Bitcoin logo 300px

Warren Buffett noemde het rattengif, technerds noemen het de grootste revolutie uit de geschiedenis, de bakker op de hoek zegt het gewoon een kans te willen geven en eens in de zoveel tijd raakt zelfs je labrador puppy er niet over uitgepraat: Bitcoin. Het houdt dus veel mensen bezig, maar wat is het nou precies? Hoe werkt het? En bovenal: waarom zijn bitcoins zo gigantisch veel geld waard? Dit artikel neemt je stap voor stap mee langs alle Bitcoin-vragen die je maar kunt bedenken, dus pak er een kopje koffie bij en let’s go!

OprichterSatoshi Nakamoto
WebsiteBitcoin.org
WhitepaperBitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt die functioneert zonder een derde partij, zoals een centrale bank.

Video

Om je alvast een globaal idee te geven van wat Bitcoin is, is deze 100-seconden-video van Funk-e Studios handig:

Het verhaal achter Bitcoin

Het verhaal achter Bitcoin begon tijdens de economische crisis van 2008. De crisis die in de VS is ontstaan doordat banken mensen opzadelden met schulden die zij alleen konden betalen zolang de rente laag bleef. Het was bijna vanzelfsprekend dat de Federal Reserve (FED) de banken zou redden, waardoor banken dit soort grote risico’s namen.

Echter, toen de rente begon te stijgen, konden steeds minder mensen hun hypotheek betalen. Opnieuw klopten de banken aan bij de FED, maar deze gaf dit keer geen gehoor. Hierop volgde het faillissement van de grote investeringsbank Lehman Brothers. Men zag in dat banken te afhankelijk geworden waren van de overheid en de centrale bank. De enige optie was om de banken opnieuw te redden met vers geprint geld van de FED. Hiermee strafte de Federal Reserve de banken niet, maar hielpen zij de banken juist met geld dat bijna gratis was. Tegelijkertijd kreeg de bevolking een economische crisis voor de kiezen.

Eén ding was eind 2008 duidelijk: de monetaire macht is gecentraliseerd en ligt vrijwel volledig bij de overheid, waardoor ook de economische macht in handen van die partij ligt. Als gevolg hiervan moet het overgrote deel van mensen lijden onder de economische keuzes van een centrale partij.

Het Bitcoin-concept

Op 31 oktober van dat jaar bood zich een concept aan dat de monetaire macht in handen van het volk zou leggen. Ene Satoshi Nakamoto deelde die dag namelijk een whitepaper genaamd “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Hierin legt Nakamoto een concept uit waarmee het mogelijk wordt om digitale transacties te versturen en ontvangen zonder dat daar een derde partij, zoals een bank, aan te pas komt. Bitcoin (ook wel BTC of XBT), en niet de dollar, zou de eenheid van de digitale transacties in dit systeem worden. De munt bitcoin was de eerste in zijn soort: iedereen die dat maar wil, kon (en kan) deze digitale valuta zelf creëren. Dit zou in theorie het eind betekenen van de economische machteloosheid van het volk.

Over hoe dit er in de praktijk zou uitzien, had Nakamoto ook nagedacht. Het systeem dat hij bedacht, zou namelijk gebruik gaan maken van de blockchain-technologie. Bitcoin’s toepassing van de blockchain (of blokketen) stelt iedereen in staat om op de meest veilige manier onderling waarde uit te wisselen. Hierbij kan een derde partij niets manipuleren, kan iedereen meekijken met de transacties die plaatsvinden en kun je toch je identiteit beschermen.

Oorspronkelijk is Bitcoin dus een reactie op de gecentraliseerde monetaire macht. Deze reactie kwam in de vorm van een gedecentraliseerd digitaal betaalmiddel dat gebaseerd is op democratische besluitvorming. Ook is er een verschil tussen Bitcoin en bitcoin. Met de eerste wordt het netwerk bedoeld, met de tweede de valuta. Voordat we dit kunnen begrijpen, is wat kennis over Bitcoin’s werking vereist.

Hoe werkt de Bitcoin-blockchain?

De Bitcoin-blockchain werkt als een gigantische database waarin alle Bitcoin-transacties staan opgeslagen. Deze database is opgebouwd uit blokken die elk een paar duizend transacties bevatten. Gemiddeld wordt er iedere tien minuten een blok met nieuwe transacties aan de Bitcoin-blockchain toegevoegd.

Hoe wordt een geldige bitcoin-transactie aan de Bitcoin-blockchain toegevoegd?
Computers die de Bitcoin-software runnen (nodes), verifiëren je transacties als deze geldig is. Vervolgens komt de transactie terecht in de wachtrij voor Bitcoin-transacties: de mempool. Hier verblijft de transactie totdat hij in een blok wordt gebundeld met andere transacties die rond hetzelfde tijdstip hebben plaatsgevonden. Dit gebeurt door een speciale computer met veel rekenkracht (een miner). Andere miners valideren het nieuwe blok nadat de eerstgenoemde miner het heeft samengesteld met de transacties naar zijn/haar keuze. Na validatie van het blok worden de nieuwe transacties, gebundeld in het blok, toegevoegd aan de Bitcoin-blockchain.

Door dit verificatieproces wist Satoshi Nakamoto als eerste het double-spending problem op te lossen, aangezien de transacties praktisch niet meer terug te draaien zijn als ze eenmaal in de blockchain zijn opgenomen. Dit komt doordat de output van een blok de input van het volgende blok is. Een wijziging zal daarom alle opvolgende blokken wijzigen, waardoor de blockchain niet meer klopt en het netwerk alarm slaat.

Wat is de functie van het minen (delven) van bitcoin (BTC) en hoe werkt het?
De miners beveiligen het netwerk tegen fraudeurs. Tijdens het minen (delven) dienen miners een input (nonce) aan te leveren die een vastgestelde output (blockhash) voortbrengt. Miners proberen extreem vaak de input te raden die deze specifieke output genereert. Nadat een miner de juiste input gevonden heeft, gaan de miners met elkaar in ‘overleg’ over de validiteit van het blok en de transacties die erin staan. Als de validiteit bevestigd is, mag het blok aan de blockchain worden toegevoegd en heeft de miner die de puzzel oploste het recht om zichzelf een beloning in bitcoins (block reward) uit te keren. Ook zal deze miner de transactie fees ontvangen van de transacties uit dit blok, waardoor de miner een dubbele beloning krijgt. Om die reden zullen transacties met hogere fees eerder door miners vanuit de mempool in de blockchain worden opgenomen.

Het gigantisch aantal pogingen om de onbekende input te raden die de gewenste output genereert, kost veel energie. Zonder die energie te verbruiken, is het onmogelijk om een blok toe te voegen aan de Bitcoin-blockchain. De hoge instapkosten van het minen maken het onaantrekkelijk voor fraudeurs. Zeker als je bedenkt dat fraudeurs geen block reward krijgen, aangezien overige miners blokken met foutieve transacties niet zullen valideren. Dit beveiligingsmechanisme staat bekend als het Proof-of-work (PoW) consensus mechanisme.

Hoe werkt een bitcoin-transactie?

Bitcoin-transacties vinden plaats tussen digitale portemonnees en bestaan uit unspent transaction outputs (UTXO’s). In de praktijk is het versturen van bitcoins eenvoudig. Je voert een hoeveelheid bitcoins en een ontvangstadres in, waarna je op “verstuur” klikt. Wat er precies achter de schermen gebeurt, laten we hieronder zien.

Als we het hebben over bitcoin-transacties, komen daar grofweg vier aspecten bij kijken:

 • Unspent transaction outputs (UTXO’s);
 • Bitcoin portemonnees (bitcoin wallets);
 • Publieke sleutels (public keys);
 • Privé sleutels / geheime sleutels (private keys / secret keys).

Achter de schermen vinden Bitcoin-transacties dus plaats tussen bitcoin portemonnees (wallets). In die portemonnees bevinden zich in feite geen bitcoins, maar unspent transaction outputs (UTXO’s). Deze kun je zien als cheques. Vaak heb je verschillende cheques met verschillende waardes in je portemonnee en elke keer als je iets uitgeeft, dien je de gehele cheque uit te geven. Dat heeft te maken met de manier hoe de transacties in elkaar zitten.

Doorgaans wordt de input van een bitcoin-transactie opgesplitst in drie outputs. De input is een UTXO die op dat moment uitgegeven (spent) wordt. De outputs zijn allemaal vers geproduceerde UTXO’s, want het zijn outputs en ze zijn unspent. De input en output zijn altijd gelijk aan elkaar.

Hoe werken UTXO's in een bitcoin-transactie?
Stel, je hebt de volgende UTXO’s in je bitcoin portemonnee: (1) 10 BTC en (2) 5 BTC. Je saldo is dus 15 BTC. Vervolgens stuurt iemand jou 2.5 BTC. Je hebt nu een saldo van 17.5 BTC, verspreid over drie UTXO’s.

Even later stuur je 3 BTC naar je moeder. De transactie-input bestaat uit een van jouw UTXO’s (bijvoorbeeld die van 10 BTC). De totale transactie input is dan 10 BTC. De eerste output zal worden verstuurd naar het bitcoin-adres van je moeder en bevat 3 BTC. De tweede output bestaat uit de overige 7 BTC en wordt automatisch teruggestuurd naar je eigen portemonnee als wisselgeld. Ten slotte wordt er nog een output aan de transactie toegevoegd: de transactie fee. Deze wordt doorgaans ingehouden van je wisselgeld en gaat naar de miner van het betreffende blok.

Hoe zijn bitcoin-transacties beveiligd?

Elke bitcoin-transactie is beveiligd door middel van asymmetrische cryptografische versleuteling. Dat heeft alles te maken met de twee sleutels die je krijgt als je een bitcoin-portemonnee aanmaakt: publieke sleutel en privé sleutel. De publieke sleutel kun je openbaar maken, maar het aller veiligst is om deze alsnog geheim te houden. Echter, de privé sleutel mag je nooit openbaar maken. Dit is het wachtwoord tot alle bitcoins in je portemonnee.

Om te beginnen zijn bitcoin-adressen en deze sleutels met elkaar verbonden. De publieke sleutel is namelijk gegenereerd door de privé sleutel, terwijl de publieke sleutel bitcoin-adressen genereert. Een bitcoin-adres is dus een output van de publieke sleutel, terwijl de publieke sleutel een output is van de privé sleutel.

Wat is de functie van een publieke sleutel?
De functie van de publieke sleutel is hiermee het genereren van een soort IBANs, oftewel bitcoin-adressen. Als iemand bitcoins naar je wil overmaken, voert diegene bij de transactie een code in die is gegeneerd door jouw publieke sleutel. Dit wordt voor die ene transactie gezien als het bitcoin-adres van de ontvanger. Bij elke transactie van dezelfde portemonnee kan een ander bitcoin-adres gebruikt worden. Het hoeft niet, maar het is wel het veiligst.

Hoewel de sleutels en adressen met elkaar verbonden zijn, is het onmogelijk om een privé sleutel te achterhalen. Dit komt door de versleuteling op basis van asymmetrische cryptografie. Dit wil zeggen dat een output (publieke sleutel) te berekenen is aan de hand van een input (privé sleutel), maar dat het onmogelijk is om een input (privé sleutel) te berekenen aan de hand van een output (publieke sleutel).

Wat is de functie van een privé sleutel?
De privé sleutel gebruik je om aan te tonen dat jij in het bezit bent van de UTXO’s in jouw portemonnee. Als je bitcoins verstuurt, dien je de transactie te ondertekenen met een digitale handtekening. Ook dit gebeurt op basis van asymmetrische cryptografie. Deze handtekening is namelijk een output die voortkomt uit een combinatie (hash functie) van de betreffende transactie en je privé sleutel. Je digitale handtekening is hierdoor bij elke transactie anders. Vervolgens gebruiken nodes je digitale handtekening om te controleren dat jij het recht had op de betreffende UTXO uit te geven. Je transactie is daarna geverifieerd.

Waarom is Bitcoin zo populair?

Bitcoin’s populariteit komt omdat het protocol een unieke combinatie van elementen in zich heeft die een werkend gedecentraliseerd systeem mogelijk maakt. Opsommend komen de redenen van Bitcoin’s populariteit neer op het volgende:

 • Consensus
 • Cryptografie
 • Crypto economics
 • Decentralisatie
 • Financiële democratie

Niet te stelen en niet te verwateren

Ten eerste is het onmogelijk om bitcoins te stelen. Miners van over de hele wereld zijn het erover eens dat er een bepaalde hoeveelheid bitcoin in jouw portemonnee zit. Als een bitcoin zich bevindt in een portemonnee zonder toestemming van de vorige eigenaar, zullen de miners hier geen overeenstemming (consensus) over bereiken. Als gevolg hiervan zal die hoeveelheid bitcoin toegeschreven blijven aan de rechtmatige eigenaar.

Ook de koopkracht van bitcoins kan niet gestolen worden, aangezien bitcoin een schaars bezit is. Het is duur om er een te creëren. Bij Bitcoin is er namelijk geen derde partij die de eenheden zomaar kan printen. In plaats daarvan is wiskundig vastgesteld hoeveel bitcoins er wel of niet bijkomen. Momenteel worden er 6,25 bitcoins (de block reward) per gemiddeld tien minuten gemined. Echter, de block reward halveert steeds na een periode van ongeveer vier jaar. Dit event staat bekend als de Bitcoin Halving.

Derhalve zal de laatste bitcoin rond het jaar 2140 geproduceerd worden, waarna er eenentwintig miljoen eenheden van zijn gemined. Tevens kunnen er bitcoins verloren gaan door bijvoorbeeld het slordig omgaan met bitcoin-transacties. Dit betekent dat het aanbod van bitcoins op den duur zal stagneren of zelfs iets zal afnemen, waardoor bitcoin een deflatoir bezit is. Hiermee is bitcoin het enige bezit ter wereld dat zowel niet te stelen als niet te verwateren is.

Goede risicospreiding voor investeerders

Bovendien correleert bitcoin niet met traditioneel economische bezittingen zoals aandelen en vastgoed. Het feit dat de populaire cryptomunt niets produceert en het geen materiaal is, ligt hieraan ten grondslag. Over dertig jaar zal één bitcoin nog steeds één bitcoin zijn. Je ontvangt er namelijk geen dividend over en je kunt het niet verwerken in een sieraad of in elektronische apparaten. Ook creëert het niks dat je kunt verkopen. Zo zal je bij laagconjunctuur minder dividend voor je Shell-aandelen krijgen en zal de boer minder geld voor zijn aardappels krijgen. Bitcoins daarentegen zullen niets voor je produceren, ongeacht de conjunctuurstand. Daarom heeft de economie een minder grote invloed op bitcoin dan op de meeste activa.

Als gevolg hiervan kun je er niet gemakkelijk een prijskaartje aan hangen. Toch zijn er, door de productieloosheid van bitcoins, andere factoren waar de koers door wordt bepaald. Waar aandelen en vastgoed worden gedreven door o.a. het BBP, de rentestand, en bedrijfsprestaties, wordt de koers van bitcoin gedreven door vraag en aanbod. Dit zorgt ervoor dat bitcoin een aantrekkelijke investering is voor mensen en asset managers die het risico in hun portfolio willen spreiden.

Financiële onafhankelijkheid voor de armen

Ook is Bitcoin de eerste stap naar financiële onafhankelijkheid van de armste mensen ter wereld. Doordat het voor banken onaantrekkelijk is om zich te vestigen in arme landen, hebben 1,7 miljard (!) volwassenen wereldwijd geen bankrekening. Om die reden zijn veel inwoners van arme landen niet of nauwelijks in staat om geld te sparen, te beleggen, te versturen en te ontvangen. Laat staan dat deze mensen een hypotheek kunnen krijgen voor hun woning.

Door simpelweg een Bitcoin-portemonnee aan te maken, kunnen ze hun telefoon gebruiken als bank. Dit betekent ook dat ze in veel hogere mate gebruik kunnen maken van het internet om daar online geld te verdienen. Bovendien zullen corrupte overheden niet meer in staat zijn om welvaart van hun volk af te pakken door middel van hyperinflatie, waardoor inwoners van deze landen voor het eerst de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld veilig te sparen voor het onderwijs van hun kinderen.

Potentie om geld te vervangen

Door alle karakteristieken die Bitcoin bezit, heeft het de potentie om geld te vervangen. Als we kijken naar wat geld eigenlijk is, zien we dat het drie duidelijke functies dient te hebben. De functie van een (1) ruilmiddel, (2) rekeneenheid en (3) oppotmiddel (store of value). Ondanks deze heldere afbakening raken rechters het niet eens over bitcoin’s status. In Nederland heeft de rechter bepaald dat bitcoin slechts een ruilmiddel is en geen geld, terwijl bitcoin in Frankrijk de officiële status van geld heeft. In de uitklap-secties hieronder gaan we kort in op elk van de functies.

Ruilmiddel
Dit houdt in dat directe ruil overbodig wordt zonder het ‘geld’. Onder directe ruil wordt een ruil tussen goederen bedoeld. Zo een ruil is erg inefficiënt aangezien de ene partij van goed A af wil én goed B wil hebben en vice versa, waardoor je een kleine markt overhoudt voor die ruil. Bovendien is de beschikbare tijd voor directe ruil beperkt, aangezien een goed kan bederven. Bitcoin maakt directe ruil overbodig omdat de ruil nu voor veel meer mensen interessant wordt. Verder is bitcoin goedkoop om te transporteren gezien de lage transactiekosten. Doordat deze zijn gebaseerd op het aantal bytes in de transactie, kan het voorkomen dat een miljard euro aan bitcoin wordt verstuurd voor minder dan een euro aan transactiekosten. Bitcoin is dus een goed ruilmiddel.

Rekeneenheid
Het geld moet men in staat stellen om koopkracht van individuen en bedrijven uit te drukken, maar ook om de waardes van goederen en diensten onderling te kunnen vergelijken. Dit kan met bitcoins zeer nauwkeurig worden aangegeven omdat één BTC op te delen is in 100 miljoen bits, ook wel satoshi’s (SATS) genoemd. Bitcoin is dus een goede rekeneenheid.

Oppotmiddel
Deze functie zorgt ervoor dat je geld met een veilig gevoel kunt wegzetten zonder dat de waarde ervan te veel verdampt. Traditionele valuta verliezen jaarlijks gemiddeld 2 tot 3% in waarde. De waarde van bitcoins zal daarentegen nooit afnemen door inflatie, maar de prijs fluctueert soms heftig door korte krachtige schokken in de vraag-en-aanbod verhouding. Hierdoor kun je een verwachting scheppen over de toekomstige waarde van traditionele valuta maar niet over die van bitcoin. Als de BTC-prijs ooit gestabiliseerd is, zal het de oppotfunctie beter kunnen vervullen. Veel mensen zien dit zelfs als de munt’s grootste toepassing en daarmee ook als concurrent van goud. Bitcoin is dus in potentie een goed oppotmiddel.

Macht wordt neergelegd bij het individu

Hoe kan Bitcoin volledig gedecentraliseerd zijn?
Alle bovenstaande voordelen worden mogelijk gemaakt door drie elementen die aan de basis van Bitcoin’s populariteit staan: consensus, cryptografie en crypto economics. Allereerst draait het Bitcoin-protocol om het bereiken van overeenstemming (consensus). Miners kunnen consensus bereiken omdat zij zeker weten dat de transacties eerlijk zijn en de blokken in de juiste volgorde staan, dankzij de asymmetrische cryptografie. Tenslotte maakt het proof-of-work mechanisme het gigantisch duur (crypto economics) voor fraudeurs om Bitcoin te ondermijnen, zeker gezien het feit dat deze entiteiten kunnen fluiten naar hun block reward.

Hierdoor kan Bitcoin zelfstandig opereren in de zin dat het geen derde partij nodig heeft. Bitcoin is namelijk op elk vlak gedecentraliseerd. Zo kan iedereen die een wallet aanmaakt deelnemen aan het netwerk, wordt het betalingsverkeer verifieerd door computers over de hele wereld, worden de transactie-bundels gevalideerd door computers over de hele wereld en is zelfs het fundament van het protocol geheel in handen van het publiek. Mensen kunnen namelijk niet alleen meekijken op de Bitcoin-blockchain, maar ook staat het ieder geïnteresseerd persoon vrij om zich te bemoeien met de broncode. Dit is mogelijk omdat Bitcoin is gebouwd op open-source software. Hiermee is Bitcoin blootgesteld aan een proces van voortdurende verbetering.

Door het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin wordt alle verantwoordelijkheid en daarmee alle vrijheid bij de deelnemende individuen neergelegd. Je zou het als volgt kunnen omschrijven: individuen hebben door middel van decentralisatie een controle die voortkomt uit een consensus die is beschermd door cryptografie en crypto economics. Dit is tevens de voedingsbodem voor de gedachte achter bitcoin als ideaal toekomstig oppotmiddel. Uiteindelijk leiden al deze punten tot een beresterk schild tegen financieel machtsmisbruik waardoor er een ware financiële democratie kan ontstaan.

Wat zijn de risico’s van Bitcoin?

Bitcoin’s risico’s draaien hoofdzakelijk om de volgende drie punten:

 • Lage adoptiegraad
 • Manipulatie-gevoelige markt
 • Technologische ontwikkelingen

Lage adoptiegraad

Het protocol is niet veel waard zonder een netwerk van mensen dat Bitcoin ook daadwerkelijk gebruikt. In de afgelopen jaren is er zich een sociale gemeenschap om Bitcoin heen gaan vestigen, maar de adoptiegraad is nog laag. Ondanks dat er vandaag de dag hooguit een paar promille van de wereldbevolking bitcoin bezit, kan dit snel fluctueren aangezien Bitcoin vatbaar is voor het netwerkeffect. De waarde van het Bitcoin-netwerk zal namelijk exponentieel toenemen door dit effect naarmate er meer mensen gebruik van maken. Het aantal gebruikers zal hierdoor steeds sneller toenemen.

Waarom is Bitcoin's adoptiegraad nog relatief laag?
Een van de redenen van de vooralsnog lage adoptiegraad is de lange transactietijd waar Bitcoin mee te kampen heeft. Waar het over een paar jaar mogelijk zal zijn om binnen enkele seconden bitcoins naar wie dan ook te versturen, duurt het nu vaak minstens tien minuten voordat de bitcoins bij de ontvanger binnen zijn.

Daarnaast is FUD (Fear, Uncertainty and Doubt), ook wel negatieve berichtgeving, een bekend nadeel van Bitcoin. Hoewel er ook genoeg positieve berichtgeving omtrent Bitcoin is, kan de FUD soms een effect hebben op het vertrouwen in het netwerk en de prijs van de munt. Echter, naarmate de marktwaarde van Bitcoin toeneemt wordt het moeilijker om het vertrouwen en de prijs te beïnvloeden op korte termijn. Laat staan op lange termijn.

Ongunstige wet- en regelgeving is ook een potentieel heikel punt voor Bitcoin’s adoptiegraad, aangezien dit ervoor kan zorgen dat Bitcoin’s adoptie geremd of zelfs teruggedrongen wordt. In het slechtste geval kan Bitcoin zelfs verboden worden. Dit zou bijvoorbeeld een risico kunnen worden als de centrale banken zich bedreigd voelen. Desalniettemin zal wet- en regelgeving omtrent de cryptowereld er, mits er geen verbod op Bitcoin komt, ook voor zorgen dat meer partijen Bitcoin als een veilige investering gaan zien.

Verder kan de afwezigheid van een instantie om op terug te vallen mensen afschrikken. Bij Bitcoin ligt de volledige verantwoordelijkheid van je geld immers bij jou. Echter, mensen die de voorkeur geven aan een centrale instantie, kunnen hun bitcoin op een exchange waren. Zij bewaren dan jouw privé sleutels.

Ten slotte kan de lage adoptiegraad worden veroorzaakt door de korte geschiedenis van het protocol. Vertrouwen in het protocol kan om die reden lager zijn dan in andere financiële instrumenten of edelmetalen.

Manipulatie-gevoelige markt

Bitcoin kan in korte periodes flink stijgen en dalen. Over de oorzaken van deze fluctuaties wordt nog weleens gediscussieerd. Stevige fluctuaties kunnen natuurlijk voortkomen uit daadwerkelijk wijzigingen in de vraag, maar het kan ook komen door een paar steenrijke bitcoin-bezitters (whales), stablecoins of derivaten.

Hoe kunnen whales de bitcoin-prijs beïnvloeden?
Aanleiding om de theorie over de whales te geloven is dat 40% van de bestaande bitcoins in het bezit is van een fractie van een 1% van de bitcoin-eigenaren. Bovendien heeft Satoshi Nakamoto ongeveer nog een miljoen bitcoins op zijn wallet staan (+/- 5% van het totale aanbod!). Ook komt het geregeld voor dat de munten niet verhandeld worden, maar worden opgeslagen voor langere tijd. Dit leidt tot een illiquide markt: een markt waarop relatief weinig koop- en verkooporders te vinden zijn. Door de ongelijke verspreiding van bitcoins over het aantal adressen en het illiquide karakter van de markt komen forse prijsfluctuaties vaker voor en kun je met minder bitcoins een groter prijseffect teweegbrengen. Het geringe aantal whales heeft momenteel dus relatief veel controle over de prijs.

Hoe kunnen stablecoins de bitcoin-prijs beïnvloeden?
Een andere manier waardoor bitcoin’s prijs beïnvloed kan worden is via stablecoins. Dit zijn digitale munten die als doel hebben stabiel te blijven in waarde ten opzichte van een bepaald bezit, bijvoorbeeld één dollar. De bekendste stablecoin is van Tether. Net als dollars, kunnen Tether tokens geprint worden. Er kan hierdoor opeens veel liquiditeit in de markt worden gepompt en uit de markt worden onttrokken. Omdat er veel handel plaatsvindt tussen bitcoins en Tether tokens, kan het wisselende aanbod van Tether een flinke invloed hebben op de prijs van een bitcoin.

Hoe kunnen derivaten de bitcoin-prijs beïnvloeden?
Verder kunnen derivaten een risico vormen voor de bitcoinprijs. Zo eindigde de Bitcoin-bullmarkt van 2017 op de dag dat bitcoin-futures werden gelanceerd. Institutionele beleggers konden vanaf die dag namelijk voor het eerst geld verdienen aan prijsdalingen van bitcoin.

Hoe kunnen elektriciteitscentrales de bitcoin-prijs beïnvloeden?
Aangezien Bitcoin op het proof-of-work mechanisme draait, is het afhankelijk van toevoer van energie. Hierdoor zou een zeer zeldzaam scenario denkbaar zijn dat er bedoeld of onbedoeld geen energie meer geleverd wordt. Aan Bitcoin of in het algemeen. In dat geval zou het netwerk zijn waarde grotendeels verliezen.

Technologische ontwikkelingen

Ten slotte is men wel eens bang dat Bitcoin ingehaald zal worden door de technologische ontwikkelingen. Voorbeelden hiervan zijn quantum computing, protocollen met meer schaalbaarheid en protocollen met een energie-zuiniger beveiligingsmechanisme.

Wat is het gevaar voor Bitcoin van quantum computing?
Quantum computers zullen waarschijnlijk sneller minen, wat Bitcoin juist veiliger maakt. Echter, het gevaar is dat quantum computing in theorie cryptografische versleutelingen kan kraken en dus privé sleutels kan achterhalen. De crypto-wereld zoekt reeds volop naar een oplossing.

Wat is het gevaar voor Bitcoin van protocollen met een hoge schaalbaarheid?
Bitcoin kent een lage schaalbaarheid ten opzichte van sommige andere crypto-munten. Het netwerk kan momenteel maximaal zeven transacties per seconde verwerken, wat kan leiden tot een opstopping van transacties die wachten op validatie. Dit zal vervolgens de transactiekosten doen stijgen. Dankzij de open-source software van Bitcoin wordt ook op dit vlak gewerkt aan oplossingen.

Wat is het gevaar voor Bitcoin van protocollen met een energie-zuiniger beveiligingsmechanisme?
Bitcoin heeft te maken met hoge energiekosten tijdens het minen. Van de energie die gebruikt wordt om één bitcoin-transactie te valideren kan een Nederlands huishouden enkele maanden leven. Mogelijkheden om het mine-proces te verduurzamen worden onderzocht, bijvoorbeeld door middel van kernenergie in Oekraïne. Daarnaast overwegen energieleveranciers om hun rest-energie te investeren in het minen van bitcoins.

De drie grote risico’s die besproken zijn voor Bitcoin (lage adoptiegraad, manipulatie en technologische ontwikkelingen) kunnen in één klap worden gevangen. Namelijk: een hogere adoptiegraad zou leiden tot meer mensen, meer volume en meer liquiditeit. Dit houdt in dat de macht meer verspreid wordt en marktmanipulatie duurder wordt. Bovendien zullen meer mensen betrokken raken bij het updaten van Bitcoin zodat het technologische ontwikkelingen voorblijft.

Hoe en waar koop je bitcoins?

In de begintijd van Bitcoin was het zeer lastig om bitcoins te kopen. Je moest zelf namelijk iemand vinden die ze verkocht. Nu is er veel meer liquiditeit in de markt dankzij de vele crypto-exchanges, waardoor er binnen enkele seconden een koper of verkoper voor je wordt gevonden. Daarnaast zijn er vele brokers en zelfs gedecentraliseerde exchanges te vinden. Waar en hoe je het beste aan je crypto komt, hangt af van wat jij met je crypto wil. Dit hebben wij uitgebreid besproken in ons artikel over het kopen van crypto. Eén ding kunnen we alvast verklappen en dat is dat we in alle gevallen sowieso BTC Direct aanbevelen. Je hoeft dus niet langer te wachten en kunt meteen hier je bitcoins kopen met iDEAL. Ook kun je bitcoins gemakkelijk op Binance kopen, waar je er direct mee kunt handelen als je dat wil. Een andere geliefde aanbieder om BTC bij de kopen is Coinbase. Als je hier een account registreert en voor minsten $100 aan crypto koopt, ontvang je €8 bonus.

Hoe bewaar je bitcoins?

Hoewel crypto-exchanges ideaal zijn om bitcoins te kopen, zijn ze niet de beste optie om je BTC te bewaren. Sommige exchanges hebben weliswaar een veiligheidsfonds van waaruit ze eventueel opgelopen schade kunnen betalen, maar uiteindelijk zijn ze gecentraliseerd. Met andere woorden: je bent dus afhankelijk van een derde partij.

Dit probleem kun je volledig omzeilen door de BTC op te slaan op een hardware wallet, ook wel cold-storage. De hardware wallet die wijzelf gebruiken en zeer tevreden over zijn is de Ledger Nano S. Het ziet eruit als een USB-stick waar je veilig je crypto-munten in kunt opslaan.

Conclusie

Hiermee concluderen we dat Bitcoin zeker een glansrijke toekomst voor zich kan hebben. De manier waarop Bitcoin de financiële controle teruggeeft aan het individu is uitermate goed doordacht en in zeer hoge mate waterdicht. Bitcoin’s decentrale opzet is enerzijds mogelijk door het continue proces van consensus en anderzijds door de beveiliging die is ingebouwd via cryptografische versleutelingen en crypto-economics-stimulansen. Het probleem dat Bitcoin poogt op te lossen is gemoeid met gigantisch veel geld, waardoor naast het protocol ook de waarde van de munt veel potentie heeft.

Echter, er zijn ook enkele risico’s verbonden aan het populaire netwerk. Doordat nog relatief weinig mensen iets met Bitcoin doen, kan het protocol zijn potentieel nog niet laten zien. Om de massa gebruik te laten maken van Bitcoin’s voordelen en om het netwerk sterker te maken, zal de adoptiegraad omhoog moeten. Dit heeft als bijkomende voordelen dat de markt daarna moeilijker te manipuleren zal zijn en heeft Bitcoin een aanzienlijk grotere kans om dreigende technologische ontwikkelingen voor te blijven.

Al met al heeft Bitcoin een gigantisch potentieel. De omvang van het probleem dat Bitcoin oplost is namelijk enorm, terwijl de huidige status van het protocol nog klein is. Hoewel er altijd risico’s bij betrokken zijn, koop je met een Bitcoin-investering een reële kans op een zeer goed rendement.

DoelEen opslag van waarde (veilige haven) en een betaalsysteem worden, zonder dat daar een centrale instantie bij komt kijken.
ToepassingenDigitaal goud dat over elke grens kan worden vervoerd door slechts een wachtwoord te onthouden.
BlockchainEigen blockchain
Consensus mechanismeProof of work
Maximaal aanbod21.000.000 BTC
SamenwerkingenGeen
ConcurrentenGoud

Video

Wil je het bovenstaande nog eens samenvattend uitgelegd krijgen? Bekijk dan deze video van 99Bitcoins: