Polygon logo

Waar denk jij aan bij Polygon? Waarschijnlijk iets in de richting van “Layer 2 scaling solutions”, “scaling blockchain technology”, “interoperable scaling solution” of een ander soort buzzwoord. Allemaal leuk en aardig natuurlijk die mooie termen, maar wat zit er nou achter? Polygon heeft alles te maken met crypto-projecten naar een heel ander niveau brengen, namelijk het klaargestoomd-voor-de-praktijk-niveau. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel!

OprichtersJaynti Kanani, Sandeep Nailwal en Anurag Arjun
WebsitePolygon.technology
Whitepaper Matic NetworkMatic Whitepaper
Lightpaper PolygonEthereum’s Internet of Blockchains

Wat is Polygon?

Wat is Polygon?

Polygon ademt schaalbaarheid en wordt door henzelf omschreven als de poort tot een multi-chain Ethereum. Wat begon als Matic Network, dat één schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum bood, is uitgegroeid tot Polygon: een partij die crypto-projecten van alle soorten en maten schaalbaar wil maken op Ethereum.

De grootste pijn die daarmee wordt weggehaald, zijn de hoge gas fees en soms lage transactiesnelheid op bepaalde blockchains. Zo kunnen Polygon-oplossingen ervoor zorgen dat blockchains opgeschaald kunnen worden naar tienduizenden transacties per seconde, terwijl er bijna geen transactiekosten aan vast zitten.

Polygon maakt layer 2 blockchains en side chains waar andere projecten gemakkelijk op kunnen aanhaken, door middel van de Polygon SDK (software development kit). Deze derde partijen kunnen daarmee hun schaalbaarheid als het ware inkopen. Daarnaast kun je zelfs blockchains bouwen met de Polygon SDK, waarna ze ook nog eens interoperabel zijn met elkaar.

Daarmee lijkt Polygon enigszins op Cosmos en Polkadot. Echter, Polygon kan gebruik maken van de veiligheid, de kracht en netwerkeffecten van Ethereum, omdat het op Ethereum gebouwd is. In tegenstelling tot veel andere smart contract crypto-projecten is Polygon dus geen concurrent van Ethereum.

Van het Polygon-ecosysteem zal Matic Network nog steeds onderdeel uitmaken. Niet meer als primaire oplossing, maar als één van velen. Al deze oplossingen kunnen grofweg worden verdeeld in schaalbaarheid via een tweede laag (layer 2) en schaalbaarheid via side chains.

Schaalbaarheid door middel van een tweede laag profiteert van de veiligheid van de laag waar het op gebouwd is, zoals Ethereum. Voorbeelden van deze manier van schalen zijn plasma, optimistic roll-ups en ZK (zero knowledge) roll-ups.

Schaalbaarheid door middel van side chains zijn gebouwd op hun eigen model, vaak met hun eigen consensus mechanisme. Meestal heb je hiermee iets meer mogelijkheden om de oplossing te personaliseren. Voorbeelden daarvan zijn Matic PoS Chain en xDai.

Bovendien maakt Polygon het mogelijk voor crypto-projecten om hun eigen schaalbaarheidsoplossingen te ontwikkelen op een geheel gepersonaliseerde manier.

Video: Polygon in 1 minuut

In deze video wordt Polygon kort geïntroduceerd:

Oprichting

Matic Network is in 2017 opgericht in India door drie doorgewinterde software ontwikkelaars: Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal en Anurag Arjun.

De Indiase regering is erg terughoudend tegenover de cryptovaluta, vanwege de grote zwarte economie van het land. Daarom werd het crypto-bedrijven als Matic Network vanaf hun oprichting moeilijk gemaakt om zaken te doen.

Toch bleven de drie crypto-fanaten doorgaan, en met succes! Geïnspireerd door een paper van Vitalik Buterin over een schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum, genaamd Plasma, ontwikkelde Kanani samen met software ontwikkelaars van Decentraland More Viable Plasma. Dit was een verbeterde versie van hetgeen dat Buterin had geopperd.

Niet alleen was dit een grote sprong voorwaarts voor Ethereum, maar daarnaast werd More Viable Plasma het fundament voor Matic Network. Tijdens een van de vele crypto conferenties die het Matic team bezocht, kwamen ze in contact met Binance: de crypto exchange door wie ze in 2019 gelanceerd zouden worden via een IEO (Initial Exchange Offering).

Een jaar later, in 2020, ging het mainnet van Matic Network live. Tegelijkertijd werd de houding van de Indiase tegenover de cryptowereld wat opener, waardoor Matic Network meteen veel aandacht kreeg.

Samenwerkingen

In de loop van de tijd is Polygon een aantal mooie samenwerking aangegaan. Zo werkt Polygon samen met The Graph, Chainlink, Aave en de OG van de gamewereld: Atari.

Door de samenwerking met The Graph, kan er data van Polygon-dApps geïndexeerd worden op het platform van The Graph. Daarnaast heeft Chainlink zijn verifiable random function (VRF) geïmplementeerd in Polygon, wat de weg vrij maakt voor game- en gok-gerelateerde dApps op Polygon. Maar daar houdt de Chainlink-samenwerking nog niet op: Matic Network is namelijk de eerste blockchain, na Ethereum, met een native integratie van Chainlink’s price feed.

Verder is de samenwerking met Aave gericht op NFT’s, want Aave heeft hun Aavegotchi NFT’s gelanceerd op Matic Network. De voornaamste reden hiervoor was dat de transactiekosten op Ethereum te hoog waren.

En als kers op de taart misschien wel de meest in het oog springende samenwerking: Atari. Atari bouwt inmiddels flink aan de crypto-weg. Ze zijn namelijk samen met Decentraland bezig met het bouwen van een cryptocurrency casino, op Polygon. Bovendien zal Polygon de fundering zijn waarop Atari zijn ATRI token en hun NFT platform lanceert.

Ten slotte maken de Matic-oprichters er geen geheim van dat er grote instanties zijn die interesse hebben in de diensten van Polygon. Grote instanties bouwen hun blockchain-systemen liever niet op de technologie van grote bedrijven zoals Facebook en Google. Deze tech giants staan er namelijk om bekend dat zij data van klanten het liefst exploiteren. Er lijkt een grote te wens te zijn om de data zelf te behouden.

Hoe werkt Matic Network?

Hoe werkt Matic Network?

Matic Network is geïnspireerd door More Viable Plasma. More Viable Plasma maakt kopieën van de Ethereum blockchain. Deze kopieën worden child chains genoemd en sturen af en toe momentopnames van zichzelf naar de parent chain (de Ethereum blockchain).

Op die manier blijft de parent chain op de hoogte van wat er op de child chains gebeurt, zonder continu te weten hoe het er precies op elke child chain aan toe gaat. Hierdoor kan er veel meer activiteit plaatsenvinden op één blockchain, wat dus een hogere schaalbaarheid betekent.

Bovendien kan men verwijzen naar de meest recente snapshot op de Ethereum blockchain, als er iets misgaat op de child chains. In dat geval kan de fout rechtgezet worden door terug te gaan naar de situatie van de meest recente snapshot.

Daarbovenop kan de rol van de parent chain binnen Matic Network ingevuld worden door andere blockchains, zoals Cardano. Daarmee is Matic Network blockchain agnostisch.

Matic Network is opgebouwd uit drie lagen:

LaagFunctie
1. Smart contract laagVia deze smart contracts staat Matic Network in verbinding met Ethereum op het gebied van staking, delegatie en Matic dApps.
2. Heimdall (validator laag)Deze laag is afgeleid van Tendermint: een byzantijns fouttolerante (BFT) consensus mechanisme, dat onder andere door Cosmos wordt gebruikt. In feite draait het op een proof of stake consensus mechanisme. De validators op Heimdall sturen momentopnames (checkpoints) van child chains (ook wel side chains) naar de parent chain, bijvoorbeeld de Ethereum blockchain. Deze checkpoints worden geven iedere vijf minuten informatie door over de activiteit op de child chains. In ruil hiervoor verdienen de validators staking rewards en een deel van de transactiekosten van het netwerk.
3. Bor (productielaag)Op deze laag worden blokken gegenereerd. Op deze laag zijn maximaal 10 validators actief, die allemaal afkomstig lijken te zijn uit het Matic team. Dit is een behoorlijk gecentraliseerde benadering, maar waarschijnlijk wel de reden dat Matic duizenden transacties per seconde aankan, per side chain. Hierdoor kan uiteindelijk opgeschaald worden tot miljoenen transacties per seconde, met zeer lage transactiekosten.

Matic Network zorgt er daarmee voor dat dApps schaalbaar kunnen zijn, terwijl ze toch profiteren van de voordelen van een grote blockchain zoals Ethereum.

Tot zover de werking van More Viable Plasma en Matic Network. Je zult zien dat Matic Network tegenwoordig slechts een tandwiel is in het ecosysteem dat Polygon heet.

Hoe werkt Polygon?

Hoe werkt Polygon?

Polygon heeft een geheel eigen architectuur die is opgebouwd uit vier lagen:

LaagFunctie
1. Ethereum (optioneel)Layer 2 blockchains (L2’s) die zijn aangesloten op Polygon kunnen ervoor kiezen om te profiteren van Ethereum’s beveiliging en consensus mechanisme.
2. Beveiligingslaag (optioneel)Deze laag zorgt ervoor dat Polygon veiligheid kan exploiteren als dienst. Als L2’s die bij Polygon zijn aangesloten, om wat voor reden dan ook geen gebruik willen maken van de beveiliging en consensus van Ethereum, kunnen ze tegen betaling validators van de Polygon-chain inhuren. Op die manier verkrijgen ze de beveiliging en consensus van Polygon. Het is dus vergelijkbaar met de werking in het Polkadot ecosysteem. Een groot voordeel van deze laag is dat L2’s deze beveiliging behoorlijk kunnen personaliseren, zodat het naadloos aansluit op de betreffende L2.
3. Netwerklaag (verplicht)Deze laag is verantwoordelijk voor de interoperabiliteit (mate van soepele samenwerking) tussen de verschillende blockchains die gemaakt zijn met de Polygon SDK. De Polygon SDK is een tool waarmee je relatief gemakkelijk Ethereum vriendelijke blockchains kunt bouwen. Daarnaast zorgt deze laag ervoor dat blockchains op Polygon hun eigen blok productie en consensus mechanisme kunnen opzetten. De informatie uit deze blockchains wordt steeds doorgestuurd naar de ingestelde parent chain.
4. Uitvoerlaag (verplicht)In deze laag zijn de smart contracts gevestigd en vinden de transacties van deze blockchains op Polygon plaats.

Blockchains die met Polygon samenwerken kunnen ervoor kiezen om geen gebruik te maken van de eerste twee lagen. In dat geval dient de blockchain in kwestie zelf hun beveiliging en consensus mechanisme op te zetten en te onderhouden. Deze blockchains zijn, net als side chains, op zichzelf staand (standalone). Deze verschillen wezenlijk van beveiligde blockchains (secured blockchains), welke worden gekenmerkt door hun afhankelijkheid van de onderliggende blockchain: de layer 1 (L1).

Daarmee verschillen ook side chains en layer-2 blockchains (L2’s) van elkaar. Side chains staan namelijk op zichzelf en L2’s niet. Doordat Polygon kan integreren met beide soorten blockchains is er geen schaalbaarheidsprobleem meer veilig voor de oplossingen van Polygon.

De gehele Polygon architectuur is erop gericht dat projecten op een personaliseerde manier kunnen opschalen. Vaak is er een keuze tussen de volgende elementen: beveiliging, transactiesnelheid, transactiekosten en soevereiniteit. Zo zal:

 • een leen-protocol zekerheid willen op het gebied van beveiliging;
 • een exchange zekerheid willen op het gebied van lage transactiekosten;
 • een game zekerheid willen op het gebied van hoge transactiesnelheid.

Een perfecte score op de overige elementen is voor deze projecten niet per se nodig. Bovendien, als een project verandert of zich bedenkt, en toch op een andere manier zijn schaalbaarheid wil inrichten, kun je binnen Polygon gemakkelijk switchen. Daarnaast kunnen projecten, die door Polygon schaalbaar zijn gemaakt, met elkaar communiceren ondanks dat ze verschillend zijn ingericht.

Waarom is Polygon zo populair?

Waarom is Polygon zo populair?

Polygon is om verschillende redenen een populair crypto-netwerk:

 • Het is de bekendste oplossing voor veel crypto-projecten met schaalbaarheidsproblemen.
 • Er is veel activiteit in het netwerk.
 • Een eventuele crypto-ban in India is geen bedreiging meer.
 • Sterke samenwerkingen en projecten.
 • Ethereum als basis.

Ten eerste focust Polygon zich op de oplossing van één van de grootste problemen in de crypto-wereld: schaalbaarheid. Enorm veel crypto-projecten maken mooie beloftes, maar hebben bijna altijd één groot probleem: ze zijn niet schaalbaar. Hiermee gaat Polygon dus achter een gigantische markt aan.

Tevens is Polygon misschien wel het bekendste aanspreekpunt als het gaat om schaalbaarheid. Daardoor zullen crypto-projecten die met schaalbaarheidsproblemen te kampen hebben, doorgaans als eerst denken aan Polygon. Eén van de redenen is dat projecten binnen Polygon de keuze hebben om te kiezen voor de beveiliging en het consensus mechanisme van Ethereum. Met andere woorden: deze projecten hebben de keuze om als L2 opgeschaald te worden, waardoor ze niet zelf hun beveiliging en consensus mechanisme hoeven in te richten. Bovendien hebben L2’s de mogelijkheid gelden terug te halen van de parent chain, mocht er iets misgegaan zijn. Dit is een groot voordeel ten opzichte van Polkadot.

Daarnaast wordt er hard aan de weg getimmerd in het ecosysteem van Polygon. Niet zelden kom je crypto-projecten tegen met beloftes en mooie roadmaps, terwijl er in de praktijk weinig interesse is vanuit blockchain-ontwikkelaars, investeerders en gebruikers. Dat is bij Polygon niet het geval! Zo zijn er inmiddels honderden dApps binnen Polygon die worden gebruikt door honderdduizenden unieke gebruikers. In de grootste dApp binnen het ecosysteem, de decentrale exchange QuickSwap, zijn zelfs honderden miljoenen dollars opgeslagen. Een andere bekende Polygon-dApp is Polymarket: een grote decentrale markt om voorspellingen op te doen.

Hoewel de drie oprichters van Matic Network uit India komen, hoeft Polygon niet meer bang te zijn voor een crypto-ban in het land. Allereerst omdat dit zeer onwaarschijnlijk is, aangezien het op problemen met de grondwet zou stuiten en grote bedrijven, zoals Tesla, crypto een legitiem karakter hebben gegeven. Daarnaast is het geen bedreiging meer, omdat alle Polygon-nodes draaien op verschillende geografische locaties, waardoor niet het gehele netwerk zich meer in India bevindt.

Verder heeft Polygon, zoals eerder aangegeven, samenwerkingen met een paar grote namen. Hun bekendste samenwerkingen zijn met Aave, Decentraland, MakerDAO, Circle, The Graph, Chainlink en Atari. Zo zijn MakerDAO en Circle van plan om respectievelijk DAI en USDC te schalen met behulp van Polygon. Opvallende projecten die draaien met behulp van Polygon zijn QuickSwap, SushiSwap, Polkamarket en Superfarm.

Ten slotte haalt Polygon veel zekerheid in huis door op Ethereum gebouwd en gefocust te zijn. Hierdoor valt het ecosysteem in een hechte gemeenschap van developers en gebruikers binnen de crypto-wereld. De drempel voor hen om Polygon te gebruiken is vrij laag, aangezien ze de programmeertaal (Solidity) en de Ethereum Virtual Machine (EVM) kennen. Daarnaast straalt Ethereum natuurlijk vertrouwen uit.

De MATIC token

De MATIC token

MATIC is de ERC20-token die wordt gebruikt binnen Polygon. Maar waarom wordt deze token zo gehyped? Dat heeft een paar redenen. MATIC

 • wordt gebruikt voor staking;
 • wordt gebruikt om transactiekosten te betalen;
 • wordt gebruikt om te stemmen over verbeteringen op Polygon.

Ten eerste kun je MATIC staken en zo staking rewards verdienen. Het rendement hiervan loopt sterk uiteen: van enkele procenten tot honderden procenten per jaar. Hoe meer MATIC er in totaal wordt gestaked, hoe lager het rendement.

Ten tweede wordt MATIC gebruikt om transactiekosten te betalen binnen het Polygon-ecosysteem. Hierdoor worden ook transactiekosten van alle dApps die op Polygon gebouwd zijn, betaald met MATIC. Onthoud hierbij goed dat dit niet gaat om alle projecten die door Polygon worden geschaald, maar slechts om de dApps die daadwerkelijk op de Polygon-blockchain zijn gebouwd. Met andere woorden: hoe populairder Polygon-dApps, hoe meer vraag er is naar MATIC.

Ten derde wordt MATIC gebruikt om te stemmen over voorstellen met betrekking tot Polygon. Stemrecht om over deze voorstellen, Polygon Improvement Proposals (PIP’s), te stemmen wordt verkregen door het bezit van de MATIC token. Dat betekent: hoe meer MATIC je bezit, hoe meer macht je over Polygon hebt.

IEO

Vanaf Matic Network’s IEO op Binance is de MATIC token al populair. Geruchten gaan zelfs dat Coinbase Ventures in een van de private-sale rondes is ingestapt.

Tokenomics

MATIC heeft een maximaal aanbod van 10 miljard coins. Hiervan is 22% uitgegeven via de private sale en IEO, van 12% worden staking rewards betaald en de overige 66% ging naar Matic Network. Van deze 66% ging:

 • 16% naar het Matic Network Team;
 • 4% naar adviseurs;
 • 22% naar de stichting;
 • En 23% naar het netwerk.

Nadat het potje voor het uitbetalen van staking rewards op is, hoopt Polygon dat het netwerk genoeg activiteit heeft om validators en delegators louter met transactiekosten te betalen.

Wat zijn de risico’s van Polygon?

Wat zijn de risico’s van Polygon?

Uiteraard zal Polygon zijn eventueel glansrijke toekomst niet bereiken zonder een aantal belangrijke risico’s te overwinnen, zoals:

 • Sterke concurrentie;
 • Schaarste van blockchain-developers;
 • Pump & dumps met MATIC’s prijs.

Eén van de grootste gevaren die op de loer ligt voor Polygon is de stevige concurrentie. Te beginnen bij Ethereum’s optimism. Optimism is een zogenoemde Optimistic Rollup chain die geschikt is om te draaien op Ethereum. De techniek die hierachter schuilgaat houdt in grote lijnen de massale data van een opgeschaalde chain bij, en grijpt pas in als er in die grote lijnen (data van een gehele batch) iets incorrects staat. Op deze manier probeert Ethereum schaalbaarheid aan te bieden aan Ethereum dApps. De legitimiteit van Optimism is inmiddels bevestigd, doordat crypto-giganten Uniswap, Synthetix en 1inch er gebruik van maken. Ook Coinbase heeft interesse om Optimism te gebruiken.

Echter, Ethereum is niet Polygon’s enige concurrent. Gezien de gelijkenissen tussen de whitepaper van Polygon enerzijds en de whitepapers van Polkadot en Cosmos anderzijds, vissen de partijen voor een groot deel in dezelfde vijver. Met name de focus op de communicatie tussen blockchains komt overeen.

Een ander probleem waar Polygon tegenaan loopt is het tekort aan blockchain developers. Matic-Network-mede-oprichter Sandeep Nailwal heeft herhaaldelijk aangegeven dat Polygon’s development vrijwel altijd wordt ingehaald door hun ambitie. Maar in de categorie “ieder nadeel heb zijn voordeel”: ieder crypto-project heeft last van een tekort aan blockchain developers.

Ten slotte is er iets dat niet goed afstraalt/afstraalde op het imago van Matic Network, en wellicht ook op dat van Polygon. In de beginjaren van MATIC token is namelijk geweest van een aantal pumps & dumps. Dit is het opzettelijk hard laten stijgen en dalen van een munt, wat uiteraard lijkt te duiden op manipulatie. Hoewel de kans klein is dat Matic Network hier zelf achter zat, komt het hun reputatie niet ten goede. Gelukkig heelt tijd alle wonden!

Wat is de koersverwachting van MATIC?

Wat is de koersverwachting van MATIC?

Om iets zinnigs te kunnen zeggen over een prijs waar MATIC naartoe zou kunnen groeien, kijken we naar het potentiële aanbod en de potentiële vraag.

Het potentiële aanbod van MATIC staat vast op 10 miljard muntjes, maar het benaderen van de potentiële vraag is wat complexer.

Aangezien dat nooit perfect berekend kan worden, doen we een aantal aannames:

 • De marktkapitalisatie van alle cryptomunten bij elkaar groeit tot €30 biljoen.
 • 50% laat zich opschalen door een externe crypto-bedrijf.
 • Polygon verovert 25% van deze markt.

De projecten die in dat geval geschaald worden door Polygon zijn bij elkaar €3,75 biljoen waard (€30 biljoen x 50% x 25%).

De MATIC token wordt gebruikt voor staking, transactiekosten en zeggenschap over het ecosysteem. Staking zorgt ervoor dat er minder aanbod op de markt circuleert, het transactiekosten-element zorgt ervoor dat er een constante vraag naar de munt blijft en zeggenschap over Polygon zorgt ervoor dat mensen macht in kunnen kopen. Maar hoeveel is die macht waard?

Polygon is in zekere zin essentieel voor de crypto-projecten die bij elkaar €3,75 biljoen waard zijn. Ze hebben daarmee een significante invloed op 12,5% (€3,75 biljoen / €30 biljoen) van de hypothetische markt.

Echter, Polygon is niet uniek, want er is concurrentie. Afhankelijk van de kosten die een bedrijf moet maken om over te stappen van Polygon naar een concurrent, nemen we een percentage van die €3,75 biljoen. Laten we zeggen tussen de 5% en 20%, wat neerkomt op een potentiële marktkapitalisatie voor Polygon van €187,5 tot €750 miljard.

Als we gemakshalve de invloed van staking en het gebruik van MATIC als transactiekosten even buiten beschouwing laten, komen we uit op onderstaande berekening. Volgens deze redenering zou MATIC kunnen groeien naar een prijs per munt van:

€187.500.000.000 / 10.000.000.000 MATIC = €18,75

tot

€750.000.000.000 / 10.000.000.000 MATIC = €75,00

MATIC kopen

Voordat je MATIC koopt, wil je misschien eerst meer lezen over het kopen van crypto. Mocht je meteen willen beginnen met investeren, zijn de deals hieronder ideaal!

MATIC bewaren

Als je van plan bent grote hoeveelheden MATIC in te kopen, is het verstandig om het goed te bewaren. Qua veiligheid gaat onze voorkeur uit naar de Ledger Nano S:

Is Polygon (MATIC) een goede investering?

Is Polygon (MATIC) een goede investering?

Polygon is een kwalitatief goed crypto-project met een flinke hoeveelheid potentie. Het team wordt geleid door drie top developers, met de juiste connecties in de crypto-wereld.

Een groot pluspunt aan Polygon is dat er enorm veel projecten zijn die met een probleem zitten dat Polygon kan oplossen. En dat het werkt, wordt bewezen door de grote activiteit die reeds in het ecosysteem te zien is: dApps worden gebouwd en gebruikt. Bovendien is er interesse vanuit een aantal serieuze partijen om zich bij Polygon aan te sluiten.

De grote waarde die Polygon eventueel kan bieden moet worden verdeeld over slechts 10 miljard muntjes, waardoor er een relatief hoge prijs per munt kan ontstaan.

Echter, er moet uiteraard rekening gehouden worden met een aantal risicofactoren. Denk hierbij vooral aan sterke concurrenten, zoals Ethereum’s Optimism en Polkadot, en de schaarste aan blockchain-developers.

Aangezien een succesvol bedrijf niet per se een monopolie hoeft te hebben op hun markt, blijft er hoogstwaarschijnlijk nog genoeg ruimte voor Polygon over om een belangrijke invloed uit te gaan oefenen op de crypto-wereld.

Daarom vinden wij Polygon goed genoeg om te overwegen als deel van ons portfolio.

DoelAlle crypto-projecten van alle soorten en maten schaalbaar maken op Ethereum.
ToepassingenCrypto-projecten naar de praktijk brengen door één van de grootste issues uit de crypto-wereld aan te pakken: schaalbaarheid. Ook andere professionele features, zoals consensus beveiliging, worden door Polygon aangeboden aan crypto-projecten die zich willen focussen op hun core-business.
BlockchainEthereum
Maximaal aanbod10.000.000.000 MATIC
SamenwerkingenThe Graph, Chainlink, Aave en Atari.
ConcurrentenPolkadot, Ethereum’s Optimism en Cosmos.

Video: samenvattende uitleg

In deze video krijg je een globaal beeld van wat er schuilgaat achter Polygon: