Ethereum logo 300px

Muntjes speciaal voor marketeers, tandartsen, Geert Wilders en zelfs de doge-meme. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestond een crypto-munt voor tijdens de altcoin-rally van 2017/2018. Veel van deze ICO’s werden gelanceerd vanaf Ethereum, wat al jarenlang de op één na grootste crypto-munt ter wereld is. Dat is niet voor niets. Je hebt namelijk vast wel eens enthousiaste verhalen over de blockchain gehoord, maar tegelijkertijd jezelf afgevraagd hoe al dat enthousiasme dan omgezet moet worden in werkelijkheid. Dit is het vraagstuk waarvoor Ethereum het fundament legt. Hoe zij dit precies doen en wat je ermee kunt, behandelen we uitgebreid in dit artikel. Laten we beginnen!

OprichterVitalik Buterin
WebsiteEthereum.org
WhitepaperA Next-Generation Smart Contract and Decentralized Application Platform

Wat is Ethereum?

Ethereum is een decentraal netwerk waar men apps en smart contracts op kan bouwen. Hiermee willen ze digitaal geld en data-vriendelijke diensten beschikbaar maken voor iedereen. De volgende drie punten staan centraal binnen dit netwerk:

  • Platform voor decentralized applications (dApps).
  • Protocol om smart contracts op te programmeren.
  • Ethereum Virtual Machine (EVM).

Het brein achter Ethereum is de Rus Vitalik Buterin, die het protocol op zijn 19e ontwikkelde. Vitalik hoorde in 2011 voor het eerst over Bitcoin, dat destijds de enige cryptovaluta was. Door zijn afkeer voor alles wat met controle en regulatie te maken heeft, groeide Vitalik’s interesse in het decentrale karakter van Bitcoin. Hoewel deze afkeer tegenwoordig is getemperd, is zijn kernvisie nog steeds dat de macht in de wereld te veel gecentraliseerd is.

Al snel raakte hij verwikkeld in de crypto-wereld. Zo begon hij blogs over Bitcoin te schrijven en werd hij in 2011 mede-oprichter van Bitcoin Magazine. Hiervoor kreeg hij betaald in bitcoins, welke hij gebruikte om in 2013 te leren van Bitcoin-experts over de hele wereld. Enkele van deze experts onderzochten de mogelijkheden om de Bitcoin-blockchain te gebruiken zodat er andere tokens (muntjes) vanaf uitgegeven konden worden. Echter, elk van de ideeën zou de bitcoin-transacties uitbreiden met nieuwe eigenschappen, wat de blockchain rommelig en trager maakt.

Vitalik vond het daarom een beter idee om los van de Bitcoin-blockchain een brede basis, in de vorm van een programmeertaal, te leggen waaraan alle protocollen zich zouden kunnen koppelen. Aangezien het op die manier mogelijk zou worden om je eigen toepassing te programmeren op de blockchain, zou de blockchain-technologie voor veel meer individuen en bedrijven toegankelijk worden. Bovendien zouden de mogelijkheden niet ophouden bij gedecentraliseerd geld, zoals Bitcoin. De Bitcoin-experts aan wie hij het plan presenteerde zagen er weinig in, waarop Vitalik in 2013 besloot om het idee zelf uit te bouwen. Dit concept noemde hij “Ethereum”, waarover hij in datzelfde jaar een whitepaper publiceerde.

In 2014 haalde Vitalik met zijn mede-oprichters een grove 18 miljoen dollar op bij investeerders. Vanaf dat moment ziet de Ethereum Foundation, een Zwitserse non-profit organisatie, toe op de ontwikkeling van Ethereum’s open source software. Na een periode van bijschaven van het protocol, werd het begin 2016 op grote schaal mogelijk om projecten en smart contracts te bouwen op Ethereum. Deze projecten runnen op smart contracts en worden decentralized applications (dApps) genoemd omdat ze decentraal kunnen worden opgeslagen op de blockchain. Het platform biedt hiermee een voedingsbodem voor innovatieve blockchain-projecten. Een nieuwe generatie van blockchain-technologie was geboren.

Smart contracts zijn contracten die uit zichzelf de geprogrammeerde regels uitvoeren. Denk hierbij aan “Als aan X voldaan wordt, wordt Y uitgevoerd”. Hierdoor zullen veel traditionele beroepen, zoals notaris en makelaar, overbodig worden. Het wegsnijden van de tussenpersoon in tal van industrieën blijkt een succesvolle toepassing op het platform te zijn. Je kunt het huidige Ethereum daarom in grove lijnen vergelijken met het internet in de jaren ’90. Ook is het goed om te weten dat de programmeertaal Solidity het mogelijk maakt om dApps en smart contracts op Ethereum te bouwen. De dApps die op Ethereum zijn gebouwd gebruiken hun eigen munt. Dit zijn ERC-20 tokens. Veel van de bestaande crypto-munten zijn ERC-20 tokens en dus gebouwd op Ethereum.

Een essentieel onderdeel van Ethereum is de Ethereum Virtual Machine (EVM). Dit is een veiligheidsmechanisme dat elke volle node (computer in het netwerk) op het Ethereum-netwerk dient te runnen, waardoor deze nodes de EVM volledig in stand houden en niet een centrale organisatie. Voor het uitvoeren van smart contracts gebruikt Ethereum de EVM, aangezien de EVM Ethereum-nodes in staat stelt om overeenstemming (consensus) te bereiken over elk willekeurig smart contract. Tevens wijst de EVM een bepaalde fee toe aan het uitvoeren van een actie in bijvoorbeeld een smart contract. Deze fee staat bekend als gas en vertegenwoordigt de kosten voor het uitvoeren van een bepaalde actie. Je drukt gas uit in gwei, waarbij 1 gwei 0.000000001 ether waard is. Een gwei is dus één miljardste van een ether.

Video

Om in grote lijnen alvast een beeld van Ethereum te krijgen, raden we de volgende video van Blockgeeks aan:

Hoe werkt de Ethereum-blockchain?

De Ethereum-blockchain werkt als een gigantische database waarin alle Ethereum-transacties staan opgeslagen. Het is daarmee voor een groot deel gebaseerd op de Bitcoin-blockchain. De Ethereum-transacties zijn per enkele tientallen gebundeld en staan opgeslagen in blokken. Ongeveer elke 15 seconden wordt er een blok met daarin nieuwe transacties toegevoegd aan de Ethereum-blockchain. Verder zijn de volgende twee punten kenmerkend voor deze blockchain:

Hoe wordt Ethereum beveiligd?

Ethereum wordt uiteraard beveiligd door middel van consensus binnen de blockchain.

Hoe wordt een geldige Ether-transactie aan de Ethereum-blockchain toegevoegd?
Na het uitvoeren van een geldige transactie, zal deze worden geverifieerd door nodes. Dit zijn computers die de Ethereum-software runnen. Dan wordt de geverifieerde transactie doorgestuurd naar de mempool: een soort wachtrij voor de transacties. De transactie wacht hier samen met andere Ethereum-transacties die ongeveer rond hetzelfde moment hebben plaatsgevonden. Ze wachten op het moment dat ze worden gebundeld in een blok. Dat bundelen wordt gedaan door een miner: computer met veel rekenkracht die daarmee het netwerk beschermd.

Zodra de transacties zijn gebundeld, gaan de overige miners in het netwerk aan de slag om het blok te valideren. Nadat het blok is gevalideerd, wordt het toegevoegd aan de Ethereum-blockchain. Ondertussen wordt er dan weer aan een nieuw blok gewerkt. Al deze blokken zijn aan elkaar verbonden doordat de output van blok X de input van blok X+1 is. Kortom: een wijziging in een bepaald blok zal alle daaropvolgende blokken doen wijzigen, waardoor direct duidelijk wordt dat er is gesjoemeld met de data. Het Ethereum-netwerk zal dit opmerken en niet accepteren.

Wat is de functie van het minen (delven) van Ether (ETH) en hoe werkt het?
Doordat Ethereum werkt met een Proof-of-Work (PoW) consensus mechanisme, wordt het netwerk beveiligd door miners. Deze miners zijn verspreid over de hele wereld. Zij proberen een enorm aantal keer een input (nonce) te raden die gegeven output genereert. De eerste miner die de juiste input vindt, krijgt een beloning (block reward) ter waarde van 2 ether (ETH). Ether is de munt die in het Ethereum-netwerk wordt gebruikt. Naast de block reward zal de winnende miners ook de transaction fees (gas) van de transacties uit het blok ontvangen. Transacties waaraan, door de gebruiker, hogere fees zijn gekoppeld zullen daarom sneller verwerkt worden.

Het mooie van deze beloningen is dat fraudeurs ze niet zullen krijgen, omdat foutieve transacties direct gezien worden. De overige, niet frauderende, nodes zullen namelijk geen overeenstemming bereiken over de echtheid van de frauduleuze transacties. Tevens wordt de drempel om te frauderen verder verhoogd door de hoge energiekosten die nodig zijn om de benodigde computerkracht in te zetten.

Hoe kunnen ontwikkelaars op Ethereum bouwen?

Ontwikkelaars kunnen op Ethereum programmeren door de Ethereum-software te downloaden en het genesis block te maken. Het genesis block is het eerste block van een blockchain. Je maakt in dat geval je eigen token (muntje): zogenoemde ERC-20 tokens. Die worden gegeneerd voor Ethereum-blockchain die de ontwikkelaar zelf gebouwd heeft. Je kunt je eigen Ethereum-blockchain inrichten zoals jij wilt en toch profiteren van de voordelen van Ethereum. Ontwikkelaars hoeven hierdoor niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dit betekent onder andere dat zij veel sneller de focus kunnen leggen op het ontwikkelen van de applicatie die zij in gedachten hebben.

Bekende coins die op Ethereum gebouwd zijn, zijn Chainlink (LINK), OmiseGO (OMG) en VeChain (VET).

Wat is de functie van de munt Ether (ETH)?

De munt Ether heeft hoofdzakelijk vier functies, namelijk:

  • Transactiekosten op Ethereum bestaat uit Ether.
  • De beloning voor de beveiligers (miners) van Ethereum is Ether.
  • De munt Ether heeft een functie als betaalmiddel.
  • De munt Ether heeft een investeringsfunctie.
  • Ether kan hét onderpand van decentralized finance worden.

Ether (ETH) is de crypto-munt binnen het Ethereum-ecosysteem. Dit is de munt waar mensen het over hebben als ze zeggen “ik heb in Ethereum geïnvesteerd”. Ether is ook een ERC-20 token en je kunt ze kopen op crypto-exchanges. De munt dient enkele doeleinden. Ten eerste dient de munt als transactiekosten op het moment dat je een Ethereum-transactie uitvoert. Dit geldt voor alle transacties op het Ethereum netwerk. Als je bijvoorbeeld ETH verzendt naar iemand of je een Ethereum-dApp koopt, bekostig je die transacties met ETH. Je betaalt ook ETH als je een smart contract laat runnen op Ethereum. Je betaalt dan per uitgevoerde software opdracht. Hoe hoger de transactiekosten die je betaalt, des te eerder je transactie wordt verwerkt.

Ten tweede wordt Ether gebruikt om Ethereum-miners te belonen voor de rekenkracht die zij in de beveiliging van het netwerk investeren. Dit gebeurt in de vorm van de block reward die we zojuist hebben besproken. Hierdoor worden onder andere smart contracts correct uitgevoerd.

Door de vrij korte confirmatietijd van gemiddeld 7.5 minuut en de relatieve bekendheid van de munt is Ether ook een veel gebruikt betaalmiddel in de cryptowereld. Confirmatietijd is de tijd tussen het plaatsen van een transactie en de definitieve verwerking van die transactie in de blockchain.

Hoewel ETH oorspronkelijk is bedoeld om het netwerk mogelijk te maken via economische stimulansen, zien mensen het tot op de dag van vandaag vooral als investering. Onderdeel van het feit dat mensen ETH zien als goede investering is dus dat er vraag naar is in de vorm van transactiekosten, software opdrachten en betaalmiddel. Het is als het ware de brandstof waarop Ethereum draait.

Ten slotte wordt Ether gezien als grootste kanshebber om hét onderpand van de gedecentraliseerde financiële wereld te worden. Hiermee kan deze munt de backbone van DeFi worden. Concreet houdt dit in dat derivate crypto-producten een bepaalde waarde moeten vertegenwoordigen. Deze waarde zal kunnen worden vormgeven door Ether. Het potentieel van deze use-case is gigantisch. Ga maar na:

Waarom is Ethereum zo populair?

Ethereum heeft zijn populariteit met name te danken aan de volgende drie punten:

  • Grootste fundament voor crypto-gerelateerde projecten (dApps).
  • Smart contracts creëren en laten runnen.
  • Ontwikkeling van Ethereum 2.0.

Om te beginnen komt Ethereum’s populariteit voort uit het feit dat iedereen die dat maar wil decentralized applications (dApps) en smart contracts kan lanceren op het netwerk. Dit zal op termijn zowel ontwikkelaars als gebruikers aantrekken, waardoor er een netwerk-effect kan ontstaan. De groei van Ethereum kan hierdoor enorm snel gaan.

Verder is Ethereum de go-to plaats voor ontwikkelaars van crypto-projecten en neemt de interesse in het platform snel toe. Een goed voorbeeld daarvan is de Enterprise Ethereum Alliance (EEA), waarin grote bedrijven (zoals BP, Intel, JP Morgan Chase, Microsoft en Samsung) zich hebben verenigd om te onderzoeken hoe zij Ethereum in hun bedrijfsvoering kunnen gebruiken. Bovendien zoeken zij veel contact met belangrijke startups in de crypto-wereld. Verder heeft China ambities om de Chinese Yuan te decentraliseren. Dit willen zij eventueel doen met behulp van Ethereum.

Maar de duidelijkste manier om te laten zien waarom Ethereum zo populair is, is om voorbeelden te geven van hoe men Ethereum in de echte wereld kan gebruiken. Je zult al snel zien dat het kernpunt van elke toepassing draait om het wegsnijden van de tussenpersoon.

Wat kan Ethereum doen in de echte wereld?

Social media
Een decentraliseerd social media platform kan eruitzien als zijn gecentraliseerde tegenhanger: bijvoorbeeld Instagram. Het grote verschil tussen de dApp Instagram en app Instagram is dat de dApp staat opgeslagen in een publieke blockchain waar niet één persoon of organisatie de controle over heeft. Bovendien zou de informatie, van onder andere gebruikers, versleuteld zijn, zodat niet al je persoonlijke data op straat ligt en wordt doorverkocht.

Ook hoef je niet op elk account dat je bezit in te loggen. Je logt eenmalig in met je Ethereum-account, waarna je toegang hebt tot alle Ethereum dApps zonder dat deze dApps jouw data hebben. De dApps zullen namelijk automatisch je identiteit herkennen, aangezien je digitale identiteit gekoppeld kan worden aan een cryptografische sleutel. Door de asymmetrische cryptografie hierachter zal de dApp zeker weten dat input X (jouw identiteit) is aangeleverd om output Y (hash van jouw ideniteit) te genereren, terwijl het onmogelijk is voor de dApp om te weten wat input X (jouw identiteit) is.

Bovendien zal spam in de Ethereum-wereld niet meer bestaan. Door namelijk een prijs te hangen aan het upvoten en downvoten van social-media-reacties, zal het voor bots te duur worden om miljoenen berichten te verspreiden. Mensen die daarentegen waardevolle content uploaden, kunnen worden beloond via micro-betalingen (micropayments). Een goed voorbeeld hiervan is Basic Attention Token (BAT) dat via de Brave Browser is geïntegreerd met Twitter, zodat twitteraars BAT als fooi kunnen geven om hun waardering voor een tweet te laten blijken. Dit kost de fooigever vrijwel niets, terwijl het content creators kan voorzien van een inkomen als hun content in de smaak valt.

Decentralized finance (DeFi) en tokenisatie
Decentralized finance, kortweg DeFi, verwijst naar de industrie waarin financiële producten gedecentraliseerd (a.k.a. zonder derde partij) worden aangeboden. Eén van de grootste mogelijkheden ontstaat hier voor de mensen die tot dusver buiten het financiële systeem zijn gevallen. Zo hebben mensen in arme en/of corrupte landen vaak weinig controle over hun financiën en is het voor hen zeer moeilijk om bijvoorbeeld te beleggen. Door DeFi dApps op bijvoorbeeld Ethereum kunnen deze mensen meedoen in het financiële systeem, simpelweg door een crypto-portemonnee aan te maken en internetverbinding te hebben.

Op termijn zijn er ook legio DeFi-voordelen voor mensen in welvarender landen. Het verhandelen van allerlei bezittingen zal bijvoorbeeld veel gemakkelijker verlopen. Deze bezittingen kunnen fungibel of non-fungibel zijn. Fungibele bezittingen zijn direct uitwisselbaar, zoals een troy ounce goud. Non-fungibele bezittingen (NFT’s) zijn dat niet, zoals een uniek karakter in een game. Van hard drive ruimte tot energie: je kunt het zo gek niet bedenken of er zal ooit vraag zijn naar het bezit dat jij wil verkopen.

Dit gigantisch brede aanbod komt doordat iedereen, zo is het idee, toegang zal krijgen tot dezelfde liquiditeitspools (liquidity pools). Een liquiditeitspool is een pot met daarin twee verschillende tokens (bijvoorbeeld ETH en de digitale versie van een troy ounce goud) die een bepaalde dollarwaarde vertegenwoordigen. Deze liquiditeitspool zal dan aangesproken worden als er gehandeld wordt tussen die twee specifieke tokens. De transactiekosten die gemaakt worden tijdens het handelen met deze tokens zal ten goede komen aan de mensen die de liquiditeitspool hebben gevuld. ETH zal in die zin gekoppeld worden aan enorm veel verschillende bezittingen waardoor er handelsliquiditeit zal ontstaan voor bezittingen waar nooit eerder een markt voor bestond.

Deze markt wordt des te groter als je bedenkt dat met dApps op Ethereum je in theorie alle bezittingen kunt tokeniseren. Dit proces staat ook wel bekend als tokenisatie (tokenization) genoemd. Denk bijvoorbeeld aan gebouwen die je kunt opsplitsen in miljoenen tokens. Je kunt in dat geval al vanaf 1/1.000.000e deel van de waarde van een gebouw in dat gebouw investeren. Dit betekent ook dat je kan besluiten om jouw huis voor bijvoorbeeld 25% te kopen en voor 75% te huren van de investeerders. Bovendien heb je de vrijheid om (een deel van) die 25% te verkopen als je geld nodig hebt. En dat allemaal zonder naar de bank te gaan om een hypotheek aan te vragen.

Markt voor sporters
Tokenisatie houdt niet op bij gebouwen. Ook in de sport kan er goed gebruik van gemaakt worden. Het is in die zin denkbaar om van bekende sporters een synthetisch product (synthetic asset) te maken. Dit is een token die het onderliggende bezit vertegenwoordigd, in dit geval de sporter. Een crypto-project dat daar goed op inspeelt is Synthetix. De waarde van de token staat in verband met de waarde van die speler in de echte wereld. Op die manier had je vijf jaar geleden bijvoorbeeld een Frenkie-de-Jong token voor 0.02 ETH kunnen kopen, terwijl de huidige prijs wellicht op 3 ETH had gestaan.

Markt voor persoonlijke data
Op een gedecentraliseerde website/app blijven persoonlijke gegevens in handen van de gebruiker. Echter, er is vraag vanuit bedrijven en overheden naar persoonlijke gegevens. Hoewel deze data tot nu toe altijd zonder vergoeding van gebruikers is afgenomen, kunnen mensen er in een decentraliseerde website/app voor kiezen om hun persoonlijke data te verkopen. Hierdoor zal er een handel ontstaan in persoonlijke data, waardoor veel mensen een nieuwe passieve inkomensstroom kunnen creëren.

Democratie
Ook bij het stemproces kunnen dApps gebruikt worden. Door de assymetrische cryptografie die via Ethereum in dApps te verwerken is, biedt het hiervoor een fraude-bestendige oplossing. Hiermee wordt stemmen vanaf je smartphone mogelijk.

Internet voor de armste mensen ter wereld
Alles op Ethereum kan worden gedecentraliseerd, dus ook internet service providers (ISP’s). Gedecentraliseerde ISP’s zullen niet alleen efficiënter internetdata verspreiden dan hun gecentraliseerde tegenhangers, maar ook zullen zij een markt creëren voor internetverbindingen. Je kunt dan internetdata verkopen aan andere mensen. Hierdoor zullen gebieden, die nooit interessant waren voor gecentraliseerde ISP’s, met gedecentraliseerde ISP’s opeens kunnen beschikken over internet. Veel meer mensen uit arme landen zullen daardoor toegang krijgen tot internet.

Informatie is betrouwbaarder
Doordat data cryptografisch versleuteld is en decentraal wordt opgeslagen, wordt informatie betrouwbaarder en is fraude plegen zo goed als onmogelijk. Hierdoor kan censuur op websites tot een minimum beperkt worden, maar ook wordt het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om jezelf te identificeren en je (professionele) prestaties aan te tonen. Dit zou onder andere betekenen dat vluchtelingen zich veel vaker kunnen identificeren en kunnen aantonen dat ze een bepaalde opleiding hebben voltooid.

Overeenkomsten worden automatisch afgehandeld
Het idee achter smart contracts is dat het contract zichzelf afhandelt. Hierdoor worden veel tussenpersonen weggesneden. Als je bijvoorbeeld een huis wil kopen, kunnen jij en de verkoper van het huis jullie voorwaarden in een smart contract laten vastleggen. Gemakkelijk via een gebruiksvriendelijke interface. Vervolgens schakelt het smart contract met de juiste instanties en databases om de overeenkomst netjes te laten verlopen. In theorie zou een koopovereenkomst dan kunnen plaatsvinden zonder notaris, jurist, makelaar en verzekeraar.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is hetgeen dat naar verwachting over blijft nadat het Ethereum 1.0 mainnet flink op de schop genomen zal zijn.

Ondanks de grote ambities en de geweldige start van Ethereum zijn er een aantal pijnpunten waar men tegenaan loopt. Zo is de EVM heel ingenieus, maar is er tijdens het ontwerpen ervan weinig aandacht geschonken aan efficiëntie. Ook wordt Ethereum aanzienlijk trager naarmate het vaker gebruikt wordt en vreet het delven van ethers enorm veel energie. Kortom, zaken die zich tot grote problemen kunnen ontwikkelen voor een netwerk dat het fundament van crypto-innovaties wil worden. Met Ethereum 2.0, ook wel Serenity genoemd, willen de Ethereum-ontwikkelaars deze problemen oplossen. Serenity is een gigantische update waarmee het Ethereum mainnet aanzienlijk zal worden aangepast.

De vier grootste veranderingen zijn:

De transitie van EVM naar Ewasm
Bij de ontwikkeling de Ethereum Virtual Machine (EVM) is weinig gedacht aan de praktische implicaties van het netwerk. Hierdoor wil de gebruiksvriendelijkheid ervan er nog wel eens bij inschieten. Als dat nu al een probleem is, zal dat zeker een probleem zijn als er duizend keer zoveel verkeer op het netwerk is.

Om dit op te lossen, hebben Ethereum-ontwikkelaars Ewasm (Ethereum WebAssembly) ontwikkeld. Ewasm is gebaseerd op Wasm (WebAssembly), een web-standaard die veelvuldig wordt gebruikt op het huidige internet om applicaties te maken. Door de vele professionele ontwikkelaars die Wasm hebben geoptimaliseerd voor dagelijks gebruik, hoeft Ethereum niet opnieuw het wiel uit te vinden en kunnen ze al deze efficiënte mechanieken toepassen in hun eigen Ewasm. Daarnaast zal Ewasm ervoor zorgen dat ontwikkelaars dApps kunnen ontwikkelen door gebruik te maken van reeds populaire programmeertalen. Doordat het netwerk veel efficiënter wordt en ontwikkelaars geen nieuwe programmeertaal hoeven te leren, zal voor zowel particulieren als bedrijven de drempel veel lager worden om Ethereum te gebruiken.

De transitie van Proof of Work naar Proof of Stake
Verder zal het Proof-of-stake consensus mechanisme het Proof-of-work consensus mechanisme opvolgen in Ethereum 2.0. Hierbij beveiligen nodes het netwerk niet door middel van rekenkracht, maar door middel van een hoeveelheid vastgezette ether (stake, of inzet). Mensen die hun ether laten vastzetten, noemen we validators of stakers. Zij doen aan minting/staken in plaats van mining. Hun taak is om de transacties in een bepaald blok te valideren. Als zij een foute transactie valideren zullen zij (een deel van) hun inzet verliezen. In ruil voor het staken krijgen ze ether. Hoe hoger de stake, hoe hoger deze beloning zal zijn.

Aangezien het veel gemakkelijker is om mee te doen aan Proof of Stake dan aan Proof of Work, zullen veel meer mensen hieraan meedoen. Deze verschuiving naar Proof of Stake heeft hoofdzakelijk drie voordelen: (1) er is aanzienlijk minder energie nodig om het netwerk in de lucht te houden, (2) er wordt een verkoop stimulans weggehaald doordat voor veel mensen een soort dividend te behalen is (waardoor de prijs van ETH op lange termijn stabieler wordt) en (3) het netwerk wordt meer gedecentraliseerd omdat veel meer mensen in aanmerking komen voor het beveiligen van het netwerk dan bij Proof of Work het geval is.

De introductie van sharding
Daarnaast zal Ethereum in Serenity sharding introduceren. Dit is een oplossing waarmee de Ethereum-blockchain meer schaalbaar wordt, zonder dat het waarde verliest op andere belangrijke gebieden zoals veiligheid en privacy. Bij sharding wordt het netwerk gesplitst in meerdere shards. Iedere shard is nog maar verantwoordelijk voor de rekenkracht en de opslag van een deel van de gehele blockchain. De blockchain wijst vervolgens nodes willekeurig toe aan een shard, waardoor niet langer iedere node de transacties van de complete blockchain bij hoeft te houden. Tegelijkertijd houden de nodes overzicht over de totale blockchain door simplified payment verification (SPV) wallets, oftewel thin clients. Al met al zal sharding ervoor zorgen dat meer transacties tegelijkertijd kunnen worden doorgevoerd op het Ethereum netwerk.

De (waarschijnlijke) introductie van EIP1559
Een ander belangrijk punt van Ethereum 2.0 is dat het nieuwe aanbod van ether hoogstwaarschijnlijk fors zal dalen. Binnen de Ethereum-gemeenschap is een voorstel, genaamd EIP1559, gedaan dat als doel heeft om het totale aanbod van ether stabiel te houden. Dit tracht Ethereum te bereiken door aan elke transactie een basefee (een deel van de totale fee/gas) toe te voegen, welke na de blockchain de transactie vernietigt. Het overige gas gaat als beloning naar de stakers. Vooralsnog in het ETH-aanbod onbepekrt, maar door EIP1559 zal het aanbod uiteindelijk stoppen met toenemen, wat de kans op een hogere ether-prijs verhoogd.

Video

Onderstaande video van Girl Gone Crypto legt Ethereum 2.0 nog eens kort uit:

Wat zijn de risico’s van Ethereum?

De risico’s van Ethereum komen grofweg neer op het volgende:

  • Lage adoptiegraad
  • Concurrentie
  • Gevaar voor centralisatie
  • Zeer ingewikkelde update naar Ethereum 2.0

Lage adoptiegraad

Ethereum is niet veel waard zonder een groot aantal mensen dat er gebruik van maakt. Aangezien er zich een vrij grote groep enthousiastelingen, een flink aantal grote bedrijven en overheden om Ethereum heen hebben gevestigd, kan gesteld worden dat Ethereum inmiddels gesteund wordt door een solide basis. Echter, omdat Ethereum zijn waarde voor een groot deel ontleend aan het netwerk dat Ethereum gebruikt, is Ethereum grotendeels afhankelijk van het netwerk-effect.

Een aantal factoren zou de groei van het netwerk kunnen onderdrukken. Zo kunnen negatieve berichtgeving (ook wel FUD: Fear Uncertainty and Doubt), ongunstige wet- en regelgeving en de korte geschiedenis (en dus geringe ontwikkelingstijd) ervoor zorgen dat minder mensen zich kunnen of durven wagen aan deelname aan Ethereum.

Aan de andere kant, de afhankelijkheid van het netwerk-effect kan ook een positief punt zijn, vooral in het vroege stadium waarin Ethereum zich nu bevindt. Naarmate meer mensen gebruik maken van het netwerk neemt de waarde ervan namelijk exponentieel toe.

Concurrentie

De veelbelovende ambities van Ethereum zijn uiteraard niet onopgemerkt gebleven bij de rest van de markt. Zo worden onder andere platforms als Cardano, Binance Chain en Polkadot als concurrent van Ethereum gezien. Hoewel Ethereum met kop en schouder op nummer één staat als het gaat om ontwikkeling, samenwerkingen en bekendheid, betekent het niet dat de concurrentie geen kwaad kan. Zeker niet in deze jonge blockchain-wereld.

Gevaar voor centralisatie

Meer mensen komen in aanmerking voor het beveiligen van het netwerk na de transformatie van Proof of Work naar Proof of Stake. Dat duidt in eerste instantie op meer decentralisatie. Echter, uiteindelijk zal Proof of Stake juist voor meer centralisatie kunnen leiden. Dit heeft te maken met het feit dat je meer macht over het netwerk vergaard naarmate je meer ETH vastzet. Hierdoor zou de macht automatisch naar de rijken gaan. Of en in hoeverre dit zich gaat manifesteren in Ethereum 2.0 en wat voor effect dit op het netwerk zal hebben, is nog onduidelijk.

De update naar Ethereum 2.0 is zeer ingewikkeld

Met Serenity beloven de Ethereum-ontwikkelaars enorm veel. Ze willen het complete netwerk binnenstebuiten keren en volgens de verhalen moet het uiteindelijk vele malen beter terugkeren. Al deze hervormingen vergen enorm veel geld, tijd en bovenal kennis en vaardigheid. De kans dat Ethereum 2.0 vanaf het begin exact volgens plan zal werken, is klein. Dit kan uiteraard leiden tot onzekerheid bij investeerders.

Hoe en waar koop je Ether (ETH)?

Je kunt Ether inmiddels op veel verschillende exchanges, bij een aantal brokers en zelfs gedecentraliseerde exchanges kopen. Wil je meer weten over de mogelijkheden om Ethers te kopen? Bekijk dan ons artikel over het kopen van crypto. Direct aan de slag? Hieronder hebben we vast wat mooie deals voor je op een rijtje gezet:

Hoe bewaar je Ether (ETH)?

Crypto-exchanges, zoals Binance, zijn niet de meest veilige plaatsen om je crypto-valuta te stallen. Het zijn gecentraliseerde partijen waarmee van alles mis kan gaan. Zodra er iets misgaat met zo een exchange kunnen diens klanten daar dus de dupe van worden. Echter, inmiddels zijn er veel maatregelen getroffen om deze risico’s te minimaliseren. Daarover lees je meer in ons artikel over het bewaren van crypto.

Hier heb je geen last van als je je ETH opslaat op een hardware wallet. Deze manier van opslaan noemen we ook wel cold-storage. De Ledger Nano S is een van de bekendste hardware wallets op de markt met vele gebruikers wereldwijd.

Conclusie

Het is begrijpelijk dat veel enthousiaste ogen gericht zijn op Ethereum. Als fundament van een groot deel van de crypto-wereld, kan het gaan meeliften op vele succesverhalen. Ethereum zal naar alle waarschijnlijkheid namelijk het platform worden dat plaats biedt aan veel van de crypto-succesverhalen. De dApps en smart contracts op het platform hebben hun pijlen gericht op het wegsnijden van de tussenpersoon in zo een beetje elk denkbare industrie. Hiermee lijkt Ethereum de klus te gaan klaren waar het internet dertig jaar geleden mee begonnen is: decentralisatie van de economie.

Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan het populaire crypto-project. Echter, Serenity, oftewel Ethereum 2.0, zal de risico’s voor een groot deel verhelpen. Om Ethereum klaar te stomen voor de toekomst wordt immers met man en macht gewerkt aan deze zeer grote update. Hiermee hoopt het platform zich op te maken voor wereldwijde adoptie en een duurzaam bestaan.

Met ether als brandstof dat het netwerk draaiende houdt en waarvan er meer nodig is naarmate er meer activiteit is op het netwerk, zien velen deze munt als goede investering.

DoelDigitaal geld en data-vriendelijke diensten beschikbaar maken voor iedereen.
ToepassingenEen platform zijn waar DeFi-projecten op kunnen ‘inpluggen’, markten creëren voor bijvoorbeeld persoonlijke data of synthetische producten, verbeteren van het stemproces, een boost geven aan social media, internet bieden aan de armste mensen ter wereld.
BlockchainEigen blockchain
Consensus mechanismeProof of work (na Ethereum 2.0 proof of stake)
Maximaal aanbodGeen
SamenwerkingenBP, Intel, JP Morgan Chase, Microsoft, Samsung
ConcurrentenPolkadot, Cardano en Binance Smart Chain

Video

Wil je het bovenstaande nog eens uitgelegd krijgen? Bekijk dan deze samenvattende video van 99Bitcoins: