.2% (BTC), 3% (andere coins)1% (BTC), 2% (andere coins)
BitonicN.v.t.FlexibelFlexibel
Uniswap0,3% + commissie aan EthereumGeenGeen

Een overzicht met daarin het aanbod en de benodigdheden voor de verschillende manieren om crypto te kopen, staat hieronder:

AanbodBenodigdheden
Binance100+ van de bekendste coins(1) Binance-account (verplicht)
(2) Bankrekening/iDEAL (verplicht)
(3) BTC Direct-account (aanbevolen)
Kucoin200+ van de bekendste coins(1) Kucoin-account (verplicht)
(2a) Creditcard/debitcard (afgeraden)
(2b) BTC Direct-account en bankrekening/iDEAL (aanbevolen)
BTC DirectBTC, ETH, LTC, BCH, XRP(1) BTC Direct-account (verplicht)
(2) Bankrekening/iDEAL (verplicht)
(3) Crypto-wallet (verplicht)
BitonicBTC(1) Bitonic-account (verplicht)
(2) Bankrekening/iDEAL (verplicht)
(3) Crypto-wallet (verplicht)
UniswapETH en bijna alle ERC20-tokens(1) Ethereum-ondersteunende wallet (verplicht)
(2) ETH of ERC20-tokens (verplicht)
(3) BTC Direct (aanbevolen)


Conclusie

Crypto kopen de conclusie

Crypto kopen kan in Nederland dus gemakkelijk. Er zijn verschillende manieren waarop dat mogelijk is, waarvan wij de besproken vijf het meest betrouwbaar vinden. Verder is het goed om daarbij op de prijs en het aanbod van de aanbieders te vergelijken. Al met al hebben de verscheidene opties voor ieder wat wils. Als je op frequente basis wil handelen in de bekendere munten, dan biedt Binance daar mooie mogelijkheden voor. En voor de waaghalzen en techgeeks die mee willen doen met de laatste trends en misschien straks wel financieel meedoen in de nieuwe Uber, is Uniswap het antwoord. Mocht je crypto gaan kopen op Binance of Uniswap, dan willen wij graag meegeven dat dit het handigst is in combinatie met BTC Direct. Je krijgt hiermee gemakkelijk met iDEAL geld op Binance of Uniswap, zonder dat je last hebt van allerlei verificatieprocessen en omwegen.