Het begint met headlines als “Bitcoin naar een nieuw hoogtepunt!” en “Miljonair door crypto in één week?!”. Vervolgens kom je gillende crypto-influencers tegen op Youtube die je bijna beloven dat je voor je 30e met pensioen kan, waarna je daadwerkelijk crypto koopt. De prijzen vliegen op en neer: moet je bijkopen, verkopen of gewoon je emoties uitzetten en het rustig even bewaren? Die laatste optie, je crypto bewaren, is een heel belangrijke als je in crypto investeert. Daarom bespreken we in dit artikel uitgebreid de mogelijkheden om je crypto veilig op te slaan.
Waarom is het belangrijk om crypto goed te bewaren?

Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je je crypto bewaart omdat er veel gevaren op de loer liggen. Denk hierbij aan hackers, oplichters of onbetrouwbare derde partijen.
In tegenstelling tot geld en aandelen, die je respectievelijk gewoon bij de bank en bij een broker kan stallen, ligt dat bij crypto iets anders. Er is namelijk geen enkele Nederlandse bank waar jij je crypto kan opslaan en crypto bedrijven staan (nog) niet onder toezicht van de Nederlandsche Bank.
Het toezicht is in deze industrie dus in mindere mate aanwezig dan we gewend zijn. Dit vereist veel verantwoordelijkheidsgevoel en discipline. Dat begint bij het kiezen van een juiste plek om je crypto op te slaan.
Waar kun je crypto bewaren?

Je kunt crypto op verschillende manieren bewaren. Grofweg kun je dat doen op een crypto exchange, op een webbrowser extensie of op een hardware wallet.
Al deze manieren hebben hun voor- en nadelen. Deze dien je voor jezelf af te wegen bij het maken van een keuze. Ook is het belangrijk dat je jouw crypto ook op meerdere plekken tegelijk kunt opslaan. Waar jij dat het best kunt doen, hangt af van je wensen af. De drie opslaglocaties die we in dit artikel uitgebreid bespreken, zijn de volgende:
Waar moet je op letten als je crypto bewaart?

Eigenlijk zijn er maar drie dingen van belang als je zoekt naar een manier om je cryptomunten te bewaren: veiligheid, gemak, en jouw doel, waarbij veiligheid met kop en schouder de hoogste prioriteit heeft.
Veiligheid
Vraag jezelf af welk risico je wil lopen op een gehackt account, op een gehackte website of op oplichting. Dit risico weeg je vervolgens vaak af tegen het gemak dat hoort bij een bepaalde opslagmethode.
Je kunt je namelijk voorstellen dat het makkelijk is om crypto’s op de eerste de beste exchange te kopen en ze daar te laten staan. Vaak is dit echter niet de allerveiligste optie. Het gaat dus om een afweging tussen veiligheid aan de ene kant en gemak aan de andere kant.
Gemak en kosten
Een extra aspect dat je in je overweging kan meenemen zijn het gemak en de kosten van het uitbetalen. Er komt een moment dat je wil cashen en je dus de investering terug wil zien op je bankrekening. Het is goed om van tevoren te weten hoe dit precies in zijn werk gaat en of dit je veel geld gaat kosten.
Jouw doel
Ten slotte is het goed om de bovenstaande aspecten te laten aansluiten bij het doel dat jij met je crypto hebt. Hieronder staan drie verschillende doelen, die je op verschillende manieren kunt invullen:
Crypto van dag tot dag verhandelen
- Voor grotere/bekendere munten:
- Voor kleinere ERC20-tokens:
Crypto op middellange termijn verhandelen (weken)
- Voor ultiem gebruiksgemak:
- Voor ultieme veiligheid:
Crypto voor lange termijn bewaren (maanden/jaren)
Om je meer inzicht te geven in de verschillende mogelijkheden, bespreken we die hieronder één voor één.
Wat is de beste manier om crypto te bewaren?

Hoewel er veel verschillende manieren zijn om crypto bewaren, behandelen we er hier drie die veruit het vaakst voorkomen en het laagdrempeligst zijn. Elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Nadat we deze besproken hebben, zetten we ze op een rijtje.
Op een crypto exchange

Crypto op een exchange achterlaten is heel gemakkelijk. Zodra je een account hebt en wat cryptomunten hebt gekocht, kun je het daar ook ter plekke stallen. Dit doe je simpelweg door de munten die op je account staan niet naar een ander crypto-adres te sturen. Ze staan dan in de hot wallet van de exchange. Een hot wallet is een wallet die is verbonden met het internet.
Ook het verkopen en het uitbetalen van je crypto is zeer eenvoudig via een exchange. Op exchanges is namelijk veel liquiditeit te vinden, waardoor er snel kopers voor je munten worden gevonden. Verder houdt het uitbetalen niet meer in dan de munten versturen naar je crypto-adres op BTC Direct, die het geld vervolgens naar jouw bankrekening stort.
Vroeger was het niet veilig om je cryptomunten op een exchange te laten staan, omdat ze regelmatig gehackt werden. Inmiddels zijn de grote exchanges goed beveiligd en hebben zij vaak zelfs een fonds waarmee ze eventueel gestolen tegoeden aanvullen tot op het oude niveau. Als wij een crypto exchange kiezen, kiezen we altijd een grote en bekende. Dit is vaak Binance. Uiteraard zal het nog lang duren voordat exchanges net zo veilig zijn als offline-wallets, maar inmiddels is de veiligheidsperceptie al dusdanig hoog dat miljoenen mensen wereldwijd tegoeden toevertrouwen aan crypto exchanges.
Let er verder op dat grote exchanges niet duizenden, maar slechts honderd tot een paar honderd cryptomunten hebben opgenomen. Dit zijn meestal de wat grotere en bekendere munten.
Crypto exchanges als opslagplaats zijn daarom ideaal als je snel wil handelen in vrij bekende munten. Je wil dan vlot kunnen schakelen en daar is een crypto exchange voor bedoeld.
Beoordeling:
- Onze voorkeur: Binance
- Bewaargemak: zeer hoog
- Uitbetaalgemak: zeer hoog
- Uitbetaalkosten: gemiddeld
- Veiligheid: hoog
Op een webbrowser extensie

Veruit de bekendste crypto-wallet in de vorm van een webbrowser extensie is MetaMask. Dit is een Ethereum-wallet die een Ethereum-adres voor je aanmaakt en waar jij toegang tot hebt via je Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge of Brave browser.
In feite is MetaMask niets meer dan de verbinding tussen je browser en de Ethereum-blockchain. Deze blockchain zoekt namelijk verbinding met een Ethereum-node om data te delen. Aangezien internetbrowsers geen Ethereum nodes zijn, ontstaat er een probleem. MetaMask lost dit op, waardoor websites kunnen communiceren met Ethereum nodes.
Maar is het verstandig om dit soort wallets te gebruiken om je crypto te bewaren? Voor het bewaren van relatief kleine hoeveelheden aan ERC20-tokens: absoluut. Voor het bewaren van grote hoeveelheden crypto bitcoin: nee. Dit heeft vooral te maken met de gebruiksvriendelijkheid van MetaMask en het ontbreken daarvan bij veel andere browser-wallets. De moeite die je moet doen bij andere browser-wallets is het simpelweg niet waard, omdat er genoeg andere opties zijn. Tevens is MetaMask volledig gericht op ERC20-tokens.
Verder betaal je in principe geen handelingskosten op MetaMask. De kosten die je betaalt zijn voor gebruik van het Ethereum-netwerk. Hoe drukker het Ethereum-netwerk, hoe hoger commissie. Het uitbetalen is eenvoudig, aangezien dat een kwestie is van de crypto omzetten naar ETH of BTC om het vervolgens via BTC Direct naar je bankrekening te laten storten.
Ten slotte is de veiligheid van MetaMask op orde. Er is continu een team van ontwikkelaars bezig met het verbeteren van de beveiliging van MetaMask. MetaMask is nog nooit gehackt, in tegenstelling tot veel exchanges. Wel moet je uitkijken dat je niet het slachtoffer wordt van phising, waardoor een kwaadwillende als jou de browser en dus MetaMask kan gebruiken. Uiteraard blijft een offline wallet veruit de veiligste optie.
Beoordeling:
- Onze voorkeur: MetaMask
- Bewaargemak: zeer hoog
- Uitbetaalgemak: zeer hoog
- Uitbetaalkosten: laag
- Veiligheid: hoog
Op een hardware wallet

De meest veilig manier om je crypto te bewaren is met een hardware wallet. Dit wordt ook wel cold storage genoemd, omdat de wallet niet verbonden is met het internet. Het is dus onmogelijk om via een gehackte website of een phising-scam in te breken op iemands hardware wallet. Zelf werken wij al jarenlang met grote tevredenheid met de Ledger Nano S.
In principe is het enige dat je nodig hebt om bij je crypto te komen een zogenoemde recovery phrase. Bij de nieuwere hardware wallet is dit een reeks van 24 woorden in een bepaalde volgorde. Zolang je die woorden in die specifieke volgorde onthoudt, heb je toegang tot je crypto. De recovery phrase is in dit geval dus je privé sleutel. Hierdoor is het mogelijk om miljarden euro’s over elk mogelijke grens te krijgen, zonder hiervoor verantwoording af te leggen aan een overheid.
Om de volledige veiligheid van dit soort wallets te benutten, is het een absolute must om de hardware wallet via de website van de producent te kopen. In het verleden is er namelijk één soort scam succesvol gebleken bij deze wallets. Oplichters bestelden hardware wallets en genereerden hier privé sleutels mee. Ook vervingen ze de instructies voor het installeren van de hardware wallet en stopten de hardware wallets, inclusief de nieuwe instructies, terug in de originele verpakking. Vervolgens verkochten ze deze wallets door op platforms, zoals Bol.com. Hierdoor kregen de oplichters toegang tot de hardware wallets die mensen via deze platforms kochten.
Ervoor zorgen dat er crypto op je hardware wallet komt te staan, doe je simpelweg door je cryptomunten te versturen naar het crypto-adres van jouw hardware wallet. Hiermee is het bewaargemak van een hardware wallet dus zeer hoog.
Een ander bijkomend voordeel is dat je geen handelingskosten betaal voor crypto die je naar en van je hardware wallet stuurt. Commissies die je betaalt, betaal je volledig aan het netwerk dat je gebruikt (bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum).
De aankoopkosten van een hardware wallet kunnen als enige nadeel worden gezien. De Ledger Nano S, die wij met plezier gebruiken, kost 59 euro.
Verder kleeft er geen serieus nadeel aan een hardware wallet. Het uitbetaalgemak is misschien een fractie lager dan bij de andere soorten wallets. Om je crypto te verzenden van een hardware wallet moet je deze namelijk eerst aansluiten aan een pc. Veruit de meeste mensen zullen dit een zeer kleine moeite ervaren.
Over het algemeen hebben mensen deze kleine verlaging in gemak van uitbetaling over hebben voor het zorgeloos opslaan van hun crypto voor lange tijd. Je bent namelijk niet afhankelijk van een derde partij, die gehackt kan worden. Of van een browser-wallet, waarop ingebroken kan worden via phising.
Beoordeling:
- Onze voorkeur: Ledger Nano S
- Bewaargemak: zeer hoog
- Uitbetaalgemak: hoog tot zeer hoog
- Uitbetaalkosten: laag
- Veiligheid: zeer hoog
Overzicht van manieren om crypto te bewaren
Bewaargemak | Uitbetaalgemak | Uitbetaalkosten | Veiligheid | |
Crypto exchange (Binance) | 5 | 5 | €€€ | 4 |
Webbrowser extensie (MetaMask) | 5 | 5 | €€ | 4 |
Hardware wallet (Ledger Nano S) | 5 | 4,5 | €€ | 5 |
Conclusie

We zien dat niet per se één manier van crypto bewaren het best is. Dit hangt voornamelijk af van jouw doel met de cryptomunten. Als je op korte termijn bekendere munten wil verhandelen, is Binance een goede optie. Mocht je dit liever doen met onbekendere ERC20-tokens, dan is MetaMask is ideaal. Voor het verhandelen van crypto op middellange termijn zou je zowel Binance als de Ledger voor opslag kunnen gebruiken. Binance zal wat meer gebruiksgemak opleveren omdat je sneller bij je saldo kunt en Ledger zal optimale veiligheid leveren. Crypto’s voor lange termijn bewaren is waar Ledger zich in specialiseert. Dit is volgens ons dat ook dé manier waarvoor je moet gaan als jij je cryptomunten voor maanden of misschien wel jaren wil opbergen.