
Leningen afsluiten doen we al eeuwenlang, maar op grote schaal is dat nooit gebeurd zonder een derde partij. In een notendop is dat precies waar Aave zich op richt. Daarbij zorgen ze er op allerlei manieren voor dat risicomanagement alom vertegenwoordigd is, zodat institutionele beleggers Aave als een serieuze partij gaan zien. In dit artikel gaan we alle ins- en outs van dit veelbelovende crypto-protocol bespreken.
CEO | Stani Kulechov |
Website | Aave.com |
Whitepaper | Aave Protocol Whitepaper |
Wat is Aave?

Aave is een decentraal platform waarop je cryptovaluta kunt lenen en uitlenen. Het is gebouwd op Ethereum.
Het doel van Aave is om the place to be te worden voor crypto-leningen. Hiermee kan Aave een belangrijke plek vullen binnen de wereld van decentralized finance (DeFi).
Vooral omdat hun focus ligt op het aantrekken van institutioneel geld kunnen we stellen dat ze van plan zijn een serieuze partij te worden. Een zeer grote stap in deze richting hebben ze in de zomer van 2020 gezet toen het crypto protocol een electronic money license toegezegd kreeg door het Britse Financial Conduct Authority (FCA). Dit geeft Aave een flinke steun in de rug wat betreft legitimiteit.
Een ander punt waarop Aave goed scoort is het laagdrempelige gebruik. Met een internetverbinding en een web3-wallet, zoals MetaMask, kun je al van het protocol gebruikmaken. Verder stelt hun electronic money license mensen in het Verenigd Koninkrijk in staat om Aave te gebruiken zonder dat ze daar per se cryptogeld voor nodig hebben. Euro’s of dollars volstaan hier dus ook.
Oprichting
Aave is in 2017 opgericht door Stani Kulechov.
Kulechov is Aave in 2017 begonnen onder de naam ETHLend. In 2018 zijn Kulechov en zijn team verder gegaan onder de naam “Aave”. Deze naam is afkomstig van Kulechov’s Finse achtergrond: “aave” is namelijk Fins voor “geest” of “spook”.
Lang voordat hij Aave oprichtte had Kulechov al een obsessie voor risicomanagement en gebruikersbescherming. Echter, nadat het Ethereum mainnet in 2015 lanceerde, koppelde hij deze obsessie aan blockchaintechnologie. Het viel hem op dat er amper mogelijkheden op Ethereum waren om geld en allerlei andere digitale bezittingen te lenen en uit te lenen.
Toen is hij begonnen met het bouwen van een systeem dat mensen in staat stelt om dit te doen zonder daarbij een derde partij bij nodig te hebben. Dit leidde begin 2020 to de lancering van Aave’s mainnet.
Gebruikers
Gebruikers van Aave zijn particulieren en bedrijven die digitale bezittingen willen lenen (borrowers) of uitlenen (depositors). De markt voor Aave is daarom erg groot.
Hoe werkt Aave?

Tijdens de ontwikkeling van Aave protocol – dat toen nog ETHLend heette – zagen de ontwikkelaars een peer-to-peer model niet zitten. In een peer-to-peer model interacteren gebruikers van een protocol met elkaar via een smart contract. Dat klinkt leuk, maar het levert een essentieel probleem op. Het kan namelijk voorkomen dat een gebruiker (peer) een smart contract wil laten uitvoeren, terwijl voor dit contract geen tweede gebruiker (peer) kan worden gevonden. Wachttijden kunnen dan erg hoog oplopen.
In plaats daarvan zagen ontwikkelaars van ETHLend veel meer potentie in het peer-to-contract model. Een bekend protocol dat hier ook gebruik van maakt is Uniswap. Dit model zorgt ervoor dat gebruikers toegang krijgen tot de gelden die zich op dat moment in een bepaalde liquiditeitspool bevinden. Deze liquiditeitspool wordt gevuld door gebruikers die hun digitale bezittingen ter beschikking stellen als lening in ruil voor interest.
De gebruikers die de liquiditeitspools vullen, worden binnen het Aave protocol depositors genoemd. Gebruikers die digitale bezittingen lenen worden borrowers genoemd.
Variabele en vaste interestpercentages
Men kan verschillende ERC20-tokens lenen en uitlenen op Aave, zoals USDT, ETH en LINK. Depositors kunnen deze tokens ter beschikking stellen, waarna ze hierover een interestpercentage verdienen. Dit percentage wordt betaald uit de interest die borrowers betalen als ze ERC20-tokens lenen. Het interestpercentage dat borrowers betalen is altijd hoger dan het percentage dat depositors ontvangen. Afhankelijk van de vraag en aanbod naar bepaalde tokens variëren de interestpercentages ongeveer tussen de 1% en 20% per jaar.
Naast variabele interestpercentages biedt Aave ook vaste interestpercentages aan. Deze zijn gebaseerd op het 30-daagse gemiddelde percentage dat is betaald voor een bepaalde ERC20-token.
Lenen
Mensen die willen lenen op Aave moeten onderpand (collateral) aanleveren. Dit onderpand bestaat uit een ERC20-token die op Aave kan worden gebruikt. De waarde van dit onderpand moet hoger zijn dan de dollarwaarde van de geleende activa. Dit wordt overcollateralization genoemd. De borrowers kunnen vervolgens tot 75% van de onderpandwaarde lenen.
We kunnen dit het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld:
- Stel dat 1 ether (ETH) $2000 kost en dat je 5 ether wil gebruiken om meer ether te kopen.
- Nadat je je 5 ETH in Aave hebt gestort, kun je 7500 USDT lenen (USDT is een stable coin die de koers van één dollar volgt). Immers is (5 * 2000) * 0,75 = 7500.
Bij een lening op Aave loop je dus het risico dat de prijs van je onderpand, bijvoorbeeld ETH, gaat dalen. In dat geval zal Aave je ETH deels of volledig verkopen, afhankelijk van de forsheid van de daling. Aave doet dat om het protocol stabiel te houden en ervoor te zorgen dat ze de depositors zo vaak mogelijk terug kunnen betalen.
Daarnaast betaal je uiteraard rente over de lening op Aave. Dus hoe langer je lening openstaat, hoe meer deze gaat kosten. De rente die je betaalt om te lenen kan variabel zijn, maar ook vast.
Uitlenen
Wanneer je ERC20-tokens ter beschikking stelt om uitgeleend te worden op Aave, ontvang je aTokens ter waarde van hetgeen je beschikbaar hebt gesteld. aTokens zijn ERC20-tokens die rente genereren. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:
- Stel dat 1 ether $2000 waard is en je 5 ETH beschikbaar stelt. De jaarlijkse rente van ETH staat in dit voorbeeld vastgesteld op 5%.
- Je ontvangt dan ter waarde van $10.000 (5 * $2000) aan aTokens.
- Als ETH in het daaropvolgende jaar gemiddeld $2000 waard is geweest en jouw ETH staat nog steeds vast in het Aave protocol, zijn jouw aTokens na dat jaar $10.500 waard (5 * $2000 * 1,05).
- Echter, als ETH in dat jaar gemiddeld $3000 is waard geweest en jouw ETH staat nog steeds vast in het Aave protocol, zijn jouw aTokens $15.750 waard (5 * $3000 * 1,05).
Bovendien kun je deze aTokens gewoon verhandelen om decentrale exchanges, zoals Uniswap. Als je je aTokens verhandelt, zal de ontvanger van deze tokens proportioneel recht hebben om het onderpand op de bijbehorende Aave-storting op te nemen. Met andere woorden: als je 50% van je aTokens aan iemand verkoopt op Uniswap, zal de koper van deze tokens 50% van jouw beschikbaar gestelde geld kunnen claimen met die aTokens.
Verder is een mooi punt aan Aave dat mensen die hun geld hier willen uitlenen, kunnen zien wat het risico is om hun geld in een bepaalde pool te storten. Aave laat namelijk een traditionele risicobeoordeling op elke pool los, waaruit scores voortkomen zoals AAA of BBB. Depositors kunnen dan zien in welke pools de borrowers met de beste reputatie zitten. Vanzelfsprekend zullen deze pools het populairst zijn onder depositors.
Wat zijn de toepassingen van Aave?

Aangezien Aave gefocust is op het afsluiten en mogelijk maken van leningen op de blockchain, zal het je niet verbazen dat alle onderstaande toepassingen hier ook mee te maken hebben. Het is goed om je te realiseren dat Aave een grote industrie aanvalt. Tot dusver was er altijd een derde partij nodig om een lening af te sluiten. Aave zou dit in theorie volledig op zich kunnen nemen. Zeker met het oog op de institutionele interesse voor het protocol.
Een lening afsluiten op de blockchain
Op Aave kun je geld of andere digitale bezittingen lenen zonder daarbij een bank of andere derde partij nodig te hebben.
Een lening verschaffen op de blockchain
Op Aave kun je geld of andere digitale bezittingen storten zodat andere mensen dit kunnen lenen. Uiteraard krijg je een vergoeding in ruil voor het risico dat je loopt.
Flash loans afsluiten
Je kunt op Aave een flash loan afsluiten. Een flash loan is een lening waarbij je zonder onderpand bijna onbeperkte hoeveelheden geld of andere digitale bezittingen kunt lenen, op voorwaarde dat de lening in dezelfde blockchain transactie wordt terugbetaald. In het geval van Aave betreft dit een Ethereum transactie.
De hoeveelheid die je bij een flash loan kunt lenen is beperkt tot de hoeveelheid geld of digitale bezittingen die beschikbaar is in een bepaalde liquiditeitspool. De kosten voor het aangaan van een flash loan op Aave is 0.09% van het geleende bedrag. Deze commissie gaat naar mensen die de flash loan mogelijk maken en een ander deel wordt verbrand.
Flash loans kun je bijvoorbeeld gebruiken om snel te profiteren van prijsverschilletjes in de markt.
Creatief zijn met je onderpand
Aave heeft de potentie om alles als onderpand te gebruiken, zolang het maar om te zetten is in tokens. Denk hierbij aan NFT’s (non-fungible tokens) of een 0,5% van je huis als onderpand van je lening.
Wat is Aave V2?

Aave V2 is de tweede versie van het Aave protocol en is uitgebracht in december 2020. De code van deze versie is door maar liefst vier bedrijven gecontroleerd. Naast dat Aave V2 veel efficiënter omgaat met Ethereum gas fees dan Aave V1, zijn er in V2 een aantal aantrekkelijke functies toegevoegd. Hieronder zullen we deze bespreken.
Nieuwe functie #1: collateral swaps
Hierdoor is het mogelijk om je onderpand (collateral) te verwisselen. Stel dat je aanvankelijk ETH als onderpand voor je lening hebt gestort, maar eigenlijk toch liever USDT als onderpand wil gebruiken, kan dat door middel van een flash loan. De voorwaarde is uiteraard wel dat je onderpand dezelfde dollarwaarde blijft houden.
De reden dat je je onderpand van ETH naar USDT wil switchen, is bijvoorbeeld omdat je denkt dat de prijs van ETH sterk gaat dalen. Met collateral swaps kun je daarom voorkomen dat je lening onder water komt te staan. USDT is namelijk gebonden aan de waarde van één dollar.
Nieuwe functie #2: terugbetalen van schuld met onderpand
Borrowers kunnen door deze functie hun lening terugbetalen met het onderpand dat ze hebben gestort. De lening hoeft dus niet meer per se terugbetaald te worden met de ERC20-token die je geleend hebt.
Nieuwe functie #3: tokenisering van schuld
De aTokens in V2 zullen niet alleen rente aan je toekennen als je ERC20-tokens ter beschikking hebt gesteld, maar ook schuld aan je toekennen als je ERC20-tokens geleend hebt. Deze schuld-genererende aTokens kun je ook verhandelen.
Nieuwe functie #4: native credit delegation
Native credit delegation maakt het voor depositors mogelijk om hun aTokens uit te lenen, waardoor zij nog meer interest kunnen verdienen: interest die de aTokens genereren + interest die zij ontvangen uit de nieuwe lening die zij verstrekken.
Een ander gevolg van native credit delegation is dat borrowers een lening kunnen krijgen zonder onderpand. Depositors die aTokens uitlenen om extra interest te verdienen, kunnen dit namelijk uitlenen aan mensen zonder dat ze onderpand aanleveren.
Uiteraard is dit voor de depositor wel zeer risicovol, waardoor het altijd goed is om zo een lening juridisch dicht te laten timmeren. Inmiddels zijn er bedrijven op de markt die hierin gespecialiseerd zijn en dit soort diensten op grote schaal willen aanbieden.
Nieuwe functie #5: batched flash loans
Met batched flash loans is het mogelijk om meerdere soorten ERC20-tokens te lenen in een enkele flash loan.
Video
Wil je meer weten over Aave V2? Deze video gaat er dieper op in:
Wat is de functie van de AAVE token?

Het ontwerp van de AAVE token en diens rol in het AAVE protocol staat beschreven in een document genaamd Aavenomics. De visie achter dit document is volledig gericht op het waarborgen van de veiligheid, duurzaamheid en groei van het protocol. Deze visie heeft als meest fundamentele doel om institutionele investeerders te verwelkomen in de wereld van DeFi.
Zoals sommige crypto-fanaten wel weten heette de token van AAVE vroeger LEND. Toen de AAVE token gelanceerd werd, kon men 100 LEND inruilen voor 1 AAVE. In totaal zullen er slechts 16.000.000 AAVE tokens beschikbaar komen, waarvan er maar liefst 13.000.000 direct voor de markt bedoeld zijn. De overige 3.000.000 tokens zijn toegekend aan de Aave Ecosystem Reserve, waarmee o.a. wijzigingen aan het protocol zullen worden bekostigd.
Verder is het gunstig dat de winst die verdiend wordt op het Aave protocol wordt betaald met de digitale bezittingen die geleend worden. Hierdoor hoeven er geen AAVE tokens geprint te worden om liquiditeitsleveranciers hun verdiensten uit te keren.
AAVE staking
Gebruikers kunnen AAVE tokens staken om er vervolgens zo een 5% per jaar mee te verdienen. Deze 5% komt uit de commissies die binnen het protocol betaald worden. Uiteraard verdienen zij dit in ruil voor het risico dat zij nemen. Het risico dat ze lopen bestaat uit eventuele black swan events, zoals een snelle en heftige ineenstorting van de AAVE koers. Hiermee is staking op Aave een soort verzekering voor heftige gebeurtenissen die zich met Aave kunnen voordoen.
Als zoiets gebeurt, zal er tot maximaal 30% van de AAVE die is gestaked worden geslashed. Met deze slashed tokens kunnen gedupeerden van het black swan event terugbetaald worden. Het slashen van tokens is onderdeel van Aave’s safety module en heeft als doel om de veiligheid en beschikbaarheid van het protocol te garanderen. Stakers zijn er hiermee namelijk bij gebaat om het Aave protocol in goede banen te leiden.
Governance
Aanvankelijk hadden alleen de mensen die AAVE hebben opgebouwd het recht om over verbeteringsvoorstellen te beslissen. Deze verbeteringsvoorstellen worden ook wel Aave Improvement Proposals, AIP’s, genoemd. AIP’s kunnen gaan over van alles en nog wat binnen het Aave protocol: van beleidsstructuren tot leenlimieten.
Sinds december 2020 is Aave de weg ingeslagen om een decentralized autonomous organization (DAO) te worden.
Voorlopig is het een mengelmoes van bovenstaande structuren. Mensen die de AAVE token vasthouden mogen stemmen op AIP’s, maar zogenaamde guardians hebben nog wel het vetorecht over de AIP’s. Deze guardians zijn mensen van Aave zelf. Uiteindelijk zullen AIP’s volledig door Aave token holders gestuurd worden, waardoor zij voor 100% bepalen wat er met het protocol gebeurt.
Nadat een AIP wordt aangenomen, moet het worden uitgevoerd en gefinancierd. De financiën hiervoor worden verkregen van de Aave Ecosystem Reserve.
Wat zijn de nadelen van Aave?

Het belangrijkste nadeel van Aave zijn de hoge transactiekosten die je betaald om Aave te gebruiken. In feite worden dit veroorzaakt door drukte op het Ethereum netwerk, waar Aave op gebouwd is.
Om dit op te lossen is Aave van plan om te integreren met Polygon. Polygon, voorheen Matic, is een zogenaamde layer-2-solution gebouw op Ethereum. Door Aave aan te bieden op Polygon zou de drukte op Ethereum geen invloed meer moeten hebben op de transactiekosten op Aave.
Uiteraard moet daarnaast altijd rekening gehouden worden met de concurrentie. Deze bestaat onder andere uit Uniswap, Curve en Nexo.
AAVE kopen
AAVE is op meerdere manieren te verkrijgen. Het bekendste kanaal dat AAVE aanbiedt, is Binance. Wil je meer info over het kopen van crypto of liever direct aan de slag? In dat laatste geval hebben we hier een paar mooie deals voor je!
AAVE bewaren
Het bewaren van crypto kan op allerlei manieren. De makkelijkste manier is over het algemeen op Binance, maar de meest veilige methode is via cold-storage. Ons favoriete cold-storage apparaat is de Ledger Nano S:
Is Aave een goede investering?

Aave richt zich op een gigantische markt en het lijkt zeker geen losse flodders af te schieten. Als het om lenen gaat, is het meest fundamentele punt risicomanagement. Hier speelt Aave sterk op in en hoopt daarmee vooral institutioneel geld naar de wereld van decentralized finance te halen.
Via allerlei ingebouwde stimulansen wordt voorkomen dat gebruikers zich roekeloos gaan gedragen op het platform. Enerzijds wordt het onderpand van borrowers automatisch verkocht wanneer de waarde van het onderpand onder een bepaalde waarde daalt. Anderzijds zullen alleen mensen die waarde op lange termijn zien in Aave bijdragen aan het protocol als depositors. Dit komt doordat 30% van hun vastgezette AAVE tokens potentieel kan worden vernietigd door bijvoorbeeld black swan events.
Daarbovenop komt dat elke lening die op Aave wordt aangegaan een waarde heeft die lager ligt dan de waarde van het onderpand. Dit wordt ook wel overcollateralization genoemd. Hierdoor wordt de kans een stuk groter dat de leningen niet gebaseerd zijn op gebakken lucht.
Bovendien is er natuurlijk de risicobeoordeling. Op basis van deze risicobeoordelingen worden borrowers ingedeeld in pools, zodat depositors kunnen zien in welke pools de borrowers zitten met de beste reputatie. Dit is een erg belangrijk punt voor institutionele beleggers.
Aan de andere kant bestaat het probleem van de hoge transactiekosten. Dit wordt veroorzaakt door opstoppingen in het Ethereum netwerk, waar Aave op gebouwd. Echter, Aave heeft zijn pijlen gericht op hun product te lanceren op Polygon, een protocol dat op Ethereum is gebouwd. Op die manier zou Aave zich loskoppelen van de drukte op Ethereum.
Al met al zien wij in Aave een protocol dat goed doordacht is en weinig kanttekeningen heeft. Tevens de tokens erg schaars, kun je er geld mee verdienen en een stem aan de beleidstafel van Aave.
Doel | The place to be worden voor crypto-leningen. |
Toepassingen | Crypto-leningen, flash loans, creativiteit mogelijk maken m.b.t. het onderpand. |
Blockchain | Ethereum |
Maximaal aanbod | 16.000.000 AAVE |
Samenwerkingen | Blockchain Capital, Blockchain.com en Winklevoss Capital |
Concurrenten | Uniswap, Curve en Nexo |
Video
Voor meer uitleg over Aave: bekijk zeker even onderstaande video van Coinbureau.