
Chainlink weet als geen ander dat we in een wereld vol met informatie leven. Rauwe data wordt overal en nergens over alles en iedereen opgeslagen. Daar kunnen we inmiddels behoorlijk goed mee omgaan en we kunnen de data ook redelijk verwerken tot duidelijke inzichten. Echter, wat nou als we alle beschikbare data zouden verrijken met de blockchain-technologie? Welke mogelijkheden zouden er dan ontstaan? Voor antwoorden op die vragen moeten we bij Chainlink zijn!
Oprichter | Sergey Nazarov |
Website | Chain.link |
Whitepaper (1.0) | Chainlink. A Decentralized Oracle Network |
Whitepaper (2.0) | Chainlink 2.0: Next Steps in the Evolution of Decentralized Oracle Networks |
Wat is Chainlink?

Chainlink is een gedecentraliseerd oracle netwerk dat smart contracts op de blockchain verbindt met data uit de echte wereld. Ook wordt Chainlink wel een oracle netwerk genoemd: een entiteit die een blockchain verbindt met off-chain data.
Verder stelt Chainlink’s technologie blockchains in staat om met elkaar te communiceren. Hierdoor kan Chainlink dus deel uitmaken van een netwerk in de blockchain-wereld en hoeft het niet afzonderlijk te opereren. Chainlink kan met allerlei verschillende blockchains samenwerken. Ze spelen daarmee in op interoperability.
Doordat elk soort databron via Chainlink verbinding kan maken met een smart contract, kan een verandering in real-life data zorgen voor een transactie op de blockchain. Dit is een transactie van data, zoals een betaling of een taxi-reservering.
Oprichting
In 2017 richtte het FinTech bedrijf Smart Contracts, onder leiding van Sergey Nazarov, Chainlink op. Hun doel was en is om smart contracts van verschillende blockchains met elkaar en met externe databronnen te verbinden. Dit willen zij bereiken door gebruik te maken van zogenoemde ‘off-chain databronnen’. Hiermee wordt data bedoeld die uit de niet-blockchain wereld afkomstig is. Dit kan van alles zijn: van klantbestanden tot lijsten met betalingen en van vluchtgegevens tot aan je hypotheek. Al deze zaken kunnen via Chainlink worden gekoppeld aan blockchain technologie.
Gebruikers
Gebruikers van Chainlink kunnen zowel particulieren, bedrijven als overheden zijn. Iedere entiteit die betrokken is bij een smart contract kan in principe een Chainlink-klant zijn. In een smart contract staan voorwaarden. Om te controleren of aan die voorwaarden voldaan is, is real-life (en real-time) data essentieel. Daarom is het aantrekkelijk om smart contracts in het Chainlink ecosysteem te pluggen. Dus iedereen die kwalitatief goede data bezit of nodig heeft, kan Chainlink gebruiken.
Samenwerkingen
Ten slotte zijn de samenwerkingen die Chainlink heeft weten binnen te halen zeer noemenswaardig. Zo is het populaire crypto-bedrijf een samenwerking aangegaan met het SWIFT-netwerk: het netwerk dat wereldwijd gebruikt wordt voor een gigantisch deel van de internationale betalingen.
Een andere belangrijke partner is Google. Chainlink is namelijk een “official Google cloud partner”. Via deze samenwerking kan Google Chainlink gebruiken om data op de blockchain te zetten.
Video
Wil je alvast een kort overzicht van wat Chainlink is? Dan is deze video aan te raden (van 0:50 tot 2:20):
Hoe werkt Chainlink?

Chainlink-gebruikers maken geen verbinding met een enkele server, zoals dat bij een website gaat. In plaats daarvan halen ze data uit verschillende nodes die hen de beste data zullen geven. Dat komt omdat Chainlink werkt met oracles.
Oracles zijn schaalbare relationele database architecturen. Deze kunnen ervoor zorgen dat data uit off-chain databronnen wordt gehaald en in smart contracts kan worden gebruikt. Hiermee laat Chainlink smart contracts niet alleen met off-chain databronnen communiceren, maar ook met andere smart contracts en blockchains.
Daarnaast wordt de data gecheckt op kwaliteit. De data die via Chainlink wordt aangeleverd zal zo accuraat en betrouwbaarheid mogelijk zijn. In het Chainlink protocol zijn hiervoor namelijk mechanismen ingebouwd. Verder is deze data uiteraard decentraal opgeslagen. Deze checks op kwaliteit zullen goed worden ontvangen door klanten, aangezien dit hen veel filteringswerk van data scheelt.
Om dit alles goed te laten werken, kent Chainlink eigenlijk twee onderdelen: een off-chain gedeelte en een on-chain gedeelte. Deze gedeeltes werken samen met de Chainlink software. Dit kunnen we het best uitleggen aan de hand van iemand die Chainlink gebruikt. Het doel van de gebruiker is om externe data te verbinden aan zijn/haar smart contract. Het proces dat Chainlink aanbiedt begint dus bij een verzoek.
Van ingediend verzoek tot data in je smart contract
Dit verzoek, om data te verkrijgen, begint bij het off-chain gedeelte (1). Vervolgens komt daar de Chainlink software (2) aan te pas, waarna het on-chain gedeelte (3) zijn werk doet. In de drie kopjes hieronder wordt dit uitgewerkt.
- Off-chain gedeelte
- Dit gedeelte bestaat uit oracle nodes die verbonden zijn met de blockchain, maar zich niet in het netwerk van Chainlink bevinden. Deze nodes verzamelen voornamelijk data die door gebruikers wordt opgevraagd.
- De Chainlink software
- Deze data wordt vervolgens langs de software gehaald die de off-chain data verbindt met het Chainlink netwerk.
- On-chain gedeelte
- Vanaf hier neemt het on-chain gedeelte het over. Dit gedeelte bestaat uit Chainlink’s oracles. Deze oracles accepteren en verwerken de data die via de Chainlink software vanuit het off-chain gedeelte wordt gehaald. Hierna zal de on-chain oracle de data doorsturen naar het smart contract waar de gebruiker het wil hebben.
Chainlink werkt met drie soorten contracten die ervoor zorgen dat dit proces soepel verloopt:
- Aggregating contracts
- Verzamelen data van de off-chain oracles.
- Reputation contracts
- Controleren of de off-chain oracle beheerder betrouwbaar is.
- Order matching contracts
- Brengen het verzoek bij de juiste on-chain oracles mits alles in orde is.
Verder is het goed om te weten dat LINK, de token van Chainlink, is gebouwd op Ethereum, waardoor LINK voorlopig nog op proof of work draait. Na de Serenity-update van Ethereum zal dit op basis van proof of stake werken.
Wat zijn de toepassingen van Chainlink?

Zoals inmiddels duidelijk is, kan zo’n beetje elke databron aan Chainlink gekoppeld worden. Zo kan uiteindelijk elk soort databestand gecombineerd worden met blockchain-technologie. Maar hoe zit dat nu in de praktijk? Goede vraag! Hieronder zetten we een paar concrete use-cases van Chainlink op een rij.
Concrete toepassingen
Wat is Chainlink 2.0?

Chainlink 2.0 is het whitepaper waarin Chainlink haar vervolgstappen kenbaar maakt. Het whitepaper werd op 15 april 2021 gepubliceerd en werpt een blik op de toekomst van Chainlink. Met name de rol van Chainlink binnen de DeFi wereld wordt belicht.
In het whitepaper over Chainlink 2.0 wordt duidelijk dat Chainlink de DeFi industrie wil veroveren met Decentralized Oracle Networks (DON’s). Deze netwerken worden beheerd door Chainlink nodes. Elk netwerk biedt bepaalde oracle-functies, afhankelijk van welke functies de voorkeur van de nodes hebben. In het kort versimpelen DON’s de communicatie tussen web servers en blockchains, waardoor smart contract functies worden verreikt en versterkt.
Als onderdeel van het Chainlink-2.0-plan dat draait om Decentralized Oracle Networks introduceert Chainlink een verbeterde versie van een smart contract: een hybride smart contract. Dit zijn smart contracts die blockchain smart contracts combineren met data berekeningen uit de off-chain wereld. Chainlink denkt op dat dit het missende element is om het gedroomde succes van bijvoorbeeld NFT’s of stable coins waar te maken. In combinatie met oracles moeten deze hybride smart contracts er namelijk voor zorgen dat off-chain berekeningen naadloos data-wijzigingen op blockchains doorvoeren.
Verder werkt Chainlink aan een MetaLayer. Dit is een tussenlaag welke gaat fungeren als ‘berekenlaag’. Hierdoor zullen er veel minder berekening binnen de kern van het protocol plaatsvinden, zodat er ruimte ontstaat voor meer en complexere data-updates binnen Chainlink’s diensten.
Wat is de functie van LINK?

LINK-tokens zijn de tokens die binnen het Chainlink netwerk worden gebruikt. LINK is een ERC20-token die voornamelijk bekend staat als de manier om in Chainlink te investeren, maar op basis waarvan zou deze token waarde hebben?
De belangrijkste reden dat LINK waarde heeft is dat LINK gebruikt wordt om beheerders van off-chain nodes binnen het Chainlink netwerk te betalen. Ze krijgen betaald voor het verzamelen en doorvoeren van data voor smart contracts. Ook voor het storten van onderpand in een smart contracts krijgt een off-chain node operator betaald in LINK. Het onderpand is bedoeld als zekerheid voor de maker van het smart contract. Een node operator krijgt namelijk een boete, die betaald wordt van het onderpand, als hij/zij kwalitatief slechte data aanlevert of anderszins niet voldoet aan de contracteisen. Hierdoor zal er meer vraag naar de token ontstaan naarmate er meer nodes in het netwerk zijn die off-chain diensten aanbieden aan Chainlink. Ook zorgt LINK dus een motivatie om de kwaliteit van smart contracts zo hoog mogelijk te houden.
Bovendien bestaat er een totaal aanbod van één miljard LINK-tokens. Er kan dus niet oneindig geprint worden, waardoor de waarde van de token niet oneindig kan verwateren. Verder is LINK door zijn ERC20 functionaliteit op te bergen in elke ERC20-wallet.
Echter, regelmatig gehoord commentaar op de LINK-tokens is dat ze overbodig zijn. De reden hiervoor is dat personen en bedrijven die off-chain nodes beheren betaald zouden moeten worden in hun eigen cryptovaluta. Dit zou hen motiveren om het netwerk gaande te houden.
Wat zijn de risico’s van Chainlink?

De risico’s van Chainlink zijn relatief klein. Afgezien van de gebruikelijke risico’s zoals sterke concurrentie, markt-manipulatie en het überhaupt mislukken van de blockchain-technologie is er bij Chainlink niet veel om je zorgen over te maken.
Iets dat eventueel kan dienen als serieus risico betreft vooral de LINK-token. Dit risico is, zoals hierboven genoemd, de eventuele overbodigheid van de LINK-token als betaalmiddel in het Chainlink netwerk.
Verder doet het project weinig aan marketing. Aan de andere kant is dit juist ook een kans, aangezien er wel degelijk een kwalitatief goed stuk technologie klaarligt dat nog stevig gepromoot kan worden.
LINK kopen

LINK is te koop op veel verschillende exchanges. Wil je meer weten over de mogelijkheden om LINK en andere crypto’s te kopen? Lees dan ons artikel over het kopen van crypto. Liever snel aan de slag? Bekijk dan de opties hieronder. Wellicht zit er een mooie deal voor je tussen:
LINK bewaren

In ons artikel over het bewaren van crypto vergelijken we de verschillende manieren om crypto te bewaren. We kunnen alvast verklappen dat de meest veilig opslagmanier cold-storage is. Ons favoriete cold-storage apparaat is de Ledger Nano S. Deze wordt over de hele wereld gezien als een van de meest toonaangevende hardware wallets.
Conclusie

Dus Chainlink speelt in op een potentieel grote vraag vanuit de ‘echte wereld’. We horen al jaren mooie verhalen over blockchain, maar het is niet altijd precies duidelijk hoe blockchain ons leven dan zou gaan veranderen. Chainlink geeft deze mooie verhalen invulling door reeds bestaande databronnen op een eenvoudige manier te koppelen aan blockchain technologie. Mochten zij uitgroeien tot de aanbieder die (bedrijfs-)data wereldwijd vereikt met blockchain-technologie, dan kan Chainlink’s marktwaarde extreme hoge waardes aannemene. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is moeilijk te zeggen, aangezien de crypto-wereld nog erg jong is.
Doel | Smart contracts van verschillende blockchains met elkaar en met externe databronnen verbinden. |
Toepassingen | Ruimte bieden voor creatie van DeFi producten, tokenisatie van vastgoed, salarissen uitbetalen, uitkeren van verzekeringsgeld, veel menselijk handelen weghalen uit juridische (bedrijfs-)processen, ‘gouden bron van waarheid’ voor supply chains. |
Blockchain | Ethereum |
Maximaal aanbod | 1.000.000.000 LINK |
Samenwerkingen | SWIFT, Google, Synthetix (SNX) en Binance Chain |
Concurrenten | Band Protocol (BAND), API3 (API3) |
Video
Wil je nog een uitgebreide video over Chainlink kijken voordat je besluit om erin te investeren? Bekijk dan deze video: