Unibright logo 300px

Zonder Unibright blijven veel mooie verhalen over de blockchain niet meer dan mooie verhalen. Want hoe groot de beloftes van de blockchaintechnologie ook zijn: in hoeverre heeft de gemiddelde ondernemer daar iets aan? Inderdaad, erg weinig. En dat is precies waar Unibright op inspeelt. Hoe zij dat doen en waarom zij populair zijn in de cryptowereld, lees je in dit artikel.

Wat is Unibright?

Wat is Unibright?

Unibright is een Duits bedrijf dat blockchain diensten aanbiedt aan bedrijven. Het doel van Unibright is om blockchaintechnologie gemakkelijk te integreren in bestaande bedrijven die niet genoeg middelen hebben om zelf een blockchain te bouwen en onderhouden.

Om dit soort diensten te kunnen aanbieden hebben ze een zeer sterk team. Veel van Unibright’s werknemers hebben ervaring, soms wel meer dan 20 jaar, met het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Binnen het bedrijf zijn zij nu actief als blockchain-ontwikkelaars of consultants.

Daarnaast bestaat Unibright al sinds 1989. In dat jaar begonnen zij als ontwikkelaar van diensten voor SAP gebruikers en sinds 2016 focussen ze zich op blockchaintechnologie. Op die manier heeft Unibright veel relevante contacten in de zakenwereld kunnen opdoen die nu erg goed van pas komen. Zo hebben ze bijvoorbeeld al samenwerkingen opgezet met Microsoft, SAP en Lufthansa.

Verder is Unibright stevig verweven in het Baseline Protocol. Baseline Protocol is een samenwerking tussen EY, Consensys en Microsoft. Het Baseline Protocol moet een kader worden waardoor veel verschillende bedrijven op allerlei ingewikkelde manieren kunnen samenwerken, zonder dat daarbij de veiligheid van data en privacy van gebruikers in gevaar komt. Allerlei soorten systemen kunnen op het Baseline Protocol worden aangesloten: van traditionele databases tot aan blockchains.

Als centraal punt van het hele netwerk zal een openbare blockchain worden gebruikt, die is gebouwd op Ethereum. Het Baseline Protocol wordt gezien als misschien wel de grootste ontwikkeling om blockchaintechnologie te integreren in het bedrijfsleven. Uiteindelijk zullen bedrijfskosten, met name overheadkosten, hiermee op grote schaal kunnen worden verlaagd.

Unibright speelt in op het Baseline Protocol door er technisch naadloos op aan te sluiten. Op die manier kan Unibright gebruikers van het Baseline Protocol gemakkelijk voorzien van allerlei diensten.

Video

Deze video geeft je alvast een kort overzicht van wat Unibright is (vanaf 0:23):

Wat biedt Unibright aan?

Wat biedt Unibright aan?

In de meest algemene zin biedt Unibright blockchaindiensten aan voor bedrijven, waarbij ze zich vaak focussen op het MKB.

  • Klanten van A tot Z helpen bij blockchain-integratie in hun bedrijf.

Hun meest bekende dienst is “Unibright Business Workflow Designer”. Dit is ideaal voor bedrijven die hun eigen blockchain willen, maar daar het geld of andere middelen niet voor hebben. Via deze tool kunnen bedrijven in een simpel template aangeven wat zij met hun blockchain willen bereiken en welke functionaliteiten deze moet hebben. Nadat het ingevulde template is ingediend, gaan de blockchainontwikkelaars van Unibright aan de slag om de gewenste blockchain daadwerkelijk te maken. Natuurlijk zal dit niet de meest geavanceerde blockchain ter wereld worden, maar zal zeker voldoen aan de gestelde eisen.

Ook kan Unibright blockchains van klanten in de lucht houden en managen. Daarnaast kunnen bestaande systemen en databases die bedrijven hebben door Unibright worden geïntegreerd in hetgeen Unibright voor hen heeft ontwikkeld.

Een andere tak van diensten richt zich op het adviseren van bedrijven met betrekking tot blockchain integratie. Die onderzoeken ze samen met klanten welke blockchain het best bij hun bedrijf past, waar ze de juiste middelen vandaan kunnen halen, hoe hun systemen zo naadloos mogelijk te integreren zijn en hoe alles vervolgens te onderhouden is.

Uiteraard speelt in dit alles het Baseline Protocol een belangrijke rol. Blockchain integratie bij bedrijven zal namelijk bijna parallel lopen aan integratie met het Baseline Protocol. Unibright zal haar klanten dus ook kunnen ‘inpluggen’ in dit protocol, zodat deze klanten kunnen profiteren van een wereldwijd netwerk aan bedrijven dat op de blockchain is aangesloten.

Ten slotte kan Unibright ingehuurd worden om juridische en handel-gerelateerde zaken omtrent blockchains te regelen. Zo kunnen ze de uitgifte van eigen tokens opzetten, terwijl er uiteraard op wordt toegezien dat dit volledig compatibel is met de geldende wetten.

Wat opvalt is dat alle diensten die Unibright aanbiedt erop gericht zijn bedrijven bij de hand te pakken in de wereld van blockchains. Ze laten hun klanten een snoepwinkel zien en uitkiezen van ze willen hebben. Vervolgens kan Unibright de blockchain-integratie van A tot Z voor ze regelen. Vanzelfsprekend zit hier een prijskaartje aan, maar je kunt het zo duur maken als je wil.

Wat is de functie van UBT?

Wat is de functie van de UBT token?

UBT is de token die gebruikt wordt in de smart contracts binnen het Unibright framework. Met andere woorden: om gebruik te maken van Unibright’s producten en diensten, wordt er betaald in UBT.  UBT, ofwel de ‘universal business token’, werd in 2018 gelanceerd.

Het totale aanbod dat er aan UBT beschikbaar zal komen is 150.000.000. Daarmee is het aanbod van tokens dus beperkt. Tijdens de lancering van de token ging slechts 6% naar het Unibright-team en 9% naar early investors, terwijl er maar liefst 67% beschikbaar was voor publieke verkoop. Dit duidt op een team met juiste intenties.

Dus de toekomstige waarde van UBT zou zijn: (“toekomstige vraag naar UBT vanuit Unibright klanten” + “toekomstige vraag naar UBT vanuit de investeringsmarkt”) / 150.000.000. Kortom, hoe populairder Unibright’s diensten worden en hoe enthousiaster investeerders over UBT worden, hoe meer de universal business token waard zal worden.

Wat zijn de risico’s van Unibright?

Wat zijn de risico's van Unibright?

De risico’s van een investering in Unibright betreft voornamelijk twee zaken: het nut van UBT en concurrentie.

Allereerst is UBT nodig om te betalen voor Unibright’s diensten, wat zou kunnen zorgen voor veel vraag naar de token. Bovendien is het aanbod beperkt, waardoor de vraag/aanbodverhouding erg gunstig uit kan vallen. Echter, een fundamentele waarde van de token lijkt te ontbreken. Net als bij veel andere altcoins. Het is bijvoorbeeld goed voor te stellen dat bedrijven graag in ETH willen betalen en niet steeds hun ETH hoeven om te wisselen voor UBT.

Desalniettemin zal de prijs van een munt in een bullmarket hoogstwaarschijnlijk bepaald worden door de functie die Unibright als bedrijf in de cryptowereld kan vervullen.

Daarnaast is concurrentie een potentieel risico voor Unibright. OriginTral (TRAC) en Morpheus.Network (MRPH) zijn voorbeelden van Unibright-concurrenten. Het zijn crypto bedrijven die zich richten op het integreren van blockchain technologie in supply chains. Uiteraard dekken zij niet exact dezelfde use-cases als Unibright, maar ze zitten deels in hetzelfde vaarwater. Ondanks dit eventuele gevaar is een samenwerking met deze bedrijven natuurlijk ook mogelijk.

UBT kopen

UBT is niet op veel plekken te koop, maar op Uniswap en Bittrex is het verkrijgbaar. Meer info over het kopen van crypto of direct aan de slag? Als je meteen UBT wil kopen, bekijk dan zeker even onderstaande opties:

UBT bewaren

Wil je meer lezen over het bewaren van crypto of weet je al dat je je UBT wil opslaan op een Ledger Nano S?

Conclusie

De conclusie over Unibright

Concluderend vinden wij Unibright een project dat veel bedrijven kan verleiden tot blockchain-adoptie. Unibright biedt namelijk laagdrempelige blockchainhulp aan en kan ervoor zorgen dat veel bedrijven gaan profiteren van de voordelen die de blockchain voor hen in petto heeft.

De markt die Unibright is het vizier heeft is groot en de concurrentie mild. Daarnaast heeft Unibright een zeer goede verstandhouding met het Baseline Protocol, dat gezien kan worden als het fundament van blockchainintegratie in het bedrijfsleven. De kansen zien er daarmee zeer rooskleurig uit.

Aan de andere kant bevindt zich een relatief zachte schaduwzijde. De enige concurrentie lijkt geen grote overlap te hebben met Unibright’s use-cases, maar zouden eerder toekomstige partners kunnen worden.

Het enige gevaar zit ‘m in de eventuele overbodigheid van UBT als token. De universal business token lijkt niet per sé veel voordelen te bieden boven elke andere cryptomunt als betaalmiddel voor Unibright’s diensten. Bescherming van de token lijkt daarom volledig te bestaan uit het besluit van Unibright dat alleen met UBT betaald kan worden.

DoelBlockchaintechnologie gemakkelijk integreren in bestaande bedrijven die niet genoeg middelen hebben om zelf een blockchain te bouwen en onderhouden.
ToepassingenBlockchains bouwen voor bedrijven, workshops over blockchain-integratie, blockchain-advies, juridische rompslomp op zich nemen die komt kijken bij bijvoorbeeld uitgifte van tokens.
BlockchainEthereum
Maximaal aanbod150.000.000 UBT
SamenwerkingenMicrosoft, SAP en Lufthansa
ConcurrentenGeen