Synthetix logo 300px

Synthetix beseft dat de handelswereld op zijn kop gezet kan worden als het wordt gecombineerd met blockchain-technologie. Met hun oplossing halen zij de derde persoon weg uit de handelswereld en laten mensen praktisch tegen zichzelf handelen. Maar dat is nog niet alles. Ook kan Synthetix toegang geven tot de handel in een enorm aantal verschillende producten. Een wereldwijde handel in jouw favoriete Pokemonkaart of winst maken op jouw voorspelling dat die ene spits uit de Eredivisie volgend jaar in de Premier League speelt? Daarvoor moet je bij Synthetix zijn!

OprichterKain Warwick
WebsiteSynthetix.io
WhitepaperLitepaper

Wat is Synthetix?

Wat is Synthetix?

Synthetix is een grotendeels gedecentraliseerd handelsplatform voor synthetische activa en is gebouwd op Ethereum. Op Synthetix kun je deze synthetische activa, Synths genoemd, verhandelen voor andere Synths zonder tussenkomst van derden. De Synthetix Network Token (SNX) speelt hierin een belangrijke rol.

Het doel van Synthetix is om de prestaties van zoveel mogelijk activa uit de echte wereld zo goed mogelijk na te bootsen, zodat er zonder derden in gehandeld kan worden.

Wat zijn synthetische activa?

Een synthetisch bezit simuleert een bezit uit de echte wereld. Het volgt nauwkeurig de waarde van het echte bezit, waardoor het een verhandelbaar product wordt waarin je kunt handelen zonder tussenkomst van derden. Synthetische activa zijn niets nieuws, aangezien ze al decennialang gebruikt worden in traditionele markten.

Een goed voorbeeld is een voetbalspeler, zoals Matthijs de Ligt. Het synthetisch bezit, of Synth binnen Synthetix, van Matthijs de Ligt zal de prestaties van hem uit de echte wereld volgen. Deze Synth heet dan bijvoorbeeld sMDL (Synthetix Matthijs de Ligt). De waarde van sMDL zal stijgen of dalen, overeenkomstig met de daadwerkelijke prestaties van Matthijs de Ligt. Eigenlijk een beetje zoals de game FIFA dat doet met kwaliteiten van verschillende spelers.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er kan een synthetisch bezit van gemaakt worden. Denk aan opties, futures, aandelen, Pokemon kaarten, hypotheken, goud, Youtubers, (e-)sportteams en cryptovaluta.

Oprichting

In 2017 werd Synthetix opgericht door Kain Warwick. Hij is medeoprichter en was CEO van Blueshyft: een groot betaalnetwerk voor onder andere cryptovaluta in Australië. Het project begon onder de naam “Havven”, maar werd later hernoemd naar Synthetix.

Gebruikers

Gebruikers van Synthetix zijn op te splitsen in twee delen. Het eerste deel zijn entiteiten die willen handelen in synthetische activa. Het tweede deel bestaat uit entiteiten die SNX-tokens willen staken om op die manier liquiditeit aan het platform toe te voegen. Natuurlijk kunnen één iemand zowel Synthetix gebruiken als handelaar én als staker. Naast particulieren en bedrijven, kunnen zelfs overheden gebruik maken van Synthetix.

Samenwerkingen

Om prijzen nauwkeurig te kunnen volgen op een decentrale manier is het nodig om gebruik te maken van gedecentraliseerde oracles. Om deze reden is Synthetix in zee gegaan met Chainlink, zodat Chainlink’s oracles de juiste data decentraal aan Synthetix kunnen aanleveren. Deze samenwerking helpt Synthetix goed op weg naar een volledige decentrale opzet.

Waarom zou je Synthetix gebruiken?

Waarom zou je Synthetix gebruiken?

Synthetix onderscheidt zich hoofdzakelijk op twee punten van andere handelsplatforms:

Praktisch elk bezit kan verhandeld worden

Voorlopig biedt Synthetix vooral synths aan voor valuta, cryptovaluta en grondstoffen. Echter, uiteindelijk willen ze uitbreiden naar zoveel mogelijk verschillende synths. En dat zullen er enorm veel zijn. Waarom? Omdat elk bezit waarvan de prijs wordt bijgehouden in aanmerking komt om een synthetisch bezit op Synthetix te worden. De databases van prijzen worden ook wel oracles genoemd. In theorie zou je dus kunnen speculeren op een prijsstijging van een biertje in de kroeg of zou je kunnen speculeren op de waarde van een voetbalteam. Verder zullen er natuurlijk ook genoeg serieuze synths verschijnen zoals synthetische activa die zijn gebaseerd op leningen, vliegticketprijzen, staatsschulden of zelfs ETFs.

Een ETF is een exchange-traded fund. Je kunt het zien als een mandje aandelen waarmee je direct blootgesteld wordt aan een bepaalde markt. Guess what? Synthetix zou ETFs kunnen aanbieden. Denk aan een ETF waarmee je mee vaart op de koersbeweging van bijvoorbeeld de top tien cryptovaluta. Dit maakt het gemakkelijk voor investeerders om hun portfolio te diversifiëren.

Bovendien is het goed om te weten dat er voor elk gevolgd bezit op Synthetix twee soorten synths zijn. Neem bijvoorbeeld bitcoin, waarvoor zowel sBTC als iBTC bestaan. De ‘s’ staat voor ‘synthetic asset’ en de ‘i’ staat voor ‘inverse synthetic asset’. Het verschil hiertussen is dat sBTC een long-positie in BTC (bitcoin) vertegenwoordigt, terwijl iBTC een short-positie in BTC vertegenwoordigt. Met andere woorden: sBTC neemt toe als BTC toeneemt, iBTC neemt af als BTC toeneemt.

Er zal praktisch altijd genoeg liquiditeit zijn

Als je gaat handelen op Synthetix begin je met sUSD: een synth die is gekoppeld aan $1. Dit koop je met Ethereum vanuit je web 3.0 wallet of vanuit je hardware wallet. Stel dat je 500 sUSD koopt. Vervolgens wil je hiermee sBTC, het synthetische bezit dat de prijs van een bitcoin volgt, kopen. In dit voorbeeld kun je 0.1 sBTC kopen met 500 sUSD.

Wat er gebeurt als je dit koopt, is dat je 500 sUSD worden ‘verbrand’ (burnt) en er 0.1 sBTC wordt gecreëerd. Dit creëren wordt ook wel minting genoemd. Dit werkt ook vice versa: als je je 0.1 sBTC verkoopt, wordt dit verbrand waarna een marktconform aantal (bijvoorbeeld) sUSD gecreëerd worden. Aan de andere kant van een overeenkomst staat dus geen koper die jouw aanbod opkoopt en geen verkoper die jouw vraag vervult.

Met andere woorden: doordat er simpelweg tokens gecreëerd kunnen worden als dat nodig is, zal er altijd genoeg liquiditeit zijn om mee te handelen. Echter, om dit goed te laten werken is de SNX token cruciaal. Deze zal namelijk dienen als onderpand. Daarover lees je in het kopje hieronder meer.

Wat is de functie van de SNX token?

Wat is de functie van de SNX token?

De SNX token is Synthetix Network’s token. Dit is een ERC20-token. Maar wat kun je ermee en waardoor heeft dit muntje waarde?

Ten eerste is onderpand (collateral) binnen Synthetix een zeer belangrijke functie voor de SNX token. Synths kunnen immers niet zomaar uit het niets gecreëerd worden. Ze moeten een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Bij Synthetix krijgt deze waarde invulling door SNX tokens. Dat betekent dat alle bestaande synths voor minstens 100% gedekt moeten worden door SNX tokens. Vooralsnog is het gestimuleerde dekkingspercentage op Synthetix altijd een paar honderd procent geweest. Dit hoge dekkingspercentage zorgt ervoor dat synths genoeg onderliggende waarde blijven houden als de prijs van SNX volatiel wordt. Wel zullen later ook andere cryptomunten als onderpand toegestaan worden op Synthetix, zoals Bitcoin and Ethereum. Hierdoor zal deze functie van SNX tokens in de toekomst misschien wat minder belangrijk worden.

Echter, niet elk bestaand SNX muntje wordt gebruikt als onderpand. Daarvoor dienen de tokens namelijk opgesloten worden, oftewel gestaked. Die kun je in de Mintr dApp van Synthetix doen. Stakers zullen een deel van de commissies (fees) ontvangen die gebruikers van Synthetix betalen bij een transactie.

Bovendien krijgen stakers staking rewards (een soort dividend) als er genoeg SNX tokens gestaked worden om het dekkingspercentage te halen. Dit wordt uitbetaald in SNX tokens. Hoeveel er waarde er exact omgaat in het Synthetix Network kun je op Defi Pulse zien.

Aanvankelijk zou er een maximaal aantal SNX tokens bestaan. Echter, het beleid omtrent de muntjes is een paar keer gewijzigd. Tijdens de eerste 6 jaar van Synthetix’ bestaan ziet de inflatie van SNX tokens er als volgt uit:

JaarInflatie
2017-20180%
2018-201975%
2019-202021%
2020-20219%
2021-20224%
2022-20232%

Hierna is besloten om vanaf 6 september 2023 te starten met een vast inflatiepercentage van 2,5%. Op die septemberdag zullen er ongeveer 250.000.000 SNX tokens bestaan, waarna dit dus jaarlijks met 2,5% zal toenemen. Deze inflatie zal ten goede komen aan de SNX stakers. Met andere woorden: hoe eerder je begint met SNX tokens staken, hoe meer rendement je ontvangt.

Verder zullen SNX stakers zeggenschap krijgen over het beleid van Synthetix en de koers die het gaat varen.

Al met al zal het aanbod van SNX tokens vrij snel opdrogen, aangezien het aantrekkelijk is om de tokens vast te zetten. Daarbij komt dat de inflatie naar de stakers gaat en niet naar de markt.

Wat zijn de risico’s van Synthetix?

Wat zijn de risico's van Synthetix?

Het grootste risico voor Synthetix is dat de beleidmakers achter ze aan komen. Synthetix creëert immers markten voor een bepaald soort verhandelbare producten, genaamd securities, zonder dat zij bij de juiste autoriteiten geregistreerd staan. Dit is voor veel cryptovaluta het geval, maar aangezien Synthetix zich uitsluitend richt op het aanbieden van dit soort markten, is voor hen het risico groter. Zolang er een bedrijf, team of een persoon is die hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld, bestaat dit risico.

Daarop heeft Synthetix actie ondernomen. De afgelopen tijd hebben ze zich namelijk zoveel mogelijk proberen te decentraliseren, waardoor er geen entiteit meer aansprakelijk kan worden gesteld door eventuele beleidmakers. In de praktijk komt Synthetix’ aanpak erop neer dat ze drie verschillende DAOs (decentralized autonomous organizations) hebben opgezet. Deze organisaties zijn dus van niemand en handelen zelfstandig. Hoe de beleidmakers hiermee om zullen gaan, is onbekend.

Daarnaast kent Synthetix het risico van onderpandverlies. Andere cryptovaluta, zoals BTC en ETH, zullen ook als onderpand kunnen gaan dienen in het Synthetix Network. Hierdoor zal de SNX token hier niet meer het monopolie op hebben. Hoewel het in eerste instantie logisch is dat mensen BTC of ETH als onderpand zullen kiezen, kunnen er behoorlijk wat stimulansen worden bedacht om SNX een aantrekkelijke keuze te laten zijn.

SNX kopen

SNX is een vrij bekende token en is daarom op verschillende plekken te koop. Over het kopen van crypto hebben een apart artikel geschreven. Hierin bespreken we de meest populaire manieren om cryptovaluta te kopen. Wil je direct aan de slag? Dan hebben we hier alvast een paar goede deals voor je!

SNX bewaren

Crypto kun je op verschillende manieren bewaren. Natuurlijk kun je dat op een exchange doen, zoals Binance. Maar de meest veilig manier is om dat te doen met cold-storage. Onze favoriet op dat gebied is de Ledger Nano S.

Conclusie

Conclusie over Synthetix

Al met al in Synthetix een project met enorm veel potentieel. Het wil namelijk een belangrijk onderdeel van de DeFi-wereld worden, door een handelsplatform te bieden waarop men kan handelen in allerlei synthetische activa. In theorie kan ieder bezit waarvan een realtime prijs beschikbaar is, worden verhandeld op Synthetix. Tevens hoeven handelaren zich geen zorgen te maken over een tekort aan liquiditeit. Dit wordt namelijk opgelost door het systeem van Synthetix dat synths creëert en verbrandt.

Activa op het platform zullen SNX tokens als onderpand hebben. Verder worden stakers van dit muntje beloond in de vorm van staking rewards. Hierdoor wordt veel vraag naar deze token verwacht. Ten slotte kan er niet een onbeperkt aantal SNX tokens geprint worden, waardoor het aanbod beperkt blijft.

Aan de andere kant bestaan er twee risico’s. Ten eerste kunnen beleidmakers roet in het eten gooien en Synthetix voor de rechter slepen. Ten tweede kunnen handelaren uiteindelijk massaal kiezen voor BTC of ETH als onderpand, in plaats van SNX.

Daarom vinden wij Synthetix een project met een sterk fundament en gunstige tokenomics. Wel is het verstandig om de risico’s in de gaten te houden.

DoelDe prestaties van zoveel mogelijk activa uit de echte wereld zo goed mogelijk na bootsen, zodat er zonder derden in gehandeld kan worden.
ToepassingenHandelen in een gigantische verscheidenheid aan producten en diensten, waarbij de longtail sterk benut wordt en liquiditeit vrijwel nooit een probleem zal zijn.
BlockchainEthereum
Maximaal aanbodGeen
SamenwerkingenChainlink
ConcurrentenSpartan Protocol (SPARTA)

Video

Wil je nog meer weten van Synthetix? Bekijk dan zeker even deze video van Coinbureau!